Governabilitat a l'Estat

Sánchez defensa al fiscal general i demana la dimissió d'Ayuso

García Ortiz obté el suport d'una majoria de membres de la cúpula fiscal malgrat la imputació

MadridL'endemà que el Tribunal Suprem imputés el fiscal general de l'Estat pel cas de la parella d'Isabel Díaz Ayuso, Álvaro García Ortiz ha sobreviscut a la petició d'una meitat de la cúpula fiscal perquè abandoni el càrrec, i ha obtingut el suport total de Pedro Sánchez. Des de Brussel·les, el president espanyol ha redoblat el xoc i ha reclamat la dimissió de la presidenta de la Comunitat de Madrid. "En termes polítics, el que hem de preguntar-nos és quan el PP li demanarà explicacions i li exigirà responsabilitats a la presidenta Ayuso, que és parella d’un delinqüent confés que s’ha lucrat amb les mascaretes durant la pandèmia. Pot haver-se beneficiat presumptament d’això indirectament", ha subratllat Sánchez. El cap de l'executiu de l'Estat ha interpel·lat al líder conservador, Alberto Núñez Feijóo, perquè faci dimitir a "la seva jefa", que des de l'Assemblea de Madrid ha esclatat contra García Ortiz i Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la seu de la Fiscalia General de l'Estat, García Ortiz ha constatat la divisió que hi ha a la cúpula fiscal amb relació a la seva continuïtat en el càrrec. Això sí, de les reunions que ha mantingut amb la Junta de Fiscals de Sala i el Consell Fiscal no n'ha sortit amb un clam generalitzat a favor de la seva dimissió, cosa que l'hauria deixat en un escenari insostenible. Tenint en compte l'excepcionalitat de la situació –és la primera vegada que el màxim responsable del ministeri públic està imputat–, García Ortiz sobreviu.

Cargando
No hay anuncios

El fiscal general volia donar explicacions a la cúpula fiscal sobre la seva decisió de no dimitir, malgrat l'ofensiva del PP i les associacions conservadores. "Com defensarà la legalitat qui està imputat presumptament per saltar-se-la?", es preguntava aquest mateix dijous el líder conservador, Alberto Núñez Feijóo, des de Brussel·les. En una reunió celebrada aquest dijous al matí, 8 dels 31 assistents a la Junta de Fiscals de Sala li han demanat la dimissió, segons la versió oficial, tot i que els crítics eleven la xifra a 11 i hi afegeixen dues persones més que han mostrat la seva "preocupació" de manera més "suau".

Entre els més durs destaquen els quatre fiscals que van participar en el judici del Procés i amb qui manté un enfrontament obert. Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Javier Moreno han mantingut la seva oposició total al fiscal general, i se n'hi han afegit quatre més. Es tracta dels fiscals del Suprem Antonio Narváez i José Miguel de la Rosa; un dels fiscals en cap de la sala penal del Suprem, José Javier Huet, i la fiscal de sala de criminalitat informàtica Elvira Tejada. El sector crític apunta, però, que tres membres més també han reclamat la dimissió. Com que només una vintena de membres han pres la paraula, els crítics sostenen que García Ortiz no ha aconseguit una majoria de suports. En sentit contrari, també es pot defensar que si no s'han mullat, no es pot saber si reclamen la seva dimissió.

Cargando
No hay anuncios

A la tarda ha sigut el torn del Consell Fiscal, format per 12 integrants, i on tenia les de perdre. Les conservadores Associació de Fiscals (AF) i Associació Professional Independent de Fiscals (APIF) tenien una majoria de 7 a 4 vocals sobre el sector progressista, vinculat a la Unió Progressista de Fiscals (UPF), de la qual forma part García Ortiz, i aquest és el reflex del que n'ha resultat. L'AF argumenta que és una "anomalia" i "posa en entredit la credibilitat" de la institució pel fet que subordinats del fiscal general hagin d'actuar sota jerarquia i amb unitat d'acció envers algú que es troba investigat en una causa judicial.

Cargando
No hay anuncios

Tal com va fer aquest dimecres a la nit en una entrevista a TVE, el fiscal general ha assegurat que no va filtrar els correus que investiga el Suprem, sinó que només assumeix la responsabilitat de la nota de premsa que va publicar la Fiscalia. L'alt tribunal, però, no veu revelació de secrets en aquest comunicat que va difondre el ministeri públic el 14 de març perquè la informació que contenia ja circulava en diversos mitjans de comunicació. "Sé el que vaig fer; per tant, tinc molt clar que el resultat de la investigació només pot ser un. Cap on vagi la recopilació de proves li correspon al Suprem, però jo no vaig filtrar cap correu", es defensava García Ortiz.

Ayuso esclata

La divisió a la Fiscalia s'ha viscut, com a mínim, en un clima de cordialitat molt allunyat del que s'ha presenciat a l'Assemblea de Madrid. Visiblement crispada, la presidenta Isabel Díaz Ayuso ha acusat García Ortiz "d'obeir a les obsessions del president del govern espanyol" contra ella i ha assegurat que "no té cap mena de prestigi". "Els poders de l'Estat han actuat contra un ciutadà particular [la seva parella, Alberto González Amador], a qui han vulnerat el dret de defensa i han condemnat políticament i mediàticament amb un escarni. Són mafiosos i estalinistes treballant contra l'adversari, cosa que aquí mai faríem amb els seus familiars", ha recriminat Ayuso a la bancada del PSOE. Tot seguit, ha carregat contra Begoña Gómez, la dona de Sánchez, per "utilitzar la Moncloa". "És un govern de tirans i barruts que vulnera drets dels ciutadans i, per això, Pedro Sánchez també anirà pa'lante", ha exclamat Ayuso, emulant els vaticinis judicials del seu cap de gabinet, Miguel Ángel Rodríguez, a les xarxes socials.