1-O

Puigdemont: "El referèndum de l'1-O és vàlid i no cal tornar-lo a fer. Ja hem votat!"

60.000 persones segons els organitzadors i 11.000 segons la Guàrdia Urbana participen en l'acte de l'Arc de Triomf

BarcelonaL'Arc de Triomf s'ha convertit en el plató televisat de la divisió independentista en el cinquè aniversari de l'1-O. Una a una han anat desfilant les estratègies del moviment i s'ha fet evident el que ja s'intuïa: no només són diferents, sinó sovint contradictòries. Carles Puigdemont ha sigut l'encarregat de tancar els discursos d'un acte organitzat pel Consell de la República, l'ens que Junts vol que sigui el pal de paller d'una nova unitat estratègica que no es preveu fàcil. Enardit pels crits de “president” que han arrencat tan bon punt la seva imatge des de Brussel·les s’ha projectat a la pantalla, ha fet un discurs contundent rebutjant l'“acord de claredat” en què el president de la Generalitat, Pere Aragonès, havia tornat a insistir al matí. “El referèndum de l’1-O és vàlid i no cal tornar-lo a fer”, ha dit: “Ja hem votat!” 

Cargando
No hay anuncios

Les seves paraules han estat rebudes amb una onada d’assentiments dels concentrats –11.000 persones segons la Guàrdia Urbana, 60.000 segons l’organització–, en clar contrast amb el que havia passat amb anterioritat quan les referències eren al Govern o a ERC. “Ja n’hi ha prou!” i “Govern, dimissió” han sigut el leitmotivde la jornada, amb escridassada inclosa a l’expresidenta de l’ANC i del Parlament, Carme Forcadell, que fins ara havia esquivat l’enuig que una part dels manifestants fa temps que dirigeixen contra els republicans.

Carme Forcadell, xiulada a la mobilització de l'1-O.

This browser does not support the video element.

Puigdemont ha carregat contra aquells que “tant de Madrid com des de casa mateix demanen que ho deixem córrer”, i que el “principi de realitat ens aconsella menjar poc i pair bé”. “Avisem tots aquells il·lusos enterradors que el seu dol es dona per acomiadat”, ha assegurat: “La nostra és una lluita que no caduca”. L’ expresident ha erigit el Consell de la República que lidera com l’ens que ha de vertebrar l’estratègia cap a la independència de Catalunya: “Algú ho ha de fer i aquest algú és el Consell”. També ha carregat contra l’aposta republicana de negociar amb l’Estat i ha afirmat que si en alguna taula de diàleg s’ha d’estar “encadenat”, és aquella on són tots els partits independentistes, “on fem possible pressionar i recosir alhora”.

Cargando
No hay anuncios

El discurs de Puigdemont, que ha posat punt final a l’acte, entronca amb la intervenció que minuts abans havia fet la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, i que també ha sigut prou aplaudida. Feliu ha tret pit d’haver contribuït a la crisi oberta al Govern: “Hem fet moure els partits que estaven instal·lats en l’immobilisme”. La líder de l’ANC, que va impulsar una manifestació de la Diada crítica amb els partits, als quals ha acusat de no avançar prou cap a la ruptura amb l’Estat, ha anunciat la posada en marxa d’una “gran conferència nacional per la independència” amb l’objectiu que “aquesta legislatura, sigui llarga o sigui curta, ens trobi preparats i amb un pla”. Els concentrats hi han respost al crit de “curta!” I ha dit que demanaria “eleccions” si els partits no “se sumen” a les seves demandes: “Farem la llista cívica, tirarem endavant el nostre projecte”. L’Assemblea té clar que la vol impulsar i presentar-se a les eleccions, i ara les seves manifestacions ja tenen detalls de míting electoral.

Poc abans de la concentració unitària, l’organització havia instal·lat una muralla d’urnes davant el Palau de la Generalitat. Amb l’executiu a punt de trencar-se, ha reforçat el seu simbolisme: per a l’ANC, aquesta muralla –que no passava dels dos metres– representa la distància entre les institucions i el poble.

Cargando
No hay anuncios

Forcadell i Antich, escridassats

Però la tensió ha esclatat en l’acte de la tarda. Forcadell, que ha obert els discursos polítics, ha rebut el rebuig dels activistes a l’estratègia de diàleg que defensa el seu partit. Ella era la presidenta del Parlament durant l’1-O i va patir-ne les conseqüències: condemnada a onze anys i mig de presó, en va acabar complint més de tres. Ha estat la representant d’ERC més reconeixible que ha pujat a l’escenari situat a l’Arc de Triomf de Barcelona –també hi ha pujat el president de l’AMI, Jordi Gaseni, que ha hagut de sentir xiulets–. “Sé que esteu enfadats”, ha admès ella, que s’ha acabat emocionant davant la dificultat per avançar en el seu discurs. “Necessitem una estratègia comuna, deixem-nos de barallar, oblidem-nos dels retrets i treballem conjuntament per una nova oportunitat”, ha reivindicat. “Hem de ser més forts, estar més preparats i organitzats”, ha conclòs. Els concentrats li han respost amb una forta xiulada, que d’altres manifestants han intentat tapar amb aplaudiments. També el discurs del líder d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha estat escridassat just en el moment en què ha instat a apostar pel diàleg entre independentistes. “No hi ha alternativa a posar-nos d’acord, cal deixar enrere aquests cinc anys de retrets, falses expectatives i renúncies”, ha dit mentre la gent cridava “Govern, dimissió”. Òmnium ja havia fet abans un comunicat criticant "la paràlisi institucional i el bloqueig polític" i demanant "nous lideratges" per avançar: "És urgent desbloquejar la paràlisi, impulsar un nou espai de discussió constructiva, crear les condicions per a un acord estratègic i proposar al país un horitzó concret pel qual valgui la pena tornar a lluitar. I, ara sí, guanyar".

Cargando
No hay anuncios

Entre el públic no hi havia ni el president del Govern, Pere Aragonès, ni el president d’ERC, Oriol Junqueras, però sí consellers com Tània Verge i Josep González Cambray o alts dirigents republicans com Marta Vilalta i Meritxell Serret. La plana major de Junts, encapçalada per Laura Borràs i Jordi Turull i tots els seus consellers, també el fins ara vicepresident Jordi Puigneró, sí que han assistit a la manifestació, com també hi ha hagut representació de la CUP, com Eulàlia Reguant, Dolors Sabater i Carles Riera. A la capçalera, una pancarta carregava contra el Govern i els partits: “ERC, JxCat, CUP, tripartit de la vergonya”.