Governabilitat a l'Estat

Sánchez avança el congrés del PSOE per tapar fissures internes

El president espanyol busca apaivagar crítiques al finançament singular i renovar lideratges territorials

MadridLes eleccions catalanes van tancar un cicle i aquest setembre en comença un de nou, marcat per la fragilitat de Pedro Sánchez al Congrés i amb les primeres fissures internes. En aquest context, el líder del PSOE ha decidit avançar el congrés federal del partit i, en lloc de deixar-lo per a la tardor de 2025, tindrà lloc aquest pròxim novembre, tal com ha avançat el mitjà The Objective aquest divendres i ha confirmat Efe. El finançament singular ha aixecat ampolles en alguns territoris com Castella-la Manxa i Astúries, i avui mateix ha sigut l'executiva d'Aragó liderada per Javier Lambán qui ha expressat el seu rebuig a l'acord amb ERC que va fer possible la investidura de Salvador Illa.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez, doncs, intentarà blindar-se com a secretari general ara que la marea encara no puja amb força. La hipòtesi de no aprovar pressupostos i amb divergències internes en el debat del finançament haurien desgastat el president espanyol el pròxim any, i s'hauria presentat a la renovació orgànica més dèbil. Va prometre que no avançaria eleccions, sinó que avança les eleccions internes del PSOE per rearmar-se davant una legislatura complicada. En tot cas, l'avançament electoral a l'Estat podria ser més endavant si a finals de 2025 tampoc pogués aprovar els comptes. Des del 23-J és Carles Puigdemont qui té la clau de la governabilitat a l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Un congrés federal del PSOE implica una renovació de l'ideari, de la direcció i obre la porta a canvis a les federacions autonòmiques. Fa temps que preocupa la salut del partit a Madrid i a Andalusia —on hi ha d'haver eleccions a mitjans de 2026—, però també resulta insostenible l'oposició interna que exerceixen barons com Emiliano García-Page, a qui ministres del govern espanyol han arribat a dir que es troba a "l'extrarradi" del PSOE. L'inconvenient en aquest cas és que és l'únic president autonòmic amb majoria absoluta. A l'Aragó, en canvi, Javier Lambán va perdre el govern i la seva sortida pot ser més senzilla.

Aquest divendres l'executiva aragonesa ha aprovat un comunicat en què expressa que, "per unanimitat dels 29 membres presents", després d'un llarg debat –de més de tres hores, puntualitzen– rebutgen "l'acord fiscal pactat entre Esquerra Republicana i el PSC". Consideren que una reforma del model de finançament català pot suposar "privilegis" i per això s'hi mostren en contra. El grup socialista a les Corts de l'Aragó va rebutjar votar a favor d'una proposició no de llei (PNL) del PP a finals de juny (malgrat que no s'havia acordat res encara entre ERC i el PSC) que es mostrava en contra d'un "model singular" per a Catalunya i es va abstenir. Ara han anunciat que n'impulsaran una ells mateixos.

Cargando
No hay anuncios

Rebuig rere rebuig

Les veus dissonants que arriben des de l'Aragó no són les úniques dins el PSOE. Un dels primers a oposar-s'hi públicament va ser García-Page. Fins i tot va oferir una declaració institucional en ple mes d'agost només per expressar aquest rebuig. "El problema no el té ERC, el problema el té qui deixa de banda el seu propi programa polític, el seu codi ideològic i les seves conviccions", va retreure. L'endemà, Sánchez va restar importància a les crítiques: "La notícia seria que [Page] fes una roda de premsa donant suport al govern d'Espanya", va ironitzar.

Cargando
No hay anuncios

El president asturià, el també socialista Adrián Barbón, tot i que menys contundent, hi va reaccionar oposant-se a res que tingui a veure amb complir l'ordinalitat (que qui més aporta no hi pot sortir perdent a l'hora de rebre recursos): "Estem en contra de la sortida del règim comú, i si el model canvia el principi d'ordinalitat hi votarem en contra". També va admetre discrepàncies entre ell i Illa en matèria de finançament. L'altra presidenta autonòmica socialista, la navarresa María Chivite, no ha fet cap valoració de l'acord. Cal recordar que Navarra, com el País Basc, sí que té un concert econòmic. A diferència de Page, Barbón i Chivite sí que van ser a la presa de possessió d'Illa com a president. Caldrà veure si el nou congrés del PSOE servirà perquè l'ideari torni a potenciar el federalisme, ara que Sánchez l'ha situat com a recepta per a la reforma del model de finançament.

Montero s'explica

La vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que haurà de negociar amb la Generalitat, compareixerà davant un ple extraordinari del Senat dimecres vinent per donar explicacions sobre l'acord, a petició del PP. Montero va ser el primer membre del govern espanyol a entrar en la terminologia de l'acord. Era o no era un concert econòmic per a Catalunya? La vicepresidenta va ser taxativa: "Ni és un concert econòmic ni és una reforma del model de finançament. Qui digui una altra cosa menteix". També dimecres serà Sánchez qui donarà el tret de sortida al curs polític, com fa habitualment, amb una conferència davant de representants d'agents socials i empresarials. Abans, dilluns, ja haurà girat el timó a l'executiva federal del PSOE convocant un comitè federal per a dissabte 7, que fixarà el calendari del 41è congrés socialista per a la tardor.