"Persistim": Forcadell i Bassa surten per primer cop de la presó en aplicació de l'article 100.2
Poden sortir tres dies entre setmana durant unes hores per fer voluntariat i tenir cura de familiars
Barcelona"Persistim". Aquest ha sigut el missatge a Twitter de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell després de sortir aquest dilluns per primer cop de la presó de Mas d'Enric en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari. Ho ha fet en un vehicle conduit pel seu marit, després que la junta de tractament del centre autoritzés la setmana passada que pogués sortir tres dies entre setmana per fer voluntariat i tenir cura d'un familiar d'edat avançada, en aquest cas, la seva mare. Tres hores més tard també sortia de la presó l'exconsellera Dolors Bassa, que farà tasques de cura d'un familiar. Un vehicle amb la seva germana i altres familiars l'esperava a l'entrada de la presó.
Forcadell, classificada en segon grau, podrà estar fora de la presó nou hores al dia, mentre que Bassa ho podrà fer vuit hores, inclòs el temps de desplaçament. Les dues sortides d'aquest dilluns en aplicació del 100.2 arriben després que Jordi Cuixart sortís la setmana passada de Lledoners per tornar a treballar a la seva empresa. També han rebut l'autorització l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, que podrà sortir cinc dies a la setmana durant 12,5 hores i treballarà al departament legal de Mediapro, segons ha confirmat aquest dilluns a Catalunya Ràdio el fundador i director general de la companyia, Jaume Roures. "S'encarregarà del departament legal, en tot el que fa referència al dret públic", ha dit.
Segons va afirmar la setmana passada la consellera de Justícia, Ester Capella, és "previsible" que tots els presos polítics puguin beneficiar-se de l'aplicació del 100.2. La Fiscalia, però, es va pronunciar també la setmana passada per primer cop sobre aquesta mesura i va demanar al jutjat de vigilància penitenciària que la revoqui. A diferència dels escrits oposant-se als permisos de més de 72 hores del mateix Cuixart i de Sànchez, el ministeri públic no entra en arguments valoratius, com ara la falta de penediment, un argument que va tombar la jutge de vigilància penitenciària en el cas del permís de Cuixart.
Sí que exposa, per contra, que el fet que s'apliqui un règim més flexible de presó a un condemnat per un delicte "greu" pot tenir un efecte poc exemplaritzant de cara a la societat i portar la ciutadania i els mateixos condemnats a pensar que la comissió d'un delicte com el de sedició surt barat. Contràriament al que passa amb els permisos penitenciaris de més de 72 hores, que no es poden gaudir sense autorització del jutjat de vigilància penitenciària, l'aplicació de l'article 100.2 és immediata, encara que després el jutge decideixi acabar-la revocant.