PROCÉS SOBIRANISTA

Foment del Treball reclama als polítics catalans que no mostrin "senyals de no-seguretat jurídica"

Joaquim Gay de Montellà assegura que l'incompliment de la llei fa que es redueixin expectatives d'inversió

El president de la patronal, Joaquim Gay de Montellà, afronta el segon i últim mandat.
Efe
02/08/2016
2 min

BarcelonaEl president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha demanat aquest dimarts un "esforç de responsabilitat" a les forces polítiques catalanes per garantir un escenari d'estabilitat que ofereixi, a més, plena seguretat jurídica a les empreses. En una entrevista a Efe, Gay de Montellà reconeix que existeix "un cop més massa incertesa en la política catalana", marcada des de fa temps pel debat sobiranista, i més ara, després de la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent, desoint el Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest context, el president de la patronal catalana de les grans empreses reclama als partits catalans que "no mostrin senyals de no-seguretat jurídica", la qual és necessària, assegura, perquè les empreses puguin complir la seva funció, generant ocupació i inversions. "Una vegada més, fórmules que es distancien de l'ordenament actual no ens ajuden perquè perdem expectatives d'inversió", argumenta Gay de Montellà, que incideix en el fet que, davant un escenari d'incertesa, les empreses es limiten a realitzar les inversions bàsiques i deixen les de més envergadura "pendents de com es resol el model del país".

Gay de Montellà critica també que el Govern no hagi pogut aprovar finalment els pressupostos per al 2016 pel rebuig de la CUP. "És insòlit donar suport al Govern i no al pressupost. Això no té sentit", denuncia el líder empresarial.

Pocs efectes pel Brèxit

D'altra banda, minimitza els efectes a curt termini que pot tenir el Brèxit en l'economia espanyola i catalana i assegura que l'esmentada afectació, si es produeix, serà més evident a partir de l'any 2018. "Serà en un escenari de dos o tres anys quan veritablement la incidència del Brèxit tindrà raó de ser", sosté el president de Foment, que recorda que la sortida efectiva del Regne Unit de la Unió Europea no serà una realitat fins al 2018 com a mínim.

Gay de Montellà comenta que la balança comercial entre Espanya i el Regne Unit mostra un superàvit a favor de l'Estat i està convençut que el turisme britànic no deixarà de venir pel Brèxit. De la mateixa manera, la repercussió en el sector immobiliari no serà significativa, a excepció, potser, de zones com la Costa del Sol o les Canàries.

Gay de Montellà descarta també que el Brèxit causi una fugida d'empreses que tenen ubicada la seva seu al Regne Unit: "No crec que per aquest fet algú hagi pensat a fer un desplaçament, en tot cas ho farà per les possibilitats que li ofereix aquell altre país", remarca.

L'empresari afirma, sobre això, que el que ha d'aprofitar Espanya és l'oportunitat de situar-se com un dels quatre motors d'Europa, al costat de França, Alemanya i Itàlia, i aconseguir tenir a les institucions europees "persones molt ben situades". "Ho hem d'aprofitar, és una oportunitat no volguda. Espanya ha d'aconseguir tenir un paper més actiu i més líder a la UE", remarca l'entrevistat.

stats