Forcadell es reuneix amb el seu homòleg a Londres
Ahir el president de la Cambra dels Comuns, el carismàtic John Bercow, va rebre públicament Carme Forcadell
LondresTriomf simbòlic, un altre, de la diplomàcia catalana. Simbòlic, i caldrà veure fins a quin punt efectiu. En tot cas, Westminster és Westminster.
Ahir el president de la Cambra dels Comuns, el carismàtic John Bercow, va rebre públicament Carme Forcadell, la seva homòloga al Parlament de Catalunya. Una imatge que l’ambaixada espanyola, que la setmana vinent acollirà una recepció dels reis d’Espanya -en visita d’estat al Regne Unit-, probablement hauria volgut evitar.
Abans de començar la sessió als Comuns, Bercow va dir: “Col·legues, ens complau avui que s’uneixi a nosaltres Carme Forcadell, la presidenta del Parlament de Catalunya, que està de visita a Londres i a qui estem encants de veure. Benvinguda”.
La visita a la capital d’Anglaterra va ser de poc més de 24 hores, amb una agenda molt plena: a més de reunir-se amb el mateix Bercow, també ho va fer amb un grup de parlamentaris i amb un periodista de The Guardian. Per tancar el dia, Forcadell va assistir a la constitució del grup interparlamentari sobre Catalunya (APPG, en les sigles en anglès) que es va crear al mes de març al Parlament britànic i que ha hagut d’adaptar-se als sotracs electorals arran de les eleccions del 8 de juny.
En la reunió amb aquest intergrup sobre Catalunya, la presidenta del Parlament va poder apreciar la incomprensió per part de la vintena de parlamentaris -no hi eren tots els que formen l’APPG- de la situació que està vivint Catalunya i del processament judicial de la mateixa Forcadell. Un “veritable xoc” el que va mostrar Bercow, segons va explicar a l’ARA l’anterior president del grup, l’escocès George Kerevan, del Partit Nacional Escocès (SNP). Kerevan va perdre l’escó fa tres setmanes i ahir va procedir a lliurar les regnes del comitè a Haywell Williams, gal·lès del Plaid Cymru. Williams és un vell conegut de la causa catalana des que el 2010 va presentar una moció de crítica a la decisió del Tribunal Constitucional el 2010 de passar encara més el ribot a l’Estatut de Catalunya aprovat en referèndum l’any 2006.
Trucada de l’ambaixada
La presidenta va aprofitar la trobada per posar-los al dia dels últims esdeveniments de la situació judicial i política catalana, sense esmentar, però, perquè aleshores la notícia encara no s’havia produït, del cessament del conseller Jordi Baiget, fulminat per les seves declaracions sobre el referèndum.
Qui no tenia cap dubte que la trobada de Forcadell amb Bercow provocarà malestar a l’ambaixada espanyola eren Kerevan i Williams. Tots van detallar a aquest diari la trucada del primer secretari de la legació quan, al desembre, Kerevan va promoure una altra moció per carregar contra l’enjudiciament de Forcadell. Trucada de cortesia “exageradament educada”, potser per informar a qui no sap, deia Kerevan, quines són les maneres de fer de Madrid. Ara ja ho saben.