El Suprem suspèn les declaracions de Forcadell i els membres de la mesa fins dijous que ve, 9-N

El jutge ordena vigilància policial fins llavors, a petició de la fiscalia

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, sortint del Tribunal Suprem.
Mariona Ferrer I Fornells / Ot Serra
02/11/2017
5 min

MadridSe suspenen les declaracions de Carme Forcadell i els cinc membres sobiranistes de la mesa del Parlament fins dijous vinent, 9 de novembre, a les 9.30 h, una data simbòlica per a l'independentisme. El jutge instructor del Tribunal Suprem ha acceptat la petició dels advocats dels sis investigats, que han al·legat que es vulnerava el dret de defensa en citar-los amb només un dia d'antelació. Se'ls cita així per a un dia festiu a Madrid, el dia de l'Almudena.

Fins llavors, el jutge ha ordenat com a mesura cautelar vigilància policial permanent dels sis aforats, a instàncies de la Fiscalia. Alguns dels advocats defensors han intentat treure-hi ferro: es tracta de designar un domicili donar i un telèfon per estar disponibles en qualsevol moment i controlar que no marxin de l'Estat.

Diferències entre els membres de la mesa

El que no ha acceptat Pablo Llanera, el jutge instructor, és la petició de les defenses d'esperar a declarar fins que tinguin totes les proves a què fa referència en la querella el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza. Els representants del ministeri públic en la causa són tant l'exfiscal general de l'Estat Consuelo Madrigal com Fidel Cadena, que ha portat el cas de la CAM.

Lluís Guinó i Lluís Maria Corominas (PDECat) en el moment d'entrar al Tribunal Suprem.

Durant l'hora llarga en què els sis investigats han estat dins del Suprem s'han pogut constatar les primeres escletxes en la línia de la defensa de cadascun d'ells. Per una banda, l'advocat del Lluís Guinó, Lluís Maria Corominas i Ramona Barrufet, els membres del PDECat de la mesa del Parlament, ha censurat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no hagi anat a l'Audiència Nacional a declarar. En declaracions als mitjans a les portes del Tribunal Suprem, Xavier Melero ha assenyalat que això perjudica els seus clients.

Però si hi ha algú que segueix una línia independent de defensa és Joan Josep Nuet, coordinador general d'EUiA i diputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQP). Al·legarà que no va votar favorablement a la tramitació de la llei de transitorietat i a la de les propostes de resolució de la declaració d'independència, tal com erròniament assegura la fiscalia en la seva querella. Un dels seus advocats -en té un total de tres-, Enrique Leiva, ha celebrat que el jutge doni una setmana més de temps, durant el qual el lletrat ha assegurat que aprofitaran per aportar més documentació.

Suport d'una àmplia comitiva sobiranista

La notícia ha arribat una hora i quart després que tots els líders sobiranistes arribessin al Suprem. Enmig de crits de "Llibertat" i "No esteu sols" de desenes de diputats i senadors de Junts pel Sí, En Comú i Catalunya Sí que es Pot, han trepitjat el Tribunal Suprem disposats a declarar en la nova causa pels preparatius i la celebració de l'1-O i la proclamació de la República.

La presidenta del Parlament ha sigut l'última d'arribar. Un ampli dispositiu policial ha blindat la comitiva de desenes de manifestants amb crits de "Viva España" i "Puigdemont, Junqueras, aquesta és la vostra bandera", ensenyant l'espanyola. Amb tot, alguns espontanis s'han colat entre la premsa i la comitiva amb crits de "Fora, fora", que han estat contrarestats amb els de "Llibertat, llibertat".

Forcadell ha entrat acompanyada del seu advocat -el mateix que tots els representants d'ERC-, Andreu Van den Eynde. Després d'intentar passar el control sense acreditar-se, amb un somriure nerviós i una abraçada de suport de Van den Eynde, ha entrat dins de les instal·lacions del Suprem. El seu advocat ha sortit corrent del Suprem en conèixer la suspensió per fer costat a Oriol Junqueras i tots els membres d'ERC del govern a l'Audiència Nacional.

El coordinador general d'EUiA, diputat de CSQP i secretari de la mesa, Joan Josep Nuet. EFE

En declaracions a l'entrada, Nuet ha assegurat que van portar al Parlament "el que vol el poble de Catalunya" i que per això van amb el "cap ben alt". Preguntat sobre la decisió de Carles Puigdemont de quedar-se a Brussel·les, ha assenyalat que la "respecta". El també secretari de Catalunya en Comú ha deixat ben clar que atén la situació judicial per explicar que el Parlament el que ha fet ha sigut donar veu al debat que tenia la societat catalana. "Ens defensarem", ha apuntat.

Conspiració de la rebel·lió

Un ampli dispositiu policial custodia tot el recinte, tant Tribunal Suprem com Audiència Nacional, que estan situats a només 100 metres de distància. Hi sobrevolen també helicòpters. A diferència d'aquest dimecres a l'estació d'Atocha, la policia no ha deixat passar els manifestants.

Tant Forcadell com els sis membres sobiranistes de la mesa estan acusats de presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació, malgrat que el jutge instructor, Pablo Llanera, ha obert la porta a processar-los per un delicte de conspiració per a la rebel·lió, un grau inferior.

Suport de diputats de JxSí

Les portes del Tribunal Suprem s'han convertit en el lloc de passada de les diferents comitives de polítics sobiranistes que s'han desplaçat a Madrid per donar suport al total de 20 investigats. El primer de despertar la premsa ha sigut l'exconseller de Presidència Francesc Homs, que just fa uns mesos també passava pel tribunal en la causa contra el 9-N. L'ha seguit la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal. I després l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa. Tots per separat i en comptagotes.

Però la comitiva s'ha multiplicat en arribar, sobretot, els respresentants d'Esquerra, com Joan Tardà i Gabriel Rufián. I s'hi han sumat després el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech; el líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin; el secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, i una llarga llista de diputats i senadors independentistes.

Tardà i Domènech denuncien el procés judicial

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, considera que al sistema judicial espanyol "existeixen dèficits" i que més que "separació de poders, hi ha un repartiment de poders". "Un problema polític no es pot solucionar de manera autoritària", ha apuntat en unes declaracions als mitjans en què ha considerat un "greu error" l'aplicació del 155. Tardà ha assenyalat que "a efectes d'internacionalització no ha sigut mala estratègia" que una part del Govern hagi marxat a Brussel·les. Davant d'una possible ordre de detenció, Tardà ha apuntat que seria una "absurditat"

Al seu torn, el coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha assegurat que els partits sobiranistes que concorrin a les eleccions del 21-D haurien de portar "dos punts comuns: l'amnistia i l'anul·lació de l'aplicació del 155". En declaracions als mitjans, Domènech ha qualificat de "dia especialment greu per a la democràcia" la citació dels membres de la mesa del Parlament al Tribunal Suprem, ja que, al seu parer, "simplement han permès el debat que s'estava tenint al carrer". "Un conflicte polític no es pot resoldre judicialment, i menys amb venjança", ha sentenciat.

stats