Política22/06/2016

El Parlament inicia el procés per cessar Daniel de Alfonso com a director d'Antifrau

Pot ser destituït si així ho voten tres cinquenes parts del Parlament, i a hores d'ara ja ho han demanat tots els grups menys el PP

Ara
i Ara

BarcelonaJunts pel Sí, el PSC, Catalunya Sí que es Pot, Ciutadans i la CUP han demanat la revocació de Daniel de Alfonso com a director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, per la suposada conspiració amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per trobar draps bruts de CDC i ERC. En un escrit presentat a la mesa del Parlament, aquests quatre grups parlamentaris demanen convocar amb "caràcter d'urgència" la comissió d'Afers Institucionals del Parlament, per tal que De Alfonso doni explicacions. La cambra catalana, després de rebre la petició, ha fixat la compareixença per demà a les 11 del matí.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En el supòsit de negligència notòria i greu en el compliment de les obligacions i els deures del càrrec, el director té dret a assistir i fer ús de la paraula a la mencionada comissió", recull l'escrit. Ahir, el director de l'Oficina Antifrau va dir que respondrà les preguntes dels diputats però no posarà a disposició el seu càrrec. Tanmateix, se'l pot fer fora del seu càrrec si així ho aproven tres cinquenes parts del Parlament en primera votació o per majoria absoluta en segona votació.

Cargando
No hay anuncios

De Alfonso ha confirmat a Efe que demà anirà a donar explicacions al Parlament, encara que ha advertit que no existeix base legal perquè la cambra el destitueixi per negligència. Si el cessen, ho recorrerà a la justícia. "No ha existit desistiment, sinó excés de diligència", ha al·legat.

El director de l'Oficina ha explicat que ha posat el seu càrrec a disposició dels sis dirigents de l'OAC, que, per unanimitat i en una votació secreta, li han demanat continuar al càrrec.

Cargando
No hay anuncios

Com és el procediment recollit per la llei? Segons l'article 11 de la norma, es pot cessar el cap de l'Oficina Antifrau en cas de "negligència notòria" de les seves funcions, i per fer-ho cal que la comissió parlamentària corresponent (en aquest cas la comissió d'Afers Institucionals) convoqui el director de l'organisme perquè doni explicacions. Un cop escoltat el cap d'Antifrau, la comissió –si ho considera oportú– ha d'elevar al ple del Parlament el cessament i acordar-lo per 3/5 parts. Si no s'assoleix la majoria en primera votació, es podrà cessar per majoria absoluta en segona votació.

"Al més aviat possible"

Cargando
No hay anuncios

Aquesta reunió arriba després de la reunió d'urgència de la mesa del Parlament per debatre la destitució de Daniel de Alfonso, cap de l'Oficina d'Antifrau, davant la tempesta que ha desencadenat la filtració al diari Público de les converses que evidencien com el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz i el director de l'oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, conspiraven per treure draps bruts a Convergència i Esquerra a les portes de la celebració del 9-N.

La designació del cap de l'oficina depèn del Parlament i Forcadell ha aclarit, en declaracions a TV3, que "la confiança no pot ser la mateixa que abans, tot i que Daniel de Alfonso va ser escollit cap de l'Oficina Antifrau el 2011, fa dues legislatures". Tots els grups van votar-hi a favor, excepte ERC i ICV, que es van abstenir i SI, que hi va votar en contra.

Cargando
No hay anuncios

"Si els grups parlamentaris en demanen la destitució, estem preparats per fer-ho", ha dit Forcadell. La destitució s'ha d'aprovar al ple, a proposta de la comissió d'Afers Institucionals. La presidenta ha aclarit que "no es pot deixar passar l'estiu: s'ha de fer al més aviat possible" i es pot debatre en les tres sessions que queden abans de la fi del període de sessions.

"Una situació molt greu"

Cargando
No hay anuncios

"Les gravacions són molt, molt explícites. Al Parlament serem inflexibles amb la corrupció: tolerància zero", ha dit Forcadell, que ha reconegut que la maniobra era també un atac contra l'ANC, que ella presidia l'octubre del 2014 quan es van produir els fets: "Volien evitar l'èxit del 9-N".

Per la seva banda, els partits polítics també han comparegut al Parlament per valorar la situació (a banda del que les formacions ja hagin dit a través dels seus candidats el 26-J). El cap de files de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha dit que s'"esvaeixi" el PP a les urnes després de les revelacions. Al seu torn, la CUP ha considerat que l'actuació pot ser un possible delicte i ha retret a De Alfonso la "deslleialtat brutal" al Parlament i al país.

Cargando
No hay anuncios

Des de les entitats sobiranistes, Jordi Sànchez (ANC) ha assegurat que la conversa filtrada és un afer "d'estat" i un cas de corrupció "al més pur estil gangsteril".