Política28/11/2015

"Per un gir a l'esquerra": un manifest amb 140 signatures demana que no s'investeixi Artur Mas

Entre els signants hi ha els fundadors de Procés Constituent, Teresa Forcades i Arcadi Oliveres. El text es publica unes hores abans que la CUP es reuneixi a Manresa per debatre sobre la investidura

Laia Vicens
i Laia Vicens

Barcelona"Exigir que l’obertura del nou temps polític i social que el nostre poble necessita giri cap a l’esquerra i que també es tradueixi en la presidència de la Generalitat, en el debat entre passat i futur, amb la investidura d’un president que reflecteixi aquesta triple voluntat de canvi: llibertat política, justícia social i radicalitat democràtica". Aquesta és la petició que han signat unes 140 persones de l'esquerra alternativa i independentista que, sota el títol "Per un gir a l'esquerra", exposen els seus arguments per no investir Artur Mas president de la Generalitat, un tema que admeten que ha generat un "intens debat" els últims dies.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els signants del manifest, al qual ha tingut accés l'ARA en primícia i que es presentarà aquest dissabte a partir de la pàgina web www.giralesquerra.cat, aposten perquè les polítiques socials i econòmiques que s'han d'impulsar des de la Generalitat facin un "gir a l'esquerra dinamitzat des de baix, des de la base de la societat" i que es reflecteixi també a escala institucional, posant de manifest la "voluntat de regeneració, d'aprofundiment democràtic i de canvi".

Cargando
No hay anuncios

Entre les 140 persones que avalen el text hi ha els fundadors de Procés Constituent, Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, càrrecs electes del territori, com el primer tinent d'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, entre altres regidors de la Crida per Sabadell, i altres activistes de diferents moviments socials.

A més, hi ha membres de Barcelona en Comú, com Jordi Bonet Martí o Aitor Carr, i altres personalitats que ja han donat suport a la CUP en altres ocasions, com l'antropòleg i exmilitant del Partit Comunista Manuel Delgado, l'exjugador del Barça Oleguer Presas, els cantautors Feliu Ventura i Cesk Freixas o el cantant de Txarango, Alguer Miquel. També hi ha donat suport el catedràtic de ciència política Joan Subirats.

Cargando
No hay anuncios

El manifest repassa alguns dels arguments que la CUP ha donat al llarg d'aquests mesos per no investir Mas president. Per exemple, els signants reclamen una regeneració política que "elimini de soca-rel qualsevol vestigi de corrupció" i, en una referència velada a Mas i a CDC, afegeixen que cal que les persones que liderin les institucions d'un eventual estat català estiguin "lliures de qualsevol vincle, per petit que sigui, d'una corrupció que durant massa anys ha estat marca del sistema".

A més, acusen els governs de Mas d'aplicar una "duríssima austeritat" que ha suposat, recorden, fins a 5.300 milions d'euros en retallades i que ha comportat una "vida precària, trista i angoixada" a alguns catalans. A banda de la corrupció i les retallades, el manifest critica la gestió del procés independentista, perquè "massa sovint s'ha confós país i partit". "S'ha pretès construir una identificació banal reduint-ho tot a una sola persona", sosté el document, que lamenta que s'hagi "menystingut la pluralitat i complexitat" de la base social sobiranista.

Cargando
No hay anuncios

La CUP ha enviat un comunicat per negar algunes "informacions tendencioses" que apuntaven que el diputat Josep Manel Busqueta era l'impulsor del manifest. Segons els cupaires, aquesta informació és "manifestament falsa" i es deu a una "filtració periodística". La CUP ha deixat clar, això sí, que la publicació d'aquest manifest "era coneguda i havia estat compartida al secretariat nacional i al grup parlamentari". "L'objectiu que persegueix és acompanyar la CUP-Crida Constituent en el posicionament polític mantingut fins ara, i amb total independència del que es pugui decidir en l'Assemblea Nacional", afirma el comunicat.

En ple debat intern

Cargando
No hay anuncios

El manifest, que es farà públic aquest dissabte, arriba unes hores abans que la CUP celebri una jornada de debat nacional a Manresa, en què s'informarà la militància de l'estat de les negociacions amb Junts pel Sí. Encara que no està previst cap votació "vinculant", les bases del partit de l'esquerra independentista es posicionaran sobre els futurs escenaris enmig d'un clima de divisió interna. Les assemblees territorials celebrades aquesta setmana arreu del país han constatat que no hi ha una opinió unànime de com desencallar les negociacions en cas que només quedin dues opcions: eleccions al març o investir Mas.

Aquesta setmana, el diputat de la CUP Benet Salellas ha admès, en una entrevista a 'Ariet', que la CUP se sent "sola". Per això, el diputat cupaire va demanar un "suport explícit" d'aquell sector social que veu amb bons ulls que els cupaires no investeixin Mas president.

Cargando
No hay anuncios

Junqueras manté el suport a Mas

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha mostrat el seu "màxim respecte i consideració" als signants del manifest: "Tenen el seu dret a donar la seva opinió". Tot i això, el líder dels republicans –que avui presentava el programa per a les eleccions del 20-D, ha defensat que ells tenen el "convenciment" que cal seguir defensant els compromisos adquirits, entre els quals que Artur Mas sigui el candidat de JxSí a presidir la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Els regidors valencians tanquen files

Els tres regidors de la CUP al País Valencià han fet públic un comunicat en què tanquen files amb la postura defensada per la CUP fins ara de vetar la investidura de Mas. I van més enllà. Segons diuen, "preguntar al poble, per molt d'esforç que suposi", en relació a unes eleccions anticipades, "no pot ser mai vist com quelcom més greu que investir al president de les retallades, dels pactes amb el govern espanyol i del partit de molts casos de corrupció". "No volem que s'investisca Mas en cap dels casos", afirmen al text.