Governabilitat a l'Estat

García Ortiz convenç la cúpula fiscal que s'ha de quedar malgrat la imputació

Només 8 dels 31 membres de la Junta de Fiscals li demanen la dimissió

L'exfiscal general de l'Estat María José Segarra, arribant a la seu de la Fiscalia per participar a la Junta de Fiscals de Sala
17/10/2024
4 min

MadridL'endemà que el Tribunal Suprem imputés el fiscal general de l'Estat pel cas de la parella d'Isabel Díaz Ayuso, Álvaro García Ortiz ha rebut l'aval de la majoria de la Junta de Fiscals de Sala, un organisme de la cúpula de la institució integrada per 35 membres. En una reunió celebrada aquest dijous al matí, només 8 dels 31 assistents li han demanat la dimissió, entre ells els quatre fiscals que van participar al judici del Procés i amb qui manté un enfrontament obert. García Ortiz volia donar explicacions a la cúpula fiscal sobre la seva decisió de no dimitir, malgrat l'ofensiva del PP i la petició d'algunes associacions de fiscals perquè abandoni el càrrec tenint en compte la seva situació. "Com defensarà la legalitat qui està imputat presumptament per saltar-se-la?", es preguntava aquest mateix dijous el líder conservador, Alberto Núñez Feijóo, des de Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Javier Moreno han mantingut la seva oposició total al fiscal general, i només s'hi han afegit quatre més. Es tracta dels fiscals del Suprem Antonio Narváez i José Miguel de la Rosa, un dels fiscals en cap de penal del Suprem José Javier Huet i la fiscal de sala de criminalitat informàtica Elvira Tejada. Una vintena de membres de la Junta de Fiscals han pres la paraula, de manera que els crítics sostenen que la balança no està tan clarament decantada. "Una majoria no", responia Madrigal a la sortida de la reunió, al ser preguntada si la majoria avalava García Ortiz. Dels que han parlat, serien 8 sobre una vintena. Els que no s'han mullat, això sí, no han demanat explícitament la dimissió.

Ha obert el torn García Ortiz defensant la seva posició. Tal com va fer aquest dimecres a la nit en una entrevista a TVE, el fiscal general sosté que no va filtrar els correus que investiga el Suprem, sinó que assumeix la responsabilitat de la nota de premsa que va publicar la Fiscalia. L'alt tribunal, però, no veu revelació de secrets en aquest comunicat que va difondre el ministeri públic el 14 de març perquè la informació que contenia ja circulava en diversos mitjans de comunicació. "Se el que vaig fer; per tant, tinc molt clar que el resultat de la investigació només pot ser un. Cap on vagi la recopilació de proves li correspon al Suprem, però jo no vaig filtrar cap correu", es defensava García Ortiz.

La Fiscalia s'oposa a la querella del PP contra el PSOE

Mentrestant, la institució continua mullant-se en qüestions espinoses. D'una banda, la Fiscalia Anticorrupció s'oposa a la querella que el PP va presentar contra el PSOE per presumpte finançament irregular a l'Audiència Nacional i, de l'altra, al Tribunal Constitucional el ministeri públic rebutja la qüestió d'inconstitucionalitat del Suprem contra l'amnistia. En l'arena estrictament política, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha carregat durament contra García Ortiz: "Vostès són uns mafiosos i uns estalinistes treballant contra l'adversari", li ha etzibat des del ple de l'Assemblea de Madrid.

La tensió va in crescendo a la capital espanyola per la disputa que PSOE i PP protagonitzen als tribunals. L'intent de la direcció de la formació conservadora d'estirar al màxim les sospites de corrupció que envolten l'entorn de Pedro Sánchez poden acabar sent un tret al peu: la querella que Génova va presentar contra el seu rival polític, fonamentada en una notícia del mitjà digital The Objective que es basava en el testimoni anònim d'un suposat empresari que deia haver entregat bosses amb 90.000 euros a la seu de Ferraz, va pel pedregar. De moment, la Fiscalia en proposa la inadmissió ad limine, és a dir, de pla. L'ARA ja va avançar que Anticorrupció donava poques possibilitats de prosperar a aquesta denúncia, especialment perquè no hi havia proves que conduïssin a indicis de delicte. Tanmateix, haurà de ser el jutge Santiago Pedraz qui ho decideixi.

Una hipotètica desestimació de la querella seria un revés per al PP, tot i que aquest dimecres algun dirigent ja assumia aquest escenari. Es justificaven dient que no tenien altra opció que presentar-la i que ja havia tingut utilitat. En canvi, aquest dijous el portaveu al Congrés, Miguel Tellado, ha assegurat en una entrevista a esRadio que li veu "viabilitat" i manté que el seu partit té "informació" sobre un suposat finançament il·legal del PSOE. S'hi ha referit també més tard el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, des de Brussel·les. "L'important d'una denúncia no és com comença, sinó com acaba", ha avisat Feijóo, que ha augurat que apareguin noves informacions que sí que donin més indicis. "Hi ha investigacions que inicialment s'arxiven perquè el fiscal considera que no hi ha informació suficient, però posteriorment s'activen quan vostès [en referència als periodistes] o altres actors acrediten que la informació inicial s'ha complementat i prossegueixen les actuacions judicials", ha afegit. Té el PP alguna dada que esquitxi al PSOE i que encara no ha incorporat?

Més enllà de les qüestions vinculades a la corrupció, l'enfrontament institucional a l'Estat té la branca de l'amnistia: García Ortiz firma l'escrit que aquest dijous s'ha presentat contra la impugnació que el Suprem va plantejar al TC sobre l'amnistia a un activista. El ministeri públic considera que s'hauria de rebutjar per motius formals, si bé de manera subsidiària demana la desestimació analitzant-ne el contingut. Si el Suprem l'acaba estudiant, la resolució que prengui "contribuirà de forma netament positiva a reduir la innegable conflictivitat política, social i també jurídica que acompanya a la llei qüestionada", diu en el seu escrit.

stats