Governabilitat a l'Estat

La majoria de la cúpula fiscal dona suport a García Ortiz malgrat la imputació

8 dels 31 membres de la Junta de Fiscals li demanen la dimissió, tot i que els crítics eleven la xifra a 11

MadridL'endemà que el Tribunal Suprem imputés el fiscal general de l'Estat pel cas de la parella d'Isabel Díaz Ayuso, Álvaro García Ortiz ha rebut l'aval de la majoria de la Junta de Fiscals de Sala, un organisme de la cúpula de la institució integrada per 35 membres. En una reunió celebrada aquest dijous al matí, 8 dels 31 assistents li han demanat la dimissió, segons la versió oficial, tot i que els crítics eleven la xifra a 11 i afegeixen dues persones més que han mostrat la seva "preocupació" de manera més "suau". Entre els més durs destaquen els quatre fiscals que van participar al judici del Procés i amb qui manté un enfrontament obert. García Ortiz volia donar explicacions a la cúpula fiscal sobre la seva decisió de no dimitir, malgrat l'ofensiva del PP i la petició d'algunes associacions de fiscals perquè abandoni el càrrec tenint en compte la seva situació. "Com defensarà la legalitat qui està imputat presumptament per saltar-se-la?", es preguntava aquest mateix dijous el líder conservador, Alberto Núñez Feijóo, des de Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter 'I tu més'...però qui dona explicacions?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Javier Moreno han mantingut la seva oposició total al fiscal general, i s'hi han afegit quatre més. Es tracta dels fiscals del Suprem Antonio Narváez i José Miguel de la Rosa, un dels fiscals en cap de la sala penal del Suprem, José Javier Huet, i la fiscal de sala de criminalitat informàtica Elvira Tejada. El sector crític apunta, però, que tres membres més també han reclamat la dimissió. Una vintena de membres de la Junta de Fiscals han pres la paraula, de manera que els crítics sostenen que la balança no està tan clarament decantada a favor de García Ortiz. "Una majoria no", responia Madrigal a la sortida de la reunió, quan li han preguntat si la majoria avalava García Ortiz. És un càlcul discutible, perquè Madrigal estava ignorant que hi ha 11 assistents que no han pres la paraula i, per tant, no s'han posicionat.

Cargando
No hay anuncios

Ha obert el torn García Ortiz defensant la seva posició. Tal com va fer aquest dimecres a la nit en una entrevista a TVE, el fiscal general sosté que no va filtrar els correus que investiga el Suprem, sinó que assumeix la responsabilitat de la nota de premsa que va publicar la Fiscalia. L'alt tribunal, però, no veu revelació de secrets en aquest comunicat que va difondre el ministeri públic el 14 de març perquè la informació que contenia ja circulava en diversos mitjans de comunicació. "Sé el que vaig fer; per tant, tinc molt clar que el resultat de la investigació només pot ser un. Cap on vagi la recopilació de proves li correspon al Suprem, però jo no vaig filtrar cap correu", es defensava García Ortiz.

Cargando
No hay anuncios

La Fiscalia s'oposa a la querella del PP contra el PSOE

Mentrestant, el ministeri públic s'ha de seguir mullant en qüestions espinoses. D'una banda, la Fiscalia Anticorrupció s'oposa a la querella que el PP va presentar contra el PSOE per presumpte finançament irregular a l'Audiència Nacional i, de l'altra, al Tribunal Constitucional el ministeri públic rebutja la qüestió d'inconstitucionalitat del Suprem contra l'amnistia. En l'arena estrictament política, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha carregat durament contra García Ortiz: "Vostès són uns mafiosos i uns estalinistes treballant contra l'adversari", li ha etzibat des del ple de l'Assemblea de Madrid.

Cargando
No hay anuncios

La tensió va in crescendo a la capital espanyola per la disputa que PSOE i PP protagonitzen als tribunals. L'intent de la direcció de la formació conservadora d'estirar al màxim les sospites de corrupció que envolten l'entorn de Pedro Sánchez pot acabar sent un tret al peu: la querella que Génova va presentar contra el seu rival polític, fonamentada en una notícia del mitjà digital The Objective que es basava en el testimoni anònim d'un suposat empresari que deia haver entregat bosses amb 90.000 euros a la seu de Ferraz, va pel pedregar. De moment, la Fiscalia en proposa la inadmissió. L'ARA ja va avançar que Anticorrupció donava poques possibilitats de prosperar a aquesta denúncia, especialment perquè no hi havia proves que conduïssin a indicis de delicte. No obstant, haurà de ser el jutge Santiago Pedraz qui ho decideixi.

Una hipotètica desestimació de la querella seria un revés per al PP, tot i que aquest dimecres algun dirigent ja assumia aquest escenari. Es justificaven dient que no tenien altra opció que presentar-la i que ja havia tingut utilitat. En canvi, aquest dijous el portaveu al Congrés, Miguel Tellado, ha assegurat en una entrevista a esRadio que li veu "viabilitat" i manté que el seu partit té "informació" sobre un suposat finançament il·legal del PSOE. S'hi ha referit també més tard el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, des de Brussel·les. "L'important d'una denúncia no és com comença, sinó com acaba", ha avisat Feijóo, que ha augurat que apareixeran noves informacions que sí que donaran més indicis. "Hi ha investigacions que inicialment s'arxiven perquè el fiscal considera que no hi ha informació suficient, però posteriorment s'activen quan vostès [en referència als periodistes] o altres actors acrediten que la informació inicial s'ha complementat i prossegueixen les actuacions judicials", ha afegit. ¿Té el PP alguna dada que esquitxi el PSOE i que encara no ha incorporat? De moment, no ho aclareixen.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de les qüestions vinculades a la corrupció, l'enfrontament institucional a l'Estat té la branca de l'amnistia: García Ortiz firma l'escrit que aquest dijous s'ha presentat contra la impugnació que el Suprem va plantejar al TC sobre l'amnistia a un activista. El ministeri públic considera que s'hauria de rebutjar per motius formals, si bé de manera subsidiària demana la desestimació analitzant-ne el contingut. Si el Suprem l'acaba estudiant, la resolució que prengui "contribuirà de forma netament positiva a reduir la innegable conflictivitat política, social i també jurídica que acompanya la llei qüestionada", diu en el seu escrit.