El nou govern de Salvador Illa

Qui forma part de l'equip íntim de Salvador Illa?

El president s'ha endut part dels equips que va tenir al Parlament i també al ministeri de Sanitat

BarcelonaL'arribada de Salvador Illa al Palau de la Generalitat ha suposat una renovació profunda de l'estructura del Govern després de més de deu anys d'executius independentistes. Novetats al capdavant de les conselleries i de bona part del sottogoverno, però també al pinyol del president, que en els últims mesos ha definit el seu equip de més estreta confiança. En alguns casos es tracta de persones que ja treballaven amb ell al Parlament quan era cap de l'oposició i que l'han ajudat a aterrar a Palau, però també d'altres que provenen del territori o que ha portat directament de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter 'I tu més'...però qui dona explicacions?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Del consell executiu, l'home que actua ara com la seva mà dreta és el conseller de Presidència, Albert Dalmau, sobre qui recau la coordinació política de tot el Govern, qui té l'executiu al cap i qui s'encarrega de supervisar l'acció política de tots els departaments. Fins ara Dalmau havia treballat estretament amb Jaume Collboni des del 2016 com al seu cap de gabinet a l'Ajuntament de Barcelona, i quan Collboni va arribar a l'alcaldia, com a responsable de la Gerència Municipal del consistori. De fet, Dalmau va ocupar un càrrec que, en el seu moment, havia ocupat Illa al costat de l'ara alcalde.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta coincidència va servir per començar una relació que s'ha fet més intensa ara que ha assumit una cartera que, per primera vegada, l'ha dut a haver d'estar davant dels focus després d'uns anys treballant des de la rebotiga. "Té molt de control sobre el missatge", explica una veu del partit que hi ha treballat, i que en destaca la intel·ligència política i ambició. Salvador Illa hi ha dipositat la seva plena confiança i la relació és estreta, amb converses diàries. Al costat de Dalmau, l'advocada Eva Giménez, secretària general de Presidència i especialista en dret administratiu, és qui vetlla per l'aplicació de l'estratègia del nucli dur d'Illa des de la sala de màquines de la Generalitat.

Gabinet i discursos

Una altra figura clau de l'equip de Salvador Illa és el seu cap de gabinet, Eduard Rivas, alcalde d'Esparreguera durant nou anys. Diverses fonts consultades defineixen Rivas com una persona afable i propera, que ha sabut combinar l'experiència que ha adquirit com a alcalde amb el bagatge sobre governança en els anys en què va ser assessor de Raimon Obiols a Europa quan ell era eurodiputat. La connexió no és casual: Obiols és un dels referents polítics d'Illa –en destaca l'aposta per la unitat de les esquerres, tot i el recent acostament del president al món convergent–. "Quatre referents: Tarradellas en l'esfera institucional, Maragall en l'estratègia, Montilla en l'operativa i, en l'àmbit intel·lectual, Raimon Obiols. És el meu pòquer polític", va recalcar el president socialista durant el debat de política general. Des de Palau Rivas treballa al costat de la directora de comunicació del president, la periodista Rosa Fernández, que ha estat la responsable de premsa i l'ombra d'Illa des que va assumir el lideratge del PSC quan va tornar del ministeri de Sanitat.

Cargando
No hay anuncios

D'aquella època al capdavant del ministeri Illa ha conservat al seu equip dues persones de la seva màxima confiança: són Mónica Belinchón, directora general d'Anàlisi i Prospectiva del departament de Presidència, i Miriam Lorenzo, excap de premsa d'Illa al ministeri de Sanitat. Belinchón ve del món de la consultoria política, ha treballat a la Moncloa, va col·laborar en la campanya de Collboni i va ser una de les persones que va pilotar la campanya electoral que va portar Salvador Illa a la presidència de la Generalitat. Ara és qui dirigeix l'estratègia i el missatge del president i fonts consultades la descriuen com una persona preparada, amb experiència professional i a l'estranger, i que prefereix mantenir-se fora dels focus mediàtics. Pel que fa a Lorenzo, té l'encàrrec d'explicar Catalunya i els projectes que s'hi impulsen a l'esfera mediàtica de la resta d'Espanya, en la línia de l'estratègia d'implicació en la vida política i cultural de l'Estat que predica el president.

Tanca l'equip íntim del president el secretari del Govern, Javier Villamayor, que va col·laborar estretament amb ell durant la campanya –sobretot en la preparació dels debats electorals–. Villamayor també va formar part de l'equip que va negociar els acords d'investidura del PSC, al costat de l'ara consellera d'Economia, Alícia Romero; l'ara líder del PSC al Parlament, Ferran Pedret; la número 2 del partit, Lluïsa Moret, i el secretari de política municipal, Joaquín Fernández. Illa ha confiat en Romero una de les carpetes sobre les que pivotarà el futur de la legislatura, el finançament singular, i la interlocució entre els dos dirigents és també constant.

Cargando
No hay anuncios

Moret i Jimeno, a càrrec del partit

L'aterratge del primer secretari del PSC a Palau ha obligat a reorganitzar la feina al partit i també al Parlament. A la cambra catalana és Pedret qui ha assumit el lideratge del grup, mentre que al PSC, Moret ha guanyat encara més pes. La presidenta de la Diputació de Barcelona i el seu secretari d'organització, José Luis Jimeno, formen un tàndem de la màxima confiança del president socialista fora de l'entorn de Palau juntament amb Joaquín Fernández.

Cargando
No hay anuncios

A més d'alcaldessa de Sant Boi i presidenta de la Diputació de Barcelona, la viceprimera secretària del PSC és també portaveu del partit després que Núria Parlon, que va assumir uns mesos aquesta funció, s'hagi posat al capdavant del departament d'Interior. Fonts socialistes asseguren que Illa sap delegar, tot i que mai es desentengui de cap carpeta.