La Fiscalia s'oposa a la petició de Junqueras perquè el Suprem posposi la sentència de l'1-O

El líder d'ERC pretén frenar el veredicte fins que el TJUE es pronunciï sobre la seva immunitat

Junqueras des de l’escó del Congrés abans de que fos suspès.
Ara / Acn
26/09/2019
2 min

BarcelonaLa Fiscalia del Tribunal Suprem no vol que la sentència de l'1-O es dilati. Així ho ha manifestat avui a través d'un escrit firmat pels fiscals Javier Alberto Zaragoza i Jaime Moreno. En el text, s'oposen a la demanda que va formular el líder d'ERC, Oriol Junqueras, el 16 de setembre, quan va sol·licitar al Suprem que no dicti la sentència mentre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de Luxemburg no resolgui sobre l'abast de la seva immunitat com a europarlamentari.

La Fiscalia argumenta que suspendre el dictat de la sentència implicaria per a la resta d'acusats "un notable perjudici derivat de la dilació de l'obtenció d'una sentència ferma" i afegeix que també seria "il·lògic i absurd" deixar fora del dictat del tribunal només un dels acusats i pronunciar-se més endavant sobre Junqueras. A més, afirma que la sentència ja és "ineludible" perquè "està en una fase molt avançada, probablement en la seva fase de redacció final". La Fiscalia considera que, en qualsevol cas, la resposta del TJUE podria "afectar l'execució" de la sentència, en cas que siguin condemnatòria, però no pot deixar en suspens la sentència en si mateixa.

De fet, l'escrit recull que ni tan sols és procedent "admetre a tràmit" la petició de la defensa de Junqueras i ho considera un "extravagant incident processal". Segons el ministeri públic, la interlocutòria del Suprem de l'1 de juliol en la qual va plantejar la qüestió prejudicial ja determina "amb precisió" l'abast de "l'afectació suspensiva" de la qüestió prejudicial. Per això, recorda la Fiscalia, el Suprem va suspendre la resolució del recurs de súplica de Junqueras contra la interlocutòria del 14 de juny que li denegava la concessió d'un permís per anar a recollir l'acta d'eurodiputat.

La Fiscalia també creu que no cal "atendre la petició subsidiària" de proporcionar al TJUE i a les parts informació sobre l'abast de la suspensió, ja que està "àmpliament raonada i motivada" a la interlocutòria que planteja la qüestió.

Frenar la sentència

Junqueras vol que el Suprem esperi la justícia europea. A principis de juliol, el jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena va decidir preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si havia d'alliberar o no Oriol Junqueras de la presó preventiva després d'haver sigut escollit eurodiputat. La vista oral per començar a resoldre aquesta qüestió està datada per al 14 d'octubre, però Marchena no té la intenció d'esperar la resposta definitiva del TJUE (que arribaria a finals d'any) per emetre la sentència sobre Junqueras i la resta de presos polítics, sinó que podria tenir-la a punt cap al 10 d'octubre.

Davant d'aquest escenari la defensa del líder republicà va decidir la setmana passada moure fitxa i demanar per via judicial directament al Tribunal Suprem que suspengui la sentència fins que hi hagi una resposta del Tribunal de Luxemburg. La defensa del president d'ERC considera "transcendental" que s'esperi la decisió del TJUE, ja que implica la condició d'immunitat de Junqueras i, per tant, el fet que hauria d'haver sigut alliberat abans de dictar sentència.

stats