Política05/10/2016

La fiscalitat allunya Govern i CUP en la negociació dels pressupostos

L’esquerra anticapitalista demana apujar l’IRPF i recuperar successions

Núria Orriols / Laia Vicens
i Núria Orriols / Laia Vicens

BarcelonaUn dels esculls entre la CUP i el Govern en la negociació dels anteriors pressupostos va ser la fiscalitat, que també va tensionar les relacions entre ERC i l’antiga CDC a l’executiu. Ara que ja han començat les converses de cara als comptes del 2017, es manté la distància entre les tres forces independentistes en aquest punt. Mentre ahir la portaveu de l’executiu, Neus Munté, deixava clar que el Govern no té la intenció de gravar més la riquesa, la CUP presentava una proposta de resolució al Parlament per “modificar el límit del tram alt” de l’IRPF, “eliminar” el mínim exempt de l’impost de patrimoni i recuperar successions i donacions. “No és una obsessió de la CUP: un 76% dels catalans estan a favor d’apujar els impostos als que més tenen”, va dir el diputat Benet Salellas, amb les dades del CEO a la mà.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Hem estat clars, a Catalunya existeix un nivell de pressió fiscal molt alt i excessiu”, va contraargumentar Munté, insistint que els comptes serien “molt similars” al projecte del 2016 que ja va tombar la CUP i en què ja no es va incloure ni una modificació de successions ni de l’IRPF. D’aquesta manera, el posicionament de la portaveu s’alineava plenament amb les declaracions de l’expresident Artur Mas i màxim dirigent del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), que poques hores abans havia rebutjat rotundament un augment d’impostos a Catalunya, en una entrevista a Catalunya Ràdio. En canvi, segons el que va expressar ahir Munté, la voluntat de l’executiu és tendir a abaixar l’IRPF a les rendes més baixes, tot i que no s’hi va comprometre per la dificultat del “context” econòmic.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, què en pensa ERC, que comanda el departament d’Economia? De moment, els republicans no entren en el debat. La primavera passada el mateix vicepresident, Oriol Junqueras, va obrir-se a estudiar un canvi en l’IRPF per gravar les rendes més altes. La proposta va obrir una polèmica interna al Govern, que Puigdemont va encarregar-se de donar per tancada assegurant que els comptes no inclourien una pujada a les rendes altes, però sí que es reduirien les baixes.

La CUP, que ha reclamat al Govern discreció per afavorir un clima d’entesa per als comptes, va evitar ahir sucar pa en la possible discrepància interna de l’executiu. Amb una calculada prudència, el diputat de la CUP Benet Salellas va preferir mantenir-se’n al marge. “Seria deslleial revelar la posició d’Economia”, va dir, i va reclamar “temps i oxigen” tant al Govern com als anticapitalistes per trobar una “fórmula perquè qui més tingui pagui més”. En privat, fonts cupaires atribueixen els pocs avenços en fiscalitat al “bloqueig” per part del PDECat i recorden que la negociació dels comptes és “de tu a tu” amb Economia, en mans d’ERC, i no amb el govern de JxSí en bloc.

Cargando
No hay anuncios

El departament de Junqueras va evitar ahir valorar possibles canvis als impostos i es va limitar a aclarir que se seguirà la tònica de l’anterior projecte. El debat de l’IRPF es va aparcar amb la intenció d’obrir-lo en la tramitació parlamentària. A banda, es van incloure els suspesos pel Constitucional i es van deixar fora els anul·lats. Segons les mateixes fonts, l’executiu estudia vies alternatives per poder seguir aplicant els tributs declarats inconstitucionals, com és el cas de l’impost sobre les nuclears o les grans superfícies. De fet, aquesta és una de les estratègies que es palparan en les propostes de resolució de Junts pel Sí.

La CUP proposa afegir nous trams a l’IRPF o bé modificar els que ja existeixen per fer pagar més als més rics. El text de la CUP és un resum del que han reclamant en matèria econòmica aquests mesos: a banda dels impostos, plantejaran propostes per revertir les retallades i “blindar” el sector públic. Les votacions de demà poden ser una prova de foc de cara a la negociació pels comptes.