ELECCIONS 20-D
Política05/12/2015

La fórmula Sánchez: diàleg i combat al procés

El líder del PSOE reivindica que ells van frenar el pla Ibarretxe i s’aferra a la reforma constitucional

Sara González
i Sara González

Barcelona / L’hospitalet De L.Agafar el telèfon i parlar amb el president de la Generalitat. Això és el primer que va prometre que faria el líder del PSOE, Pedro Sánchez, si arriba a ocupar la Moncloa. Ho va dir des de Catalunya, l’escenari triat en el seu primer dia de campanya, una decisió que era tota una declaració d’intencions. El candidat socialista es va erigir com el gran garant del diàleg amb els catalans que Mariano Rajoy ha donat per perdut. De fet, va emular l’“ apoyaré ”que va entonar Zapatero amb l’Estatut quan va prometre donar màxima prioritat a una reforma de la Constitució perquè Catalunya es quedi dins d’una “Espanya i una Europa millor”. Mà estesa, sí, però en cap cas per permetre cap concessió al procés català -va dir que no preveu cap acord amb els independentistes- sinó per aturar-lo i garantir una “Espanya unida”.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Sánchez, la prova més evident que el seu partit és el millor per gestionar el conflicte amb Catalunya és que va ser capaç de desactivar el pla Ibarretxe i, fins i tot, acabar governant amb el PNB. “Quan hem governat mai s’ha produït una declaració independentista”, va assegurar en una conferència organitzada per Edicions Primera Plana. Exhibint aquest currículum, el candidat del PSOE va carregar contra les intencions d’Artur Mas de seguir impulsant el procés sobiranista. “Si hi ha alguna desconnexió a Catalunya és la de Mas amb la realitat”, va etzibar. Però per haver arribat a aquesta situació, també a l’altra banda hi ha d’haver un nom i un cognom responsable: un Mariano Rajoy que “ha confós la seva majoria absoluta amb l’absolutisme”.

Cargando
No hay anuncios

Des del míting celebrat a l’Hospitalet, va advertir que Mas i Rajoy són “les dues cares d’una mateixa moneda” i els principals interessats a mantenir “la confrontació” per “sepultar els casos de corrupció” que els afecten, i eludir el debat sobre les retallades. “No hi ha hagut mai tanta fractura i tanta distància de Catalunya amb Espanya com quan han governat Aznar i Rajoy”, va afegir la candidata del PSC, Carme Chacón. L’exministra va alertar que justament Rajoy no garanteix la unitat d’Espanya perquè gràcies a ell hi ha més independentistes que mai.

Les còpies del bipartidisme

Cargando
No hay anuncios

Conscient de l’amenaça que suposen Ciutadans i Podem, Sánchez no es va estar de presentar-los com a còpies dels principals partits espanyols. De la formació d’Albert Rivera va dir que representa la mateixa dreta del PP, mentre que va acusar Pablo Iglesias de voler fer “el mateix” que ja va fer el PSOE quan va estar al capdavant del govern. Per demostrar que el seu projecte és potent per rellevar el PP, Sánchez va fer públiques les cinc reformes que aprovarà en els cinc primers consells de ministres si ell és president: un acord nacional per a la indústria i creació d’ocupació digna, triplicar la inversió en educació, fixar un ingrés mínim vital per combatre la pobresa, un pacte per lluitar contra la violència masclista i, per descomptat, la reforma que porti Espanya de l’autonomisme al federalisme. “Que no guanyin ni els de la por ni els de la incertesa”, va demanar Sánchez.