El camí dels indults

El fracàs de Colón i la derrota de Díaz reforcen la Moncloa de cara als indults

Casado censura Ayuso per implicar Felip VI en la mesura de gràcia i la Zarzuela garanteix la firma

MadridJa fa tres setmanes que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va sorprendre a tothom aplanant el camí dels indults als líders independentistes des de Brussel·les. Des de llavors que la pluja de crítiques que ha rebut la Moncloa no hafet variar el missatge que no hi ha possible marxa enrere en la mesura de gràcia. El govern ha posat la directa perquè els aprovi el consell de ministres -no està previst que sigui en la reunió d’avui, tot i que ahir el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, va insistir a RAC1 que estan “a tocar”-, i Sánchez està resistint probablement millor del que molts imaginaven: la manifestació de la triple dreta no va ser tan multitudinària com s’esperava i s’han apaivagat -almenys públicament- les crítiques des de files socialistes.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol va evitar mullar-se ahir sobre la data en una nova jornada a Brussel·les en el marc de la cimera de l’OTAN marcada pel fracàs en la primera trobada amb el president nord-americà, Joe Biden -s’havia generat l’expectativa d’una reunió bilateral-. Sánchez, però, va tornar a defensar els indults perquè “no hi ha res més constitucional que construir convivència”. De fet, indultar els presos polítics la setmana que ve podria ser una forma d’evitar que s’interpreti com una contrapartida a la pròxima reunió prevista entre Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la Moncloa, que encara no té data però es produirà un cop el president espanyol rebi l’andalús Juanma Moreno (PP) aquest dijous.

Cargando
No hay anuncios

Una “nova etapa” al PSOE-A

Hi havia dins del govern de coalició qui creia que el temps entre la decisió d’indultar i la concessió restava forces a Sánchez, però el president espanyol va trobar-se aquest passat cap de setmana amb un revulsiu inesperat. En primer lloc, gràcies al fracàs de la manifestació a la plaça Colón, on una triple dreta dividida només va aconseguir reunir la meitat de persones respecte al 2019. Segon, per la divisió al PP, després que Pablo Casado hagués de sortir a esmenar ahir la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per haver empès Felip VI a no firmar els indults tot i que el rei no té aquesta potestat -fins i tot la Zarzuela va recordar que el rei és “fidel a les seves funcions constitucionals”-. I tercer, per la derrota de Susana Díaz en les primàries per ser la pròxima candidata a la Junta d’Andalusia enfront del candidat de Ferraz, l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas. Una mostra del control que té Sánchez sobre l’aparell del partit, després que fos ell qui forcés la convocatòria de primàries.

Cargando
No hay anuncios

El líder socialista va ensenyar ahir la porta de sortida a Díaz, que s’ha atrinxerat al càrrec de secretària general fins al congrés regional previst per a finals d’any. Sánchez va assenyalar que “la democràcia ja ha parlat” i ha dit “regeneració”, però de moment la direcció del PSOE no imposarà una gestora al capdavant del partit a Andalusia per evitar que l’equip de Díaz comandi el disseny del pròxim congrés. L’executiva federal socialista va advertir, això sí, que “s’obre una nova etapa” amb Espadas i va recordar a l’expresidenta andalusa que “és la militància qui posa i treu lideratges al PSOE”, en paraules del secretari d’organització del partit, el ministre José Luis Ábalos, que va subratllar que “no hi ha pressa” per canviar la direcció andalusa vist que ja s’ha consolidat el canvi.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa el PP, la ressaca de la manifestació a Colón va ser difícil de digerir. Génova ja patia pel resultat de la protesta -sobretot per la instrumentalització que en pogués fer Vox- i, de fet, Casado va evitar trepitjar el centre de la plaça després de rebre alguns xiulets. Però poc confiava que fos Ayuso qui eclipsés la jornada amb unes manifestacions sortides de to. “Què farà el rei a partir d’ara? ¿Firmarà els indults? ¿El faran còmplice d’això?”, va preguntar-se diumenge la presidenta madrilenya. Casado va desautoritzar-la ahir de forma categòrica durant la presentació del que serà el congrés del PP a la tardor. “No hi ha més còmplices del trist pacte de l’indult que els seus protagonistes”, va asseverar, després que durant tot el matí diferents càrrecs del partit asseguressin que s’havien malinterpretat les paraules d’Ayuso. La mateixa presidenta madrilenya va matisar a la tarda: “El rei no és còmplice de res. Em fa mal el compromís a què el sotmetran”.

El govern espanyol va aprofitar la relliscada d’Ayuso per carregar contra el PP. Miquel Iceta ja va demanar de bon matí a Casado que aclarís si les paraules d’Ayuso “representaven la posició del PP”. I Ábalos va contrastar la “covardia” del líder popular que “s’amagava per no ser xiulat” durant la manifestació contra els indults, a la “generositat” del PSOE, que intentava resoldre el conflicte territorial. Podem, al seu torn, va tirar d’ironia. El seu portaveu, Rafa Mayoral, va donar-li les “gràcies” a Ayuso per Twitter: “Amb les seves declaracions som un pas més a prop de la república”.

Cargando
No hay anuncios

El PP recull 300.000 firmes

“Per descomptat que el rei no és còmplice de res. Tota la cupla recau en el president del govern”, va insistir Ayuso ahir després que fonts de la Zarzuela consultades per l’ARA afirmessin que és “lògic” que el rei firmi els indults quan li arribin perquè és “fidel” a les seves obligacions. Un cop més Ayuso ha posat Casado contra les cordes. I és que ja va ser ella la primera en confirmar la presència a la manifestació de Colón quan la direcció popular feia mans i mànigues per intentar evitar que se’ls tornés a ficar al mateix sac que Vox.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, el pla de Casado contra els indults no acaba d’enlairar-se. Fins ahir el PP havia recollit 300.000 firmes contra la seva concessió, lluny de les 800.000 que va recollir Mariano Rajoy contra l’Estatut - i llavors no es podien recollir de forma telemàtica-. Només diumenge el PP assegura que en va sumar 50.000 més per afegir pressió a Sánchez.