Formació especialitzada per combatre la corrupció
La UV imparteix un diploma sobre com fer-hi front
ValènciaEls últims casos de corrupció i la presumpta implicació de personalitats rellevants com algun membre de la casa reial han situat la corrupció com el segon problema més important pels espanyols, segons el CIS. No obstant, al País Valencià les conductes delictives d'alguns gestors públics han marcat la vida política des de fa força temps, de manera que no crida l'atenció que sigui la Universitat de València (UV) la primera que ofereix un diploma especialitzat a combatre la corrupció.
Des del 13 de març fins al novembre, uns 50 alumnes cursen el diploma en investigació i prova dels delictes econòmics i relacionats amb la corrupció. Aquest títol, impartit on-line , està dirigit sobretot a membres dels cossos de seguretat, la judicatura, el ministeri fiscal i a periodistes -també s'hi han matriculat advocats i economistes-, i s'emmarca dins d'un projecte global de persecució de la delinqüència econòmica ideat per l'Institut de Criminologia i Ciències Penals de la UV. Enguany celebra la segona edició.
La coordinadora del títol, Ángela Matallín, explica que el principal objectiu del diploma és "formar els agents implicats en la persecució de la delinqüència organitzada i la corrupció, perquè es tracta de delictes difícils de combatre i que requereixen una formació molt especialitzada". La formació també es considera fonamental per perseguir delictes com el suborn, la prevaricació i la malversació de fons, així com la delinqüència connexa -el blanqueig de capitals, la falsedat documental i l'estafa-, ja que per aconseguir les proves cal tenir "uns coneixements que permetin manejar i entendre balanços econòmics, comptabilitats paral·leles i informes financers molt complexos".
A més d'estudiar els delictes relacionats amb activitats econòmiques il·lícites, el curs posa atenció a ensenyar com obtenir les proves perquè puguin implicar una hipotètica condemna. Matallín explica que precisament la naturalesa d'aquests delictes és un dels aspectes que en dificulta la persecució. Mentre que en una recerca per robatori el cos del delicte és més fàcil de trobar, "és més complicat quan són documents mercantils i econòmics". A més, a això cal sumar-hi la dificultat de trobar les proves incriminatòries "de manera lícita, sense vulnerar cap dret fonamental", complint amb una legislació "tan garantista" com l'espanyola.
Amb la necessitat de formació especialitzada i les poques penes que recauen sobre els polítics, la pregunta sobre la competència de les forces de seguretat és obligada. La coordinadora del diploma no dubta de la capacitat de la policia espanyola i ho atribueix a la falta de mitjans. "Si realment volen acabar amb la corrupció és imprescindible que des del govern s'aportin més mitjans personals i econòmics a aquesta lluita", afegeix Matallín. Addueix també la raó principal de per què, tot i la crisi, no haurien d'escatimar-se esforços per combatre la corrupció. "Aquesta lluita podria suposar molts ingressos per a l'Estat. El govern espanyol no és conscient del perjudici que la corrupció genera a l'economia", explica.
Una legislació "perfecta"
Segons Matallín, amb una persecució incessant de la corrupció els centenars de polítics implicats en delictes econòmics podrien ser acusats. I és que, encara que l'enginyeria financera faci cada cop més complicat seguir el rastre del delicte, opina que la legislació estatal preveu tots els possibles delictes econòmics. Creu que la legislació és "perfecta" perquè "totes les conductes delictives tenen encaix en els diferents delictes tipificats en el Codi Penal".
Amb tot, d'acord amb la dificultat que comporta investigar i entendre les proves en aquests delictes, crida l'atenció que aquestes causes amb polítics que ostenten càrrecs públics involucrats siguin jutjades per ciutadans, com especifica la llei del Tribunal del Jurat. En aquest sentit, Matallín veu amb bons ulls un hipotètic canvi legislatiu perquè siguin jutjats per un tribunal professional: "Penso que l'especialització de qui ha de jutjar aquests casos és especialment necessària".