Política06/11/2020

La Fiscalia obre una tercera investigació a Joan Carles I per blanqueig de capitals

Sota la lupa hi hauria una fortuna oculta del rei emèrit a l'illa de Jersey, segons 'El Mundo'

Marc Toro / Quim Bertomeu
i Marc Toro / Quim Bertomeu

BarcelonaL’exili de Joan Carles I als Emirats Àrabs Units ha aconseguit per ara allunyar la monarquia espanyola de la seva presumpta corrupció, però aquest divendres s'ha tornat a constatar que no ha servit per enterrar l’abast de les il·legalitats en els quals hauria estat implicat el rei emèrit. La Fiscalia ha obert una tercera investigació sobre el pare de Felip VI, aquest cop per un possible cas de blanqueig de capitals. Ho han anunciat la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, i el fiscal en cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón, en una trobada informal amb mitjans de comunicació i, posteriorment, el diari El Mundo ha publicat que darrere el nou escàndol hi hauria el descobriment d’una fortuna oculta de l’antic monarca espanyol a l’illa de Jersey, un paradís fiscal situat al canal de la Mànega, a poques milles de la costa de Normandia.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri públic ha mogut peça després de rebre un informe d’intel·ligència financera provinent del Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac). Segons el citat rotatiu, el document alertaria de l'existència d'un trust –associació empresarial per monopolitzar un sector del mercat– en el qual Joan Carles I apareixeria com a beneficiari i que s'estaria nodrint d'un altre "vehicle financer" similar també ubicat a les illes del Canal i constituït als anys 90. Segons la informació del diari, que cita fonts pròximes a Antiblanqueig, el Sepblac hauria detectat moviments de capitals entre les dues estructures opaques recentment.

Cargando
No hay anuncios

A l'espera de confirmació per part de la Fiscalia, l’obertura d’aquestes diligències està de moment en un estat pràcticament embrionari i no ha transcendit si també afecten altres persones a part de l’antic monarca espanyol. També es desconeix un element clau per a les conseqüències del nou cas que l’afecta: si els fets que s’investiguen són anteriors o posteriors a la seva abdicació (juny del 2014). Si fossin posteriors, la investigació tindria més recorregut, ja que el rei deixaria d’estar protegit llavors per la inviolabilitat que li brindava la Constitució i, com a aforat, podria ser jutjat pel Tribunal Suprem.

Cargando
No hay anuncios

Ritmes diferents

La nova via de la Fiscalia coneguda aquest divendres, de fet, arriba tres dies després que Eldiario.es publiqués que el ministeri públic investiga el monarca a l’exili per un presumpte delicte fiscal comès en els exercicis 2016, 2017 i 2018, quan ja no estava en el càrrec. En aquest cas estarien sota la lupa despeses de diverses targetes de crèdit opaques que haurien fet servir tant ell com la seva dona, Sofia, i diversos dels seus familiars més directes, com els seus nets. Targetes connectades a comptes els titulars dels quals no eren membres de la casa reial i amb fons que provindrien de l’estranger.

Cargando
No hay anuncios

Segons han explicat els fiscals, la investigació per blanqueig i la de les targetes tenen ritmes diferents, com també la via oberta per les suposades comissions de en la construcció de l'AVE a la Meca. Aquesta última, de fet, és la més avançada i abans de finals d'any la Fiscalia té previst presentar l'informe en què haurà de pronunciar-se sobre si demana o no l'obertura de la causa judicial contra Joan Carles. Els senyals que fins ara arriben és que els fiscals consideren que la inviolabilitat del rei emèrit quan es van produir els fets seria un obstacle per tirar endavant. La Fiscalia considera que la investigació relativa a l'AVE és la més fàcil d'acotar "temporalment" perquè es coneix quan es van produir els fets, mentre que en les altres dues "la referència temporal es difícil d'establir".

Cargando
No hay anuncios

En la trobada informal amb periodistes també s'ha anunciat que el fiscal d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, s'incorporarà a l'equip de fiscals del Suprem amb l'objectiu de donar "operativitat i continuïtat" a la investigació. Entre tota aquesta teranyina de causes i diligències cal recordar, Joan Carles va fugir d'Espanya a l'agost assetjat pels casos de corrupció que, des de llavors, no han fet més que créixer.