La Fiscalia també s'oposa a la sortida de Dolors Bassa per cuidar la seva mare fora de la presó
Considera que se li aplica un "tercer grau encobert", com a la resta de presos polítics
BarcelonaLes sortides de Dolors Bassa de la presó per tenir cura de la seva mare, de 89 anys, s'han topat amb l'oposició de la Fiscalia, com en el cas de la resta de presos polítics. El ministeri públic denuncia que es tracta d'un "tercer grau encobert" preparat perquè la situació de Bassa no arribi a dirimir-se mai al Tribunal Suprem, sinó que s'acabi resolent a l'Audiència de Girona. Abans que hi arribi, serà un jutge de vigilància penitenciària el que decideixi si avala o revoca l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari acordat per la junta de tractament de la presó de Puig de les Basses.
"És una manera encoberta d'atorgar una classificació en tercer grau", subratlla el fiscal en el recurs que ha fet públic aquest dilluns. En el text remarca que el 100.2 està concebut per ser aplicat de manera "excepcional" i que en cap cas es tracta "d'una espècie de grau intermedi entre el segon i el tercer grau, ni molt menys una cobertura per donar accés a un tercer grau encobert sense complir els requisits legals necessaris per accedir-hi".
Si en lloc d'optar per l'aplicació del 100.2, la junta de tractament primer i la Generalitat després haguessin optat per concedir-li el tercer grau, la Fiscalia hauria aturat de manera immediata la sortida de la presó de Bassa. Ara, en canvi, fins que el jutge de vigilància penitenciària resolgui, l'exconsellera de Treball podrà sortir tres dies de dilluns a divendres durant vuit hores. Aquest mateix dilluns ho ha fet per primera vegada l'exconseller Raül Romeva, que treballarà en una entitat vinculada al procés de pau de la guerra dels Balcans.
Cal "reeducar" l'exconsellera
"Perquè la cura i assistència a la seva mare poguessin considerar-se part del tractament penitenciari, s'exigiria que la junta de tractament que proposa l'aplicació del 100.2 especifiqués quins són els dèficits que presenta la interna amb relació a les seves relacions sociofamiliars i per què l'aplicació d'aquesta mesura influiria positivament en la superació de les carències que presenta", assenyala el fiscal, que no veu relació entre la sortida de la presó i la "reinserció" en la societat. De fet, en el cas de l'exconsellera, el fiscal assumeix que Bassa està "plenament reinsertada" i que el que li falta és ser "reeducada": "Difícilment es podria mantenir que s'ha complert la finalitat de la reeducació recollida en l'article 25 de la Constitució en qui no assumeix el caràcter delictiu dels fets objecte de condemna".
Un dels motius principals per oposar-se al 100.2 és la duració de la condemna. Bassa ha sigut condemnada a dotze anys de presó i fins al febrer del 2021 no podrà accedir als permisos ordinaris, un cop complerta la quarta part de la condemna. Que la pena sigui de 12 anys fa necessari, segons la Fiscalia, que la motivació per concedir l'aplicació del 100.2 sigui "més excepcional".
A més, el ministeri públic recorda que hi ha precedents de jutjats de vigilància penitenciària que s'han oposat a la concessió del 100.2 a presos que també argumentaven necessitat de tenir cura d'un familiar –ja fossin fills o pares–, si aquest fet no tenia vinculació amb l'origen de la condemna. La secció 21 de l'Audiència Provincial de Barcelona, recorda, va rebutjar el 31 d'octubre del 2019 que un pres sortís via 100.2 a cuidar la seva mare malalta de Parkinson perquè "les raons són extrapolables a qualsevol intern". És a dir, que qualsevol pres podria demanar tenir cura d'algun familiar sense que aquest fet "tingui relació amb el delicte comès".
Sigui com sigui, en l'escrit del ministeri públic sí que es reconeix que Bassa compleix bona part de les exigències del reglament penitenciari per a les sortides de la presó: "Manté un comportament perfectament adaptat dins la institució, no té causes judicials pendents i participa en totes les activitats proposades durant l'internament". Ara bé, per a la Fiscalia, amb això no n'hi ha prou.