La Fiscalia s'oposa a enviar la causa Volhov a l'Audiència Nacional

Afirma que s'han vulnerat els drets dels investigats i demana al jutge que argumenti per què s'inhibeix en les parts que tenen a veure amb el Tsunami

La Fiscalia s'oposa a enviar la part de la causa Volhov que té a veure amb el Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional. Segons ha avançat El Món i ha confirmat l'ARA, el ministeri públic ha presentat un escrit en què es posiciona en contra que el jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, pilotat per Joaquín Aguirre, s'hagi abstingut perquè ho portin des de Madrid: "A la interlocutòria li falta la més mínima motivació fàctica i jurídica. No relata ni els fets atribuïts a Xavier Vendrell, David Madí, Jaume Cabaní, Josep Campmajó, Oriol Soler, Marta Molina i Josep Lluís Alay, ni la seva qualificació jurídica". En un escrit, al qual ha tingut accés aquest diari, la Fiscalia rebutja els arguments d'Aguirre i considera que la seva actuació "trenca amb el dret de les parts a conèixer els fets que se'ls imputen" i també a conèixer "les raons per les quals el jutjat s'inhibeix en favor de l'Audiència Nacional".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fet que no s'esgrimeixin els motius pels quals el jutjat hauria de traspassar a Madrid la causa, on ja hi ha oberta una investigació al Tsunami per terrorisme, provoca –diu el fiscal– que no es pugui fer un "control de legalitat" de l'actuació judicial i que les parts tampoc puguin argumentar, a través de recursos, en contra de la decisió. "No podem entrar en el fons de la qüestió de la competència [de l'Audiència Nacional] plantejada perquè desconeixem els arguments del jutjat central d'instrucció número 6 per considerar-se competent", argumenta la Fiscalia, posant de manifest que l'Audiència Nacional tampoc ha explicat per què accepta aquesta part de la investigació.

Cargando
No hay anuncios

Per aquest motiu, el ministeri públic conclou que s'han vulnerat els drets dels investigats a la tutela judicial efectiva i que s'ha generat indefensió. En aquest sentit, demana que es declari nul·la la resolució judicial per la qual s'enviava la causa a l'Audiència Nacional i que se'n dicti una altra que permeti a les parts conèixer els "fonaments bàsics" que porten l'instructor a declinar la seva competència per investigar el Tsunami Democràtic.

Cargando
No hay anuncios

L'escrit del ministeri públic suposa un cop dur a la instrucció Volhov, que va esclatar el 29 d'octubre de l'any passat amb la detenció de vint-i-una persones per la seva implicació en el Procés i per presumptes contractacions irregulars amb la Generalitat. Dins la macrocausa hi havia qüestions tan diferents com una requalificació urbanística, la vinculació d'independentistes amb Rússia i les criptomonedes, passant per subvencions del Govern sota sospita.

La instrucció va començar amb uns àudios trobats al mòbil de Víctor Terradellas, exresponsable d'internacional de CDC, que estava investigat en una altra causa, vinculada a presumptes subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona. Des de les detencions la causa ha anat avançant en peces separades, una de les quals és la suposada implicació d'alguns dels investigats a la plataforma Tsunami Democràtic, que va impulsar les mobilitzacions de protesta contra la sentència de l'1 d'Octubre, entre les quals l'ocupació de l'aeroport.

Cargando
No hay anuncios

Els investigats han denunciat en repetides ocasions la vulneració dels seus drets i de les garanties del procés judicial –posant de manifest que se'ls va intervenir durant mesos el telèfon i en algun cas fins i tot els van posar micròfons al cotxe sense motivació suficient–, però fins ara la macrocausa ha tirat endavant. Després de l'oposició de la Fiscalia de traslladar-la a Madrid, cal veure quins seran els passos que seguirà Joaquín Aguirre.