Rull acusa Llarena de seguir el full de ruta de Catalá
Els presos polítics endureixen el to contra el jutge del Suprem
MadridEl canvi d’estratègia dels presos polítics al Tribunal Suprem ja és una realitat. Han passat de dir el que creien més convenient a “dir el que pensen”, com apuntava ahir una font present en les declaracions davant del jutge Llarena. Els consellers Josep Rull i Raül Romeva van seguir el mateix camí que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i el diputat de JxCat i candidat a la investidura, Jordi Sànchez. Tots van aprofitar que l’instructor els comunicava formalment l’ordre de processament per rebel·lió per denunciar la falta d’independència judicial. Joaquim Forn, en canvi, se’n va desmarcar i va tornar a demanar que se’l deixi en llibertat després d’haver acatat l’article 155, deixat l’escó i abandonat completament la política. Això sí, va retreure a Llarena que anés canviant les condicions per revisar les mesures cautelars.
El més dur de tots ahir va ser el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Fins i tot va apujar el to respecte a la compareixença de dilluns de l’exlíder de l’ANC, que va acusar l’instructor de ser jutge i part del procés. Rull va denunciar la falta de divisió de poders a Espanya. “No seríem aquí si no haguéssim guanyat les eleccions”, va assenyalar, segons fonts presents en la declaració. En aquest sentit, va fer una dura crítica als membres del Suprem i del Consell General del Poder Judicial per defensar en públic el mateix que el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que ja ha anat vaticinant els passos policials: tant les possibles suspensions com la sentència. Considera que Llarena era abans un instructor de prestigi, però que ja no ho és, perquè ara sembla que prengui les decisions seguint el full de ruta de Catalá. I va afegir que té la impressió que el judici serà només un “tràmit”.
El conseller de Territori va acabar la declaració fent una comparació entre el funcionament de la justícia del Tribunal Suprem i el que passa a Europa. I ho va fer citant Salvador Espriu: va assegurar que en la justícia europea hi veuen un “alçament de llum en la tenebra”. Mirant Llarena a la cara, Rull va assegurar que ell seguirà sent independentista pels seus fills, perquè no visquin en un país on vas a la presó per les teves idees, segons expliquen fonts presents en la declaració al Suprem.
Estratègies calcades
En sortir de les declaracions, l’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva va assenyalar que el resultat dels últims dos dies de compareixences és “molt positiu” perquè finalment “el debat ja és sobre democràcia i drets fonamentals”. “Es revela que el procediment és una causa contra la democràcia”, va afegir Andreu Van den Eynde. Avui serà el torn del també candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, empresonat a Estremera l’endemà del debat d’investidura; de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, totes dues empresonades a Alcalá-Meco.
Ahir Rull va seguir una línia de defensa molt similar a la de Jordi Sànchez, i Romeva va fer el mateix que Junqueras denunciant la “criminalització” de l’independentisme. A més, va assegurar que és un home de “pau”, que Catalunya té legitimitat per exercir el dret a l’autodeterminació, que convocar un referèndum no és “cap delicte” i que cal “voluntat política” per resoldre el conflicte. A més, va criticar que sigui el Suprem qui el jutgi i no el TSJC, i va dir que està tenint problemes per defensar-se. Finalment, va assegurar que també s’estan vulnerant els drets de les seves filles, que han de fer 1.400 km per anar-lo a veure.
L’estratègia de defensa de Forn va ser completament diferent, si bé va retreure a Llarena que en la primera interlocutòria que va fer apuntés que si renunciava a la via unilateral i deixava la política podria sortir en llibertat. “Demanarem la seva llibertat sempre que es pugui”, va assenyalar el seu nou advocat, Xavier Melero. Segons la seva defensa, ahir no tocava apujar el to de crítica contra el jutge. “Això funciona a les tertúlies”, va dir.