La judicialització del Procés

La Fiscalia rebaixa a la meitat la petició de presó per als dos mossos que acompanyaven Puigdemont a Alemanya

La redueix de tres anys a un i mig per un delicte d'encobriment i el judici a l'Audiència Nacional queda vist per a sentència

MadridL'Audiència Nacional ha deixat vist per a sentència el primer judici a Espanya per l'exili dels líders independentistes després de tres dies de declaracions llampec –com a molt la vista ha durat una hora diària i inicialment estava previst que durés cinc dies– amb la decisió d'última hora de la Fiscalia de rebaixar la petició de pena a la meitat. El fiscal Emilio Miró ha explicat en les conclusions finals que mantenia l'acusació per un delicte d'encobriment contra els dos mossos que acompanyaven l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya el 2018, però que reduïa de tres a un any i mig la petició de presó, cosa que, si el jutge ho acceptés, a la pràctica no comportaria l'ingrés a la presó perquè seria una pena inferior a dos anys sense antecedents.

Cargando
No hay anuncios

El ministeri públic ha argumentat que, tot i la reducció de la pena, "el caràcter reprotxable de la conducta" s'ha acreditat durant la vista oral. Al seu parer, els dos mossos sabien que "prestaven la seva ajuda per evitar l'execució d'una ordre europea de detenció. "Ho van fer intencionadament", ha remarcat, segons ha recollit l'ACN. Per a Miró, el fet que Puigdemont decidís fer el viatge de tornada de Finlàndia a Bèlgica després de la reactivació de l'euroordre de detenció tenia com a objectiu "evitar algun filtre en el qual es pogués detectar la identitat d'aquesta persona i pogués ser detinguda". El trajecte fins a Brussel·les, frustrat per la detenció a Alemanya, era de "més de 2.000 quilòmetres" i amb una durada d'uns "dos o tres" dies, ha remarcat.

Els dos mossos, Xavier Goicoechea i Carlos de Pedro, van declarar dimarts, a l'inici del judici, que se'ls va demanar que anessin a buscar Puigdemont a Suècia mentre eren a Bèlgica ajudant en les tasques del dia a dia a Waterloo aprofitant uns dies de lliurança. Davant del jutge, van assegurar que en cap moment feien d'escortes i que la seva funció era traslladar l'expresident de la Generalitat com més ràpid millor fins a la fiscalia belga perquè es posés a la seva disposició després de la reactivació de l'euroordre. De fet, van emfatitzar que van agafar sempre rutes ràpides, per autopista, i que en cap moment van amagar que portessin Puigdemont. Aquest dijous, durant el torn d'última paraula, els dos agents han insistit que hi havia quatre vehicles a la seva disposició a Waterloo però que van optar per un Renault Space, l'únic vehicle que la Policia Nacional va notificar a les autoritats alemanyes perquè els aturés a la frontera amb Dinamarca.

Cargando
No hay anuncios

L'obligació com a servidors públics

Per al fiscal, en canvi, el trajecte que van escollir en cotxe, comparat amb l'anada en avió, era "llarg, dificultós i anòmal" i evidenciava la intenció "d'ajudar a eludir l'ordre" de detenció emesa per la justícia espanyola. "Tenien coneixement que existia una cerca de Puigdemont i hi havia activa una euroordre", ha dit Miró, que ha remarcat que, com a policies, coneixien com funciona. A més, ha emfatitzat que com a mossos no tenien l'obligació de denunciar-lo o detenir-lo, però que com a servidors públics s'haurien d'haver "abstingut" de viatjar amb Puigdemont. A més, ha considerat "irrellevant" que pretenguessin lliurar-lo a la fiscalia belga perquè qui el reclamava era la justícia espanyola. "Es donen tots els elements" per considerar-ho un delicte d'encobriment, ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, l'advocat que defensa els dos mossos, Cristóbal Limón, ha emfatitzat en les conclusions finals abans que el jutge deixés el cas vist per a sentència que quan van detenir Puigdemont a Alemanya "no era un pròfug" de la justícia espanyola ni tampoc un "exiliat", sinó un resident a Bèlgica. Limón també ha subratllat que a les autoritats espanyoles "no els interessava que se substanciés a Bèlgica" i "estava clar que volien que es fes a Alemanya". La defensa ha insistit que els serveis d'intel·ligència espanyols "tenien controlats tots els moviments de Puigdemont" i que negar-ho és "un insult a la intel·ligència". "Res és casualitat, tot estava planificat fins a l'últim detall", ha dit. Un testimoni de la Policia Nacional va insistir dimecres que el Renault Space no tenia cap dispositiu de seguiment, tot i la investigació que hi ha en marxa per la detecció d'unes balises a Bèlgica.