ELECCIONS ESPANYOLES
Política05/11/2015

Podem fitxa l’excap de l’estat major de la defensa

Rodríguez va ocupar el càrrec amb Chacón i ara serà el número dos per Saragossa al 20-D

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridPodem fa setmanes que busca un efecte Irene Lozano a les seves llistes. És a dir, fitxar algú de renom, carregat de simbolisme, que ompli titulars. Alberto Garzón, que era al capdamunt de la llista d’opcions, finalment va rebutjar deixar la “motxilla d’IU”. Amb l’anunci del fitxatge a finals d’octubre de la coportaveu de Jutges per la Democràcia Victoria Rosell com a cap de llista de Las Palmas perseguien un efecte similar al de Manuela Carmena, cofundadora de l’organització i actualment alcaldessa de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però els fruits no han arribat fins a aquesta setmana. Dilluns s’obria una primera finestra: el germà de l’exministre d’Educació José Ignacio Wert encapçalarà la llista de Ciudad Real. Ahir, però, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va poder anunciar la incorporació més sorprenent fins ara: el que va ser cap de l’estat major de la defensa durant la segona legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero, quan Carme Chacón va ser ministra de Defensa. Julio Rodríguez (Ourense, 1948) serà el número dos per Saragossa el 20-S.

Cargando
No hay anuncios

El simbolisme del fitxatge ha portat Podem a trencar una de les seves regles sagrades: dos homes encapçalaran la llista aragonesa -el primer és el físic Pedro Arrojo-, saltant-se l’esquema de les llistes cremallera, de les quals el partit ha fet bandera. Iglesias va garantir ahir que segueixen compromesos amb la paritat i que en altres circumscripcions hi haurà dues dones encapçalant la candidatura.

Rodríguez va marcar un punt i a part en la història de l’exèrcit el 2008, quan va decidir prometre el càrrec però no jurar-lo. Un gest revolucionari en un estament molt lligat a l’Església. Com a cap de la cúpula militar va intervenir a Líbia, va organitzar la retirada de tropes de Kosovo -que va portar crítiques de l’OTAN- i va sumar forces per lluitar contra la pirateria a Somàlia.

Cargando
No hay anuncios

Actualment és president del Fòrum Milícia i Democràcia, una associació que defensa militars discriminats o amenaçats i procura un “anàlisi crítica” de l’exèrcit durant el franquisme. “Serà un honor que accepti ser el meu ministre de Defensa quan formi govern”, va dir d’ell ahir Iglesias. Amb aquest fitxatge Podem també mesura forces amb el PSOE, ja que els socialistes han incorporat com a número sis per Madrid l’excomandant Zaida Cantera, que va denunciar que havia patit assetjament sexual.

En contra de judicialitzar el procés

Cargando
No hay anuncios

Rodríguez va criticar ahir la judicialització del procés i va defensar que cal solucionar el problema a Catalunya “políticament” i “no amb la llei”. Amb tot, va evitar mullar-se sobre si està a favor del dret a decidir, com últimament defensa Podem, i va dir que el que cal és “anar a Catalunya amb una proposta que enamori”. “Cal donar afecte, tenir paciència i diàleg”, va concloure.