09/10/2016

El flagell dels Pujol, cap d’Anticorrupció

El 25 d’octubre Antonio Salinas deixa el càrrec de fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció en mans de la seva número dos, Belén Suárez. Salinas, després de tretze anys al capdavant de la citada fiscalia, es jubila. Els amics diuen que no ha volgut sol·licitar els dos anys de pròrroga, fins als 72; els menys amics suggereixen que se’n va oblidar i que quan en va prendre consciència ja era reglamentàriament tard. La Fiscalia Anticorrupció, creada el 1995, ha tingut dos fiscals en cap. Carlos Jiménez Villarejo, que va inaugurar aquesta activitat, va ser fulminat pel fiscal general de l’Estat durant l’època de José María Aznar, el 2003. El va succeir Salinas, que procedia de la fiscalia del Tribunal Suprem, des d’on havia instruït causes com la de Filesa, la trama de factures falses amb què es va finançar el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ves per on, quan el magistrat de la sala segona del Tribunal Suprem, Cándido Conde-Pumpido, va ser nomenat pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero fiscal general de l’Estat, va decidir renovar dues vegades el mandat de Salinas. Ells dos es coneixien del Suprem i va ser llavors quan la Fiscalia Anticorrupció es va desplegar territorialment en diverses comunitats, i també es va ampliar la delegació de Barcelona. Jiménez Villarejo la va posar en el mapa però els que l’han fet créixer i li han donat protagnisme són un tàndem: Salinas i la tinent fiscal Belén Suárez. La gran activitat d’aquesta fiscalia la porta dia sí dia també a les portades de tots els mitjans de comunicació, tenint en compte, a més, que la corrupció ha viscut en el període 2003-2016 un creixement sense precedents. D’aquí que s’hagi convertit en una institució desitjable per a tots els fiscals amb certa antiguitat. Belén Suárez ocuparà el càrrec d’Anticorrupció en funcions a partir del 25 d’octubre i encara no es pot establir fins quan durarà. El nomenament sorgeix d’un concurs previ i per convocar-lo s’haurà d’esperar fins a la designació del nou fiscal general de l’Estat un cop Rajoy sigui investit president i es formi nou govern, ja que és aquest càrrec qui proposa un nom al ministre de Justícia perquè el porti al consell de ministres. La fiscal general actual, Consuelo Madrigal, pot optar a un mandat complet (quatre anys en aquest càrrec), ja que quan es formi nou govern només hi haurà estat menys de dos anys.

Cargando
No hay anuncios

Diversos aspirants per pilotar Anticorrupció

Belén Suárez, més enllà del càrrec que ocuparà en funcions, aspira a ser nomenada per un període de cinc anys. Però no és l’única aspirant: també hi optaran Alejandro Luzón, membre en excedència de la Fiscalia Anticorrupció des de l’època de Jiménez Villarejo i que actualment és tinent fiscal a la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l’Estat; i els fiscals del Suprem Manuel Dolz i Manuel Moix.

Cargando
No hay anuncios

El d’Anticorrupció no és l’únic càrrec pendent de nomenament sinó que al ministeri fiscal hi ha 80 places en què s’ha de designar o renovar mandats, entre els quals el càrrec de fiscal en cap de l’Audiència Nacional (Javier Zaragoza) i el de fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (Juan Calparsoro). Aquests dos últims també necessiten que s’aclareixi la situació de la Fiscalia General de l’Estat. Belén Suárez ha portat des del seu càrrec de número dos de la Fiscalia Anticorrupció la investigació a Espanya i a Andorra de la família de Jordi Pujol. És l’anomenat “flagell” de l’expresident.