Forn i Geli s'incorporen a l'equip coordinador de l'acord nacional per l'autodeterminació
El grup promotor es reunirà divendres per primera vegada i la intenció del Govern és presentar la iniciativa d'aquí dues o tres setmanes
BarcelonaMés tard del que s'havia dit, però l'acord nacional per l'autodeterminació ja està a punt de posar-se en marxa. Incomplerta la promesa d'activar-lo abans de la represa de la taula de diàleg –a finals de setembre–, ara és qüestió de dies que l'òrgan comenci a caminar. Tal com va avançar l'ARA, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va fitxar l'exdiputat de la CUP David Fernàndez per formar part de l'equip promotor que pilotarà aquest espai, un equip en el qual, segons ha pogut saber aquest diari, també hi seran l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i l'exconsellera socialista Marina Geli. L'equip, que inclourà altres noms –un dels quals podria ser l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell–, ja està pràcticament tancat, es reunirà aquest divendres per establir un primer contacte. Tot i això, segons fonts de la Generalitat, l'executiu encara esperarà una mica més a fer-ho tot oficial: la intenció és fer públic l'equip i posar-ho en marxa d'aquí dues o tres setmanes.
L'objectiu del Govern és que aquest grup sigui el més plural possible i s'hi vegin reflectides les múltiples cares del sobiranisme. Ni les entitats ni els sindicats ni els comuns, però, han tingut veu per ara en la tria de candidats. De moment, la metodologia emprada ha sigut que Junts, ERC i la CUP proposessin diversos noms per ser a l'equip. Així, els tres partits independentistes van enviar a mitjans d'agost –abans que la taula de diàleg es tornés a reunir– un llistat de propostes. Forn i Geli, per exemple, són dues persones de l'òrbita de Junts que no ocupen càrrecs interns dins de la formació ni cap càrrec públic –Forn està inhabilitat–. L'exconsellera socialista, que va deixar el PSC quan el partit va renunciar al dret a decidir, va concórrer en les llistes de JxSí el 2015 i de JxCat el 2017 i el 2021, sense resultar escollida. D'altra banda, Forn ha decidit, un cop indultat –a diferència de Jordi Sànchez o Jordi Turull–, no tenir pes orgànic en la formació de Carles Puigdemont.
Els promotors trucaran a la porta de les entitats i sindicats
Encara que el Pacte Nacional pel Referèndum impulsat pel govern de Carles Puigdemont també tenia coordinadors –estava liderat per l'actual conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i l'avui en dia diputat de Junts Francesc de Dalmases també n'era membre–, l'executiu d'Aragonès vol desmarcar-se de la iniciativa del 2017. En primer lloc, apunten que serà un lideratge compartit. També destaquen que la funció de l'acord no només serà impulsar un gran acte, sinó que s'anirà reunint i treballarà de manera sostinguda. De fet, fonts de Presidència expliquen que el grup promotor no estarà tancat i s'hi podran incorporar membres d'altres partits, de les entitats i dels sindicats. "No es tracta de fer una foto de no sé quantes entitats un dia abans de reunir la taula de negociació, sinó que vagi acompanyant la negociació amb l'Estat", va afirmar Aragonès a finals d'agost. De fet, un dels que ha de decidir si proposa algun nom per incorporar-se al grup impulsor de l’acord és Demòcrates, que debatrà en les properes hores si s’hi suma o ho descarta.
Si bé la tardança de la seva posada en marxa ja ha generat sospites entre els sindicats i les entitats, encara es mostren més sorpresos per la nul·la informació que el Govern els ha traslladat sobre aquest acord. Tant els comuns com la UGT i CCOO asseguren que no hi ha hagut cap contacte, ni formal ni informal. Des de l'ANC també afirmen que des de la trobada amb Aragonès del juliol no tenen cap novetat més sobre la iniciativa. De fet, el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, va explicar a l'ARA poc després que el president anunciés l'acord que la seva organització no s'hi sumaria –havia format part del Pacte Nacional pel Referèndum i del Pacte Nacional pel Dret a Decidir– perquè considera que ara toca a les institucions resoldre el conflicte. Aquesta és una posició que mantenen, ja que la Generalitat encara no els ha explicat en què consistirà. I el mateix esperen els comuns i la UGT per posicionar-se. La resposta del Govern a la poca informació traslladada és que serà el grup promotor el que es posarà en contacte amb entitats i sindicats.
La llista del grup promotor, però, encara no està tancada del tot. Entre altres motius, perquè els Demòcrates no tenen decidit si hi proposaran una persona del seu entorn. Segons fonts del partit, tenen una oferta sobre la taula per suggerir un nom més per a l'equip, però algunes veus del partit, que és del sector més unilateralista de l'independentisme, no acaben de veure amb bons ulls la iniciativa perquè pot representar tornar al 2017. Tot es decidirà en una reunió aquest dilluns.