La crisi d'ERC

Foc Nou tria Helena Solà, la primera dona que optarà a presidir ERC

La candidatura impulsada per Alfred Bosch es presenta com una tercera via entre junqueristes i roviristes

BarcelonaOriol Junqueras, Xavier Godàs, Xavier Martínez i ara Helena Solà. Foc Nou ha triat l'exregidora de Cerdanyola del Vallès com a candidata a la presidència d'ERC i serà la primera dona en 93 anys d'història del partit que optarà a la màxima representació política dels republicans. Mai hi havia hagut una dona en la disputa per la presidència i, de fet, només dues havien optat a la secretaria general. "És un honor i una responsabilitat ser la primera dona presidenciable d'ERC, però alhora és una anomalia que demostra que hem d'avançar molt", ha començat Solà el seu discurs de presentació. Ella liderarà la tercera via i es compromet a arribar al 30 de novembre sense que la candidatura es dilueixi amb un pacte amb alguna de les altres llistes que s'hi presentaran. La recollida d'avals començarà la setmana que ve.

Inscriu-te a la newsletter En què queda l'1-O després del Procés?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és una de les diferències respecte a la resta d'aspirants, però no l'única: la candidatura impulsada per l'exconseller Alfred Bosch vol trencar amb el passat recent i deixar enrere el junquerisme i el rovirisme, que han marcat l'última dècada al partit. La seva carta de presentació? Són els del no a Salvador Illa -tot i que n'hi ha també que van votar i "se n'han penedit"- i els pactes amb el PSC. Aquest dissabte han reivindicat la unitat de l'independentisme perquè el moviment torni a avançar, tot i que han explicat que no trencaran els pactes a Catalunya i Madrid amb els socialistes: "Serem vigilants perquè es compleixin".

Cargando
No hay anuncios

Alfred Bosch serà el candidat a la secretaria general del partit i el regidor de Sabadell Gabriel Fernández optarà a la vicepresidència, un càrrec de nova creació si arriben a liderar la formació. Nascuda a Barcelona el 1976, Solà és mestra d'educació primària i llengua anglesa en una escola pública i fins a l'agost havia estat la responsable de l'oficina del delegat del Govern a Barcelona. Entre el 2011 i el 2023 va ser portaveu d'ERC a Cerdanyola, amb una etapa de tinent d'alcalde (2016-2019) en un govern de coalició format per impedir que el PSC tingués l'alcaldia.

Cargando
No hay anuncios

"Nosaltres no tenim res a amagar. No tenim cadàvers a l'armari", ha subratllat Solà en referència a l'estructura B d'ERC i els cartells contra els Maragall. De fet, Foc Nou reivindica una investigació a fons de tot plegat i, en cas de guanyar, es compromet a impulsar una auditoria externa: "La militància té dret a saber què ha passat". "No som ni els de les clavegueres ni els de les estructures estranyes", ha afegit Fernández, que entre les funcions que tindrà si aconsegueix ser vicepresident hi haurà la de la "cohesió" del partit.

Una reunió clau a casa de Bosch

Aquest dissabte al matí han celebrat l'assemblea per triar els càrrecs de l'executiva i l'han presentat a la plaça Comercial de Barcelona, a tocar del Centre de Cultura i Memòria del Born. Tot i que finalment ha fet un pas al costat i optarà a ser secretari general, Foc Nou és una candidatura que neix emparada per Alfred Bosch. Ell va ser l'amfitrió d'una trobada el 2 de setembre a casa seva on hi havia una vintena de persones. Entre elles Solà. El que unia els presents era el rebuig al pacte amb el PSC per investir Salvador Illa i la indignació amb l'estructura B que l'ARA va començar a destapar a principis de juliol. De fet, Solà va ser una de les conselleres nacionals que de manera més vehement va exigir explicacions a l'executiva quan es va saber que els cartells contra els Maragall havien sortit de dins del partit.

Cargando
No hay anuncios

Bosch ha actuat totes aquestes setmanes d'amfitrió i també de cara visible, aprofitant que és el més conegut de Foc Nou. I la idea que fos una dona qui encapçalés la llista feia dies que guanyava pes, tot i que no s'ha acabat de confirmar fins aquest dissabte. Una cinquantena d'inscrits a la candidatura han votat la llista des de dues ubicacions, una a la seu de Ciutat Vella d'ERC i l'altra a la seu del Gremi de Revenedors de Barcelona. Solà, que fins i tot s'havia plantejat deixar la militància decebuda amb l'executiva del partit, ha decidit finalment fer un pas endavant i optar a presidir-lo.

Cargando
No hay anuncios

"Estem convençuts que guanyarem, no perquè tinguem diners, càrrecs o estructura, sinó perquè tenim raó", ha exclamat Bosch en una crítica implícita a les candidatures que lideren Junqueras i Godàs, a qui Foc Nou assenyala per tenir al seu servei persones que cobren del partit o ocupen càrrecs públics. "A nosaltres ens entenen els militants de base, que són els que empenyen la candidatura, i també la gent que simpatitza amb ERC", ha insistit l'exconseller d'Exteriors, expresident del grup municipal de Barcelona i exdiputat al Congrés. El 2020 Bosch va dimitir com a conseller després que l'ARA publiqués el cas d'assetjament sexual a Exteriors que havia protagonitzat la seva mà dreta, Carles Garcias.

A més de Solà, Bosch i Fernàndez, aquest dissabte s'han presentat 24 noms per a l'estructura d'ERC. Destaquen la tinent d'alcalde de Matadepera Anna Piñol, candidata a ser secretària general adjunta de drets i lluita antirepressiva, i l'exdiputat Jordi Orobitg, que opta a secretari general adjunt d'estratègia i coordinació parlamentària.