La Fiscalia recorre al Suprem el tercer grau dels presos de Lledoners

La setmana passada la jutge de vigilància penitenciària el va deixar en suspens tot i avalar-lo

D'esquerra a dreta, Quim Forn, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva, saludant a la gent minuts abans d'entrar a la presó de Lledoners sense el tercer grau
Ara
24/08/2020
3 min

MadridLa Fiscalia ha presentat un recurs al Tribunal Suprem contra el tercer grau dels presos polítics de Lledoners. La setmana passada la titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya va avalar la classificació concedida pel departament de Justícia tot i que va deixar-la en suspens perquè l'alt tribunal hi té l'última paraula, tal com va decidir la sala presidida per Manuel Marchena. Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull ja van haver de tornar a la presó després que la Fiscalia presentés recurs contra el tercer grau davant el jutjat de vigilància penitenciària. En aplicació del nou escenari del Suprem, amb la simple interposició del recurs, els líders independentistes van haver de tornar a Lledoners a l'espera de la resolució sobre el fons de la qüestió. Tot i acabar-lo desestimant, la jutge va mantenir el tercer grau suspès perquè ara és al Suprem a qui li toca decidir.

Dimecres passat la jutge no només va desestimar la petició del ministeri públic, sinó que també va carregar contra les seves manifestacions "esbiaixades i tendencioses" i la seva voluntat "d'obstaculitzar i impedir" la concessió de permisos als afectats. En un escrit molt dur contra la Fiscalia, recordava que la normativa penitenciària no "imposa l'obligació al condemnat de penedir-se ni de declarar-se culpable i que prescindeixi de la seva declaració d'innocència". Ara el ministeri públic rebat els arguments de la jutge i sol·licita al Suprem que revoqui la semillibertat perquè, segons el seu parer, mantenir-lo podria "transmetre a la societat que pot quedar impune haver convertit la pròpia voluntat en llei fora dels canals legalment establerts".

La Fiscalia qüestiona que els voluntariats o feines que als presos els permetien sortir amb el 100.2 i després amb el tercer grau, així com els programes de reinserció, no justifiquen els canvis de classificació penitenciària. "A través de la progressió es pretén no tant la rehabilitació del delinqüent com únicament i exclusivament alterar la decisió condemnatòria de la sentència i el seu compliment efectiu". Als seus escrits, la Fiscalia recorda que es va atorgar el 100.2 quatre mesos després de la sentència, i vuit mesos després el tercer grau. "És esperable que, pròximament, seguint aquesta actuació, se'ls apliqui l'article 86.4 del reglament perquè ni tan sols hagin de pernoctar al centre penitenciari i es culmini així l'objectiu de buidar de contingut definitivament i per a tots els condemnats la sentència del Suprem", es queixa el ministeri públic.

La jutge de vigilància penitenciària va criticar que el ministeri públic arribés a reclamar la freqüència i l'horari de determinades activitats a la presó, perquè es tracta d'un requeriment que "mai ha estat plantejat en el cas de cap intern [...] ni tan sols en delictes molt greus amb exercici de violència contra les persones, abusos sexuals a menors o casos de multireincidència delictiva". La duresa de la jutge va arribar al límit d'acusar la Fiscalia de basar els seus arguments en principis com "la culpabilitat, el càstig i el penediment", que considera "més propis d'un sistema decimonònic" que no pas de la legislació actual.

El Suprem, quan va tombar el 100.2 de Carme Forcadell i va originar el nou panorama per als presos polítics, ja va abonar la mateixa tesi de la Fiscalia, en el sentit que va posar en dubte els programes de reinserció amb el delicte de sedició comès. Si la sala presidida per Marchena torna a contradir la jutge de vigilància penitenciària, el tercer grau quedarà definitivament rebutjat. Els líders independentistes quedaran, doncs, en segon grau i amb la possibilitat que la junta de tractament torni a revisar la seva classificació, però s'espera que haurien de passar alguns mesos. De fet, s'acostuma a fer cada mig any.

Momentàniament, la situació de Forcadell i l'exconsellera de Treball Dolors Bassa és diferent, perquè el jutge de vigilància penitenciària que s'ocupa de les presons de Puig de les Basses i de Wad-Ras va interpretar de manera diferent la interlocutòria del Suprem i no va deixar en suspens el tercer grau tan bon punt va rebre el recurs de la Fiscalia. Si quan hagi resolt sobre el fons acaba avalant el tercer grau, posteriorment el ministeri públic el recorrerà al Suprem i aleshores sí que Forcadell i Bassa hauran de tornar a la presó.

stats