Onze de Setembre: Diada de Catalunya 2024

Forcadell lamenta els xiulets de la Diada: "Em va doldre"

ERC i JxCat donen per bona la manifestació i eviten els retrets

BarcelonaTotes les Diades tenen les seves especificitats i aquest any una d’elles va ser que es van poder sentir xiulets contra alguns dirigents independentistes. Aquest diumenge, en la jornada post Onze de Setembre, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha lamentat aquestes actituds, malgrat que ella no va ser objectiu de les esbroncades. “Em va fer mal i em va entristir moltíssim”, ha explicat en una entrevista a RAC1.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La també exlíder de l'ANC ha admès que aquestes mostres de rebuig entren dins la llibertat d’expressió, però s'ha mostrat contrariada pel fet que els destinataris de les ires fossin persones que han estat a la presó pel Procés, com per exemple el president del seu partit, Oriol Junqueras. "Tenen dret a escridassar, però a una persona que ha estat a la presó, em va doldre", ha conclòs. 

Cargando
No hay anuncios

L'endemà d'una celebració on es va visualitzar que l’independentisme no té un full de ruta compartit, aquest diumenge cap dels principals actors ha volgut fer més gran la qüestió. En resum, tothom dona per bona la mobilització atenent que són temps de pandèmia i de falta de cohesió en el moviment. Fonts d'ERC consultades per l'ARA consideren que es va aconseguir una "imatge de força" a les portes de la taula de diàleg i ho valoren positivament. Sobre els xiulets que van patir alguns dels seus líders, ho consideren una "expressió legítima" i defensen que també van rebre nombroses mostres de suport.

També va ser la Diada en què la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va entonar el “president, faci la independència” dirigit a Pere Aragonès. Des de l’entorn del president, aquest diumenge no volien polemitzar amb el tema i defensaven que en la negociació amb l’Estat que començarà la setmana que ve amb la taula de diàleg és precisament el que es buscarà: un referèndum per votar la independència.

Cargando
No hay anuncios

Els republicans no volen entrar en un cos a cos amb l'Assemblea, amb qui ja fa temps que les relacions no són les millors. Forcadell s'ha mostrat comprensiva amb Paluzie assenyalant que sempre ha sigut missió de l'ANC "pressionar el Govern". Ha recordat que ella mateixa va fer cèlebre la frase "president, posi les urnes!", quan el 2014 pressionava Artur Mas perquè fes el 9-N. "Jo crec que passaré a la història per aquesta frase", ha ironitzat. Tot i això, ha avisat que és més fàcil actuar i reclamar qüestions quan s'està en el bàndol de la societat civil que quan s'està en el de les institucions. "Ser presidenta de l'ANC és més còmode que ser presidenta del Parlament", ha conclòs, ella que ha pogut viure els dos càrrecs.

"Èxit de mobilització"

A Junts també han considerat la Diada un “èxit de mobilització” i entenen els xiulets com una mostra de la llibertat d’expressió. Fonts del partit de Carles Puigdemont asseguren que no els va sorprendre el discurs de Paluzie: "És feina de la societat civil pressionar la classe política". "Ja ho va fer la Carme Forcadell, i Artur Mas va posar les urnes. Ara pressionen Aragonès", comparen. La setmana de la Diada ja és història. La que comença dilluns serà la de la taula de diàleg.