ANÀLISI

Les fitxes de Sánchez en la seva partida contra la dreta

El suport de la UGT i del grup Prisa és cabdal per al govern espanyol

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, abraça el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez.
28/12/2024
5 min

BarcelonaA Madrid es juga una partida pel poder entre dos exèrcits poderosos –el de la dreta i el de l’esquerra–, en què cadascun té les seves fitxes que fan la feina bruta. El bàndol conservador és molt més nombrós i inclou els àmbits judicial, mediàtic i econòmic (l'Íbex-35, la CEOE, etc.), però no té un lideratge tan clar com el de l’esquerra, en què Pedro Sánchez és clarament l’estendard a protegir. Teòricament, el líder del conglomerat conservador, en tant que aspirant a la Moncloa, és Alberto Núñez Feijóo, però tant Isabel Díaz Ayuso com Santiago Abascal tenen els seus propis exèrcits i van per lliure.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des que va arribar al poder, Pedro Sánchez ha jugat les seves cartes per plantar cara a la dreta en igualtat de condicions, i amb aquest objectiu ha anat col·locant peons en tots els àmbits possibles, sumant suports a la causa, i s’ha envoltat d’un equip de màxima confiança. Com en el cas dels conservadors, aquest exèrcit del sanchisme va més enllà de les sigles del PSOE i té ramificacions en altres àmbits. Aquestes són les figures clau, les fitxes que es mouen en un tauler imaginari i amb què compta el president espanyol en la seva lluita aferrissada pel poder.

Félix Bolaños

Ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts

Bolaños és el ministre plenipotenciari que combina la visió política amb el control d’un sector clau en aquesta legislatura: la magistratura. Ell va ser l’artífex de l’estratègia per obligar el PP a renovar el TC i el CGPJ, i també ha tingut una influència determinant en les negociacions amb els independentistes en qüestions com els indults o l’amnistia. Ell és l’autèntic escuder de Sánchez, l’home que li resol tots els problemes abans que li arribin a la taula.

María Jesús Montero

Vicepresidenta primera, ministra d’Hisenda i vicesecretària general del PSOE

María Jesús Montero és la dona que té la clau de la caixa i és l’encarregada que hi hagi recursos perquè Pedro Sánchez pugui fer grans anuncis, siguin polítiques socials, d’habitatge o el pla de reconstrucció de València. També és l’encarregada de mantenir contents els socis negociant-hi els pressupostos. Com a vicepresidenta primera i vicesecretària general del PSOE és formalment la número dos de Sánchez i, per tant, està ben situada de cara a un futur relleu.

Santos Cerdán

Secretari d’organització del PSOE

Cerdán és el que es coneix com un lampista, l’home que forja pactes impossibles al Congrés dels Diputats i que manté la interlocució amb tots els partits, des de Sumar fins a Junts. La bona relació que Cerdán va establir amb Jordi Turull i Carles Puigdemont durant les negociacions de la investidura l’han convertit en l’home clau en aquesta legislatura impossible. A més a més, com a secretari d’organització, Cerdán és l’encarregat de laminar el poder dels barons díscols, com Emiliano García-Page, i que totes les federacions estiguin alineades amb el sanchisme. De fet, ara la seva missió és renovar lideratges en territoris en què el PSOE és feble, com Madrid, Andalusia o l'Aragó.

José Luis Rodríguez Zapatero

Expresident espanyol i ex secretari general del PSOE

Zapatero s’ha convertit en una peça clau del sanchisme tant per la seva capacitat de connexió amb la militància com per la seva capacitat d’interlocució (amb els partits independentistes, per exemple) i la seva agenda internacional. Zapatero és la figura que lliga Sánchez amb el PSOE del "Pásalo", el del matrimoni gai i el de la llei de memòria històrica, i és un contrapès eficaç contra les velles glòries felipistes que estan en contra de Sánchez.

Salvador Illa

President de la Generalitat de Catalunya

El president català escenifica per a Sánchez el triomf de la seva política a Catalunya, que tant de desgast li ha produït en altres parts d’Espanya. A més a més, ara Catalunya, que és la segona comunitat en termes de població (per darrere d’Andalusia) i PIB (per darrere de Madrid), és l’únic contramodel que el sanchisme pot oposar a l’ayusisme. Això converteix Illa en el baró més poderós i en una figura clau per a l’èxit de Sánchez en unes pròximes eleccions.

Cándido Conde-Pumpido

President del Tribunal Constitucional

Conde-Pumpido, com a president del Constitucional, tindrà l'última paraula sobre lleis cabdals del sanchisme, especialment l’amnistia. El nou tribunal de majoria progressista ja ha aprovat sentències que han indignat la dreta, com l’exculpació dels expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán pel cas dels ERO. Conde-Pumpido ha estat l’enemic acèrrim de Manuel Marchena en el món de la judicatura.

Isabel Perelló

Presidenta del Consell General del Poder Judicial

A Isabel Perelló no se la pot considerar un peó del sanchisme perquè té un perfil independent, però és cert que tampoc és hostil a l’actual govern. Per al PSOE resultava clau neutralitzar la majoria conservadora en aquest òrgan, que és qui fa els nomenaments en l’àmbit de la judicatura. Per exemple, ara decidirà qui és el substitut de Marchena a la sala segona del Suprem.

Álvaro García Ortiz

Fiscal general de l’Estat

Els fiscals generals de l’Estat sempre són càrrecs pròxims al govern, però en aquest cas es necessita algú amb una fidelitat a prova de bomba, ja que bona part de la guerra entre esquerra i dreta es produeix als tribunals. Els posicionaments de la Fiscalia, que és un òrgan jeràrquic, són molt importants en els processos judicials, ja que marquen límits en l’actuació dels jutges. García Ortiz està ara en perill precisament perquè va voler desmentir una informació de l’entorn de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, sobre el cas que afecta la seva parella, i ara està sent investigat per una suposada revelació de secrets.

Pepe Álvarez

Secretari general de la UGT

En un món econòmic majoritàriament hostil a Pedro Sánchez, el veterà dirigent de la UGT Pepe Álvarez resulta un suport clau per a la Moncloa. Álvarez destaca per la seva visió política i capacitat d’interlocució, uns mèrits que fins i tot li reconeixen la patronal i la dreta. Per a Sánchez, tenir cobert el front sindical és bàsic i una garantia. A canvi, Álvarez té una gran influència en les polítiques de l’executiu.

José Miguel Contreras

Alt càrrec de Prisa

José Miguel Contreras és l’home de la Moncloa a Prisa, el principal grup de comunicació espanyol (El País i la Cadena SER) i un dels pilars mediàtics del sanchisme. Actualment, Contreras treballa en el projecte d’un nou canal de televisió en obert amb el qual Sánchez vol contrarestar la sobrerepresentació mediàtica de la dreta.

José Pablo López

President del consell d’administració de RTVE

No hi ha dubte que RTVE és una altra peça important en aquesta guerra entre esquerra i dreta, i només cal veure la polarització entre els programes La revuelta i El hormiguero (Antena 3) per comprovar-ho. López té com a consellers persones nomenades per ERC i Junts, com Sergi Sol o Miquel Calçada, cosa que demostra que el govern no veu malament la politització de l’ens.

stats