Política08/06/2020

La Fiscalia del Suprem investigarà el rei emèrit per l'AVE a la Meca

El cas passa d'Anticorrupció a la Fiscalia del Suprem, on està aforat Joan Carles I

Ernesto Ekaizer
i Ernesto Ekaizer

MadridUn dels fiscals en cap de la sala penal primera del Tribunal Suprem, Juan Ignacio Campos, investigarà el rei emèrit Joan Carles I, al capdavant de tres fiscals. La Fiscalia Anticorrupció cedeix a la Fiscalia del Tribunal Suprem, segons un comunicat de la Fiscalia General de l'Estat (FGE), les diligències d'investigació sobre les presumptes comissions pagades en l'adjudicació del tren d'alta velocitat entre les ciutats de Medina i la Meca, o l'anomenada fase II AVE del desert, adjudicada l'octubre del 2011 i que té un valor de 6.736 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les persones probablement implicades en aquella operació, datada després del juny del 2014, és el rei emèrit després de la seva abdicació el 2 de juny del 2014. Segons el comunicat, emès aquest dilluns, la investigació "se centra precisament en delimitar o descartar la rellevància penal dels fets que passen amb posteriorirat al mes de juny del 2014, moment en què el rei emèrit va deixar d'estar protegit per la inviolabilitat que l'article 56.3 de la Constitució espanyola reconeix al cap de l'estat".

Cargando
No hay anuncios

El comunicat dona a entendre que s'aproximen diligències en relació amb Joan Carles I. Assenyala: "Cal, doncs, la pràctica de noves diligències que afecten directament el rei emèrit, que –com és sabut– està aforat davant la sala segona del Tribunal Suprem".

Cargando
No hay anuncios

La FGE destaca que la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, va firmar un decret el 5 de juny passat en què designava per a aquesta investigació el fiscal de sala del Tribunal Suprem de l'especialitat de delictes econòmics, Juan Ignacio Campos, "que, al coneixement exhaustiu del que s'anomena dret penal econòmic, hi suma una dilatada experiència com a fiscal en cap de les seccions penals de la Fiscalia del Tribunal Suprem".

La FGC no obvia la transcendència de la decisió. "Atesa la transcendència institucional d'aquesta investigació, es designa a qui dins la més alta categoria de la carrera fiscal reuneix una extraordinària qualificació i experiència. A més, estarà auxiliat per un equip format per tres fiscals del Tribunal Suprem, que assumiran la innegable complexitat tècnica d'aquestes diligències d'investigació".

Cargando
No hay anuncios

Citar el rei a declarar

Campos, segons les fonts judicials consultades, cridarà a declarar el rei emèrit en qualitat d'investigat, entre altres noms. Aquestes fonts apunten que també hi haurà de comparèixer la seva examant Corinna zu Sayn Wittgenstein, actualment Corinna Larsen.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta decisió indica que la investigació desenvolupada fins ara pel fiscal suís Yves Bertossa progressa a Ginebra. La Fiscalia Anticorrupció esperava les dades d'aquesta investigació per comissió rogatòria des de feia setmanes.

En declaracions a l'ARA, Carlos Cruzado, president dels tècnics del ministeri d'Hisenda (Gestha), va dir: "Si s'admet la tesi estesa que el rei en exercici era inviolable als fets anteriors al 2014, entenem que a partir del 2014 la investigació d'un presumpte delicte fiscal correspondria, per ser aforat, al Tribunal Suprem. I, per tant, seria responsable, per exemple, d'un eventual blanqueig de diners que es podria deduir d'aquesta investigació. El rei és un ciutadà més i ja a partir del 2014 sense cap dubte. Si optem per la idea que la inviolabilitat no el cobriria ni durant el seu mandat, aniríem a l'exercici 2012 (abans de complir-se els cinc anys d'haver rebut a Suïssa els 100 milions de dòlars".