Govern espanyol

Podem fixa ja condicions per als pressupostos del 2023 per "reorientar" el rumb de la coalició

Preu màxim per als combustibles, 10.000 milions per a la sanitat i l'educació pública i reforma fiscal, entre les seves prioritats

La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, durant l’acte d’ahir a Madrid.
04/07/2022
4 min

MadridLa legislatura espanyola entra en la seva recta final i a Podem són conscients que és ara quan han de jugar la seva última carta per demostrar la utilitat del govern de coalició. Després de les últimes desavinences amb el PSOE per la gestió de l'arribada d'immigrants a Melilla i també per incrementar el pressupost en defensa, la formació lila es conjura per intentar "reorientar el rumb" de l'executiu i aconseguir que l'aparent gir dels socialistes cap a l'esquerra de després de les eleccions andaluses sigui una realitat. "El país i el govern s'enfronten a un dels moments més difícils de la legislatura", ha avisat la secretària general de Podem, Ione Belarra, aquest dilluns en la reunió del Consell Ciutadà Estatal. En aquest sentit, Podem veu en els pressupostos del 2023 la seva última oportunitat i, per això, ja abans que comencin les vacances d'estiu, la formació lila ha decidit fixar les seves prioritats. "Han de ser uns pressupostos que retornin un horitzó polític nítid al govern, han de ser la prova del cotó", ha afegit Belarra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per arribar a aquest horitzó, la líder del partit lila ha pressionat el PSOE perquè posi fil a l'agulla en normatives com la llei d'habitatge o suavitzar la llei mordassa. Dues normatives que estan en tramitació al Congrés: la d'habitatge tot just està en el procés d'esmenes, mentre que la normativa que ha de derogar part de la llei de seguretat ciutadana del PP fa mesos que està encallada en la ponència, la fase final de la tramitació, per les desavinences entre els socis de coalició i el PSOE. "És inexplicable que la llei mordassa porti més temps en vigor sota un govern progressista que sota un govern del PP", ha lamentat Belarra.

A banda d'accelerar aquestes dues mesures de cara als pròxims mesos, els liles volen blindar els serveis públics estatals a través d'una bateria de mesures per incloure als pressupostos de l'any vinent. "Espanya no està en guerra, sinó que està patint les conseqüències econòmiques i socials d'una guerra", ha afirmat la líder de Podem per justificar el seu no a l'increment del pressupost en defensa (al qual aquest dilluns també s'hi ha reafirmat la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz) i el seu sí a més "mesures per protegir-nos de l'impacte econòmic". Què és el que demana exactament Podem?

Frenar la inflació

A banda de mantenir el topall en el preu del gas, Podem proposa establir un preu màxim per als combustibles que "posi límit a l'escalada de preus". Un preu màxim que, segons ha explicat Belarra, seria sufragat amb l'impost extraordinari als beneficis de les empreses energètiques, aprovat al consell de ministres extraordinari del 25 de juny en el marc de l'ampliació del decret de mesures anticrisi. Els liles també insisteixen en continuar rebaixant el preu de l'abonament del transport públic fins que costi 10 euros en totes les comunitats autònomes.

L'augment del salari mínim interprofessional (SMI) és una altra de les exigències –una qüestió que ja estava prevista abordar amb els agents socials de cara a l'any vinent i que no està vinculada als pressupostos–, així com incrementar en un 15% l'IPREM (l'índex que marca bona part de les prestacions socials a l'Estat com ara el subsidi d'atur o les beques). Podem també posa entre les seves prioritats actualitzar les pensions i els salaris d'acord amb la inflació, a més de "prohibir definitivament" els talls de subministrament a persones vulnerables, una qüestió que no ha resolt el govern de coalició.

Maternitat i dependència

El partit lila insisteix en aprovar una llei de famílies que inclogui una ampliació dels permisos de maternitat i paternitat de sis mesos; una "renda de criança" de 100 euros al mes per cada nen de cada família, i un "permís retribuït" per als treballadors de set dies a l'any que es destinin a cuidar la família.

També demanen complir amb el "compromís" d'augmentar fins a 600 milions d'euros l'atenció a la dependència i incrementar també en 200 milions d'euros el pla del ministeri d'Igualtat per a la conciliació de les famílies (l'anomenat Pla Corresponsables). A més, també proposen un increment de 70 milions en la inversió en polítiques contra la violència masclista.

Sanitat i educació

El partit lila també proposa un fons de 10.000 milions d'euros destinat a la sanitat i l'educació pública. "Les comunitats autònomes podrien demanar finançament voluntàriament i haurien d'aportar un euro dels seus pressupostos per cada dos euros que rebin d'aquest fons", ha detallat Belarra. Podem demana prioritzar l'atenció primària i la salut mental en l'àmbit sanitari, i l'educació infantil de 0-3 anys, però no detalla quin hauria de ser el percentatge que s'hi destini (les comunitats autònomes en tenen la competència).

Reforma fiscal

La reforma fiscal és l'eterna batalla en el si del govern de coalició que encara no s'ha resolt. Podem creu que no "pot esperar més", mentre el PSOE ha anat dilatant aquest debat al llarg dels últims mesos. Al mes de març el grup d'experts del govern espanyol va fer la seva proposta, però el ministeri d'Hisenda de moment no ha mogut fitxa més enllà d'incloure algunes qüestions en el marc de fiscalitat verda que recomanava Brussel·les. "Hem d'equilibrar la balança fiscal fent que els que més tenen paguin el que els correspon", ha insistit Ione Belarra.

Podem també exigeix que les grans empreses paguin el mateix percentatge d'impostos que les petites. En aquest sentit, ha proposat que el tipus mínim del 15% de l'impost de societats gravi tots els seus beneficis. Tornen a reclamar, a més, un impost a les grans fortunes per evitar el dúmping fiscal de Madrid. Una proposta que els liles han portat a debat al Congrés i a què el PSOE s'ha oposat. Els liles també proposen que les pimes redueixin la seva tributació d'un 25% a un 23%, que les parelles de fet ho puguin fer conjuntament i que s'implementi la reducció de l'IVA dels productes menstruals, una qüestió que va quedar fora, finalment, de la nova llei de l'avortament impulsada pel ministeri d'Igualtat. A més, també pretenen reduir l'IVA de les perruqueries i les veterinàries.

stats