04/09/2015

Foment no va consultar a la junta l’oposició al 27-S

BarcelonaLes organitzacions empresarials catalanes han pres posicions de cara a les eleccions del 27 de setembre. Una lectura ràpida indica que, d’una banda, Foment del Treball s’ha situat en contra del procés sobiranista, mentre que, de l’altra, tota la resta d’organitzacions i patronals s’hi han posicionat a favor, com es va fer evident ahir. Però és més complicat, ja que entre els signants del Manifest del Far hi ha una dotzena d’organitzacions empresarials que pertanyen a Foment.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És el cas de la FOEG (que agrupa empresaris de Girona), la Cecot (del Vallès), l’Adepg (del Garraf i el Penedès), de la Coell (de Lleida) i de la Confederació de Comerç de Catalunya, entre d’altres. “Què vol dir que Foment està en contra del procés? Nosaltres també som Foment”, protestava ahir un empresari.

Cargando
No hay anuncios

De fet, entre aquestes organitzacions la crítica majoritària d’ahir era que el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, no va consultar res a ningú abans d’enviar la nota crítica amb el 27-S. L’ARA ha confirmat de diverses fonts que la nota no es va sotmetre ni a votació ni a consulta de la junta de Foment i que tan sols es va enviar per correu electrònic als membres de la junta el dia abans que es fes pública. “Que no passi per la junta no és maco; és un procediment poc impol·lut”, reconeixien fonts pròximes a la principal patronal catalana.

Les cambres i organitzacions del Manifest del Far asseguren que, en el seu cas, sí que han sotmès a les seves respectives juntes la decisió de firmar-lo.

Cargando
No hay anuncios

El nom de Gay de Montellà va estar molt present en les converses prèvies i posteriors a l’acte d’ahir. Durant l’acte, en canvi, hi va estar més present Josep Lluís Bonet, president de la Cambra de Comerç d’Espanya i de Freixenet, a qui es va fer referència en diverses ocasions sense mencionar-ne el nom.

“No entenem com algunes entitats [en referència a la Cambra de Comerç d’Espanya] s’atreveixen a dir als empresaris què han de fer o dir als seus treballadors davant d’aquest procés”, va protestar Josep González, president de Pimec. Fa uns dies Bonet va dir que els empresaris tenen “l’obligació moral” de parlar amb els seus treballadors a través dels comitès d’empresa per explicar-los les conseqüències de la independència.

Cargando
No hay anuncios

Galí ofereix els seus informes

Minuts abans, l’economista Jordi Galí havia presentat les seves estimacions matemàtiques de l’impacte positiu que tindria sobre el PIB català un augment de les inversions de l’Estat fins a situar-les al 20% del total, que és l’aportació catalana al PIB d’Espanya. Segons Galí, el PIB català hauria crescut un 3,2% addicional si aquest nivell d’inversió s’hagués dut a terme durant els passats deu anys o del 5,2% si s’hagués mantingut durant els últims vint anys. Acabada la intervenció, Galí va oferir amb un somriure la seva presentació als empresaris que, seguint la petició de Josep Lluís Bonet, volguessin compartir informació sobre les conseqüències de la independència amb els treballadors de les seves empreses.