L'Audiència de Palma envia Maria Antònia Munar a la presó
L'alt tribunal ha acceptat la petició de la Fiscalia Anticorrupció, i l'expresidenta del Consell de Mallorca ha ingressat al centre penitenciari a les 15.35 hores acompanyada per dos guàrdies civils
PalmaL'expresidenta del Consell de Mallorca, del Parlament i de la desapareguda Unió Mallorquina (UM), Maria Antònia Munar, ha ingressat al centre penitenciari de Palma aquest dimecres a dos quarts i mig de quatre, després que l'Audiència de Palma ha acordat enviar-la a presó preventiva per elevat risc de fuga.
Dos guàrdies civils han acompanyat Munar al centre penitenciari de Palma en un cotxe gris, en què s'ha pogut veure l'expresidenta del Consell de Mallorca pàl·lida i seriosa. L'Audiència de Palma li acabava de comunicar, tot just uns minuts abans, l'ingrés immediat i sense fiança a la presó. L'alt tribunal creu que Munar podria tenir diners a l'estranger i fer-los servir per escapar-se de la justícia.
"El descoratjador i negatiu horitzó processal que plana sobre la senyora Munar es veu agreujat pel fet que membres del seu partit, que han tingut responsabilitats importants al Consell de Mallorca i fins i tot al govern [balear], han estat sentenciats i ja condemnats en ferm per delictes de corrupció i malversació de fons públics i se n'ha ordenat recentment l'ingrés a presó", avisa la interlocutòria de l'Audiència de Palma en què s'ordena l'ingrés a presó provisional de Munar. El tribunal afegeix que l'empresonament dels exalts càrrecs d'UM pot dur Munar "a reconsiderar seriosament la possibilitat d'eludir l'acció de la justícia". "I encara més perquè pensem que [Munar] podria tenir diners ocults a l'estranger, producte del suborn que suposadament hauria rebut de la venda dels terrenys de Can Domenge i pel cobrament de comissions", remata la interlocutòria, per justificar-ne l'ingrés a presó.
L'alt tribunal ha acceptat, així, la petició que la Fiscalia Anticorrupció li va fer ahir, just després que se sabés la sentència de Can Domenge, que la condemnava a sis anys de presó i que se suma a la condemna de cinc anys i mig que ja havia ordenat l'Audiència arran d'una peça del cas Maquillatge, pendent d'un recurs al Tribunal Suprem. La Fiscaliava al·legar risc de fugida per l'acumulació de condemnes de Munar i perquè encara té set causes pendents en els casos Son Oms, Maquillatge i Inestur.
Munar, per la seva banda, havia assegurat que no intentaria escapar-se de la justícia, que no té diners a l'estranger i que té tots els béns embargats. El seu advocat també havia al·legat que, a causa del càncer que té Munar, necessita revisions mèdiques periòdiques. Els arguments per defensar-se, però, no li han servit de res.
La sentència
La Fiscalia va demanar la vista de mesures cautelars per a Munar ahir mateix, just després que es fes pública la sentència pel cas Can Domenge. L'Audiència considera provat que Munar, Miquel Nadal, Bartomeu Vicens i Miquel Àngel Flaquer (tots ells responsables del Consell i dirigents d'UM) es van posar d'acord per vendre el solar públic de Can Domenge a Sacresa i obtenir un suposat benefici econòmic per a ells: el suborn de quatre milions confessat per Vicens i per Sacresa i que està sent investigat.
Per això, cadascú amb un paper diferent –en què Munar és la 'directora'–, van manipular el concurs: van passar informació a Sacresa; van fixar un preu màxim de 30 milions (d'acord amb Sacresa) que els permetés controlar tot el procés i van defugir de la fórmula de la subhasta, que hauria permès un preu més elevat i, per tant, més diners per al patrimoni públic. El preu de 30 milions (malgrat que els pèrits van valorar el solar en 60 milions) facilitava el marge que l'operació donaria a Sacresa perquè li fos rendible i pogués pagar les suposades comissions. Amb aquesta acció, els acusats van causar un greu perjudici al Consell, al qual –assegura el tribunal–es podria dir que han estafat. Per tant, han d'indemnitzar el Consell amb 12 milions (Sacresa ja n'ha tornat tres).
"No es feia res al Consell que no sabés Munar"
El tribunal és molt contundent i diu que conductes de corrupció com les que han posat en pràctica els acusats –de qui diu que han utilitzat el poder "per als seus propis i desviats interessos"– requereixen que "el seu càstig i repressió siguin exemplars", "perquè violen la confiança dels ciutadans en la democràcia i l'estat de dret". Així mateix, el tribunal defensa que "l'augment dels casos de corrupció a la nostra comunitat ha generat en la societat un clima de fàstic que necessita també una resposta contundent per raons de prevenció".
El tribunal assegura que, tot i que Munar no va firmar finalment el decret d'adjudicació del concurs a Sacresa, Nadal la va consultar i ella va ratificar "tot allò que havien fet els seus homes de confiança".
Segons el tribunal, Munar "tenia en la seva mà" declarar desert el concurs i no ho va fer, malgrat el gran rebombori que havien provocat a la societat les notícies sobre el tema que parlaven d'una eventual manipulació del concurs. "Aquest comportament omissiu, en opinió de la Sala, reflecteix i posa de relleu que Munar estava directament involucrada en els fets i que va actuar d'acord amb els altres acusats. "No pot ser de cap altra manera", diu el tribunal.
A més a més, el tribunal afirma que "si no es feia res al Consell que no sabés Munar –això ho va dir Nadal a la instrucció-, no seria diferent amb l'operació 'estrella' de la legislatura, que tenia per objecte vendre l'immoble que més valor tenia per al Consell".
Segons el tribunal, és "totalment absurd i impensable que la venda de Can Domenge s'hagués gestat i produït d'esquena a la presidenta del Consell".