Un fracàs que tensa la relació entre socis

La divisió s’estén a la Generalitat, la Moncloa i l’Ajuntament

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, durant la compareixença a Barcelona
08/09/2021
3 min

BarcelonaEl fracàs de les negociacions entre la Generalitat i el govern espanyol va posar fre ahir –com a mínim de moment– al projecte d’ampliació de l’aeroport, però la manera com es va produir la trencadissa deixa també pel camí moltes ferides entre socis en un moment decisiu de la legislatura, tant a Catalunya –on tot just comença– com a l’Estat –on el PSOE i Unides Podem es juguen la possibilitat de poder esgotar el mandat amb certa tranquil·litat–. L’anunci des de Barcelona de la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que el govern espanyol suspenia la inversió a l’aeroport “per falta de consens” amb l’executiu català va acabar amb la possibilitat d’allargar la tercera pista i el debat al voltant de la Ricarda, però també va obrir un esvoranc en la confiança entre el PSOE i ERC a les portes de la celebració de la taula de diàleg i de la negociació d’uns pressupostos generals de l’Estat per als quals els vots dels republicans són ara mateix imprescindibles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant en públic com en privat fonts governamentals d’una i altra banda intentaven ahir restar transcendència a la topada i s’esforçaven per desvincular la negociació de l’aeroport de la que s’ha d’obrir a finals de la setmana que ve quan es reuneixi a Barcelona la taula de diàleg. Tanmateix, admetien que la relació entre els dos principals interlocutors de cada executiu queda tocada. Els republicans perquè se senten enganyats i creuen que el PSOE els ha utilitzat de boc expiatori per fer descarrilar un projecte que, interpreten, els socialistes sabien fallit –el president de la Generalitat es va assabentar de la notícia pels mitjans mentre tornava del País Valencià–. I els socialistes perquè no entenen que des d’Esquerra s’hagi flirtejat en els últims dies amb les manifestacions de protesta contra l’ampliació de l’aeroport malgrat l’acord entre governs assolit a principis d’agost.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró

Aquest és el clima entre els dos governs a pocs dies d’una reunió de la taula de diàleg a la qual, per ara, el president espanyol, Pedro Sánchez, no ha ni confirmat l’assistència. Però també l’ambient just abans de començar a negociar uns comptes. La caiguda d’una inversió de 1.700 milions d’euros no és la millor carta de presentació de cara a les converses al voltant d’uns pressupostos sense els quals el govern del PSOE i Unides Podem té molt difícil mantenir viva la legislatura. Uns comptes que, per altra banda, ahir veus de Junts ja reclamaven no aprovar de cap de les maneres després del desaire de l’aeroport.

L’alegria de Yolanda Díaz

Perquè més enllà de la tensió entre Esquerra i el PSOE, el capítol de l’aeroport deixa masegades també les relacions entre socis dins del Govern de la Generalitat, dins del govern espanyol i també dins de l’Ajuntament de Barcelona. La desavinença a l’executiu català es va fer evident amb el vicepresident, Jordi Puigneró, compareixent des de Brussel·les davant del logotip de JxCat i criticant implícitament ERC, però també a Madrid, on, malgrat els intents del PSOE per situar l’oposició a l’ampliació només a Catalunya, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, va celebrar públicament la retirada del projecte i la preservació de la Ricarda. Avui la visitarà al costat de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tot i les crides del seu primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, a no deixar perdre l’ampliació del Prat

stats