Migració

L'ONU reclama una investigació "immediata i completa" de la tragèdia a Melilla

La Fiscalia espanyola obre diligències per aclarir les causes de la mort d'almenys 23 migrants

Víctimes de la violència policial a la tanca de Melilla, que divendres va deixar desenes de morts.
3 min

Madrid / BarcelonaD'una banda, l'ONU i, de l'altra, la Fiscalia han reclamat aquest dimarts aclarir amb urgència els motius de la mort divendres passat d'almenys 23 persones que intentaven saltar la tanca a Melilla. La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha firmat un decret aquest dimarts en el qual encarrega a la fiscal de sala coordinadora d'estrangeria, Beatriz Sánchez, esbrinar les "circumstàncies" que van provocar, "segons informacions periodístiques, la mort d'un mínim de 23 persones en territori marroquí i la lesió de moltes altres". La decisió de Delgado es fonamenta en la "transcendència i gravetat dels fets, que podrien afectar drets humans i drets fonamentals de les persones, així com en la singularitat i complexitat de la investigació", afegeix la Fiscalia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons explica el ministeri públic, la fiscal de sala ja havia elevat aquest matí una petició a Delgado per obrir diligències. Ha fet el pas quatre dies després del succés i davant la pressió de formacions polítiques i organitzacions a favor dels drets humans que han reclamat investigacions independents i també dels estats implicats, Espanya i el Marroc (el Defensor del Poble ha fet diverses peticions d'informació sobre la qüestió). Entre elles, la mateixa ONU.

La rellevància de la tragèdia ha fet que aquest dimarts el comitè de les Nacions Unides sobre els treballadors migrants hagi demanat als dos països que investiguin de manera immediata i completa les causes de la mort de 23 migrants subsaharians. "Queda per establir si les víctimes van morir al caure la tanca, durant l'allau o com a resultat d'alguna acció dels agents de fronteres", ha assenyalat l'organisme de l'ONU encarregat de vetllar pel compliment de la convenció internacional sobre els drets dels treballadors migrants.

L'ONU recorda que es tracta "del nombre més alt de morts registrats en un sol incident durant molts anys de migrants que intenten creuar des del Marroc cap a Europa a través dels enclavaments espanyols de Melilla i Ceuta", i que un centenar de guàrdies fronterers marroquins "també van resultar ferits". "Hem rebut informes de migrants colpejats amb porres, cops de peu, empentes i atacats amb pedres pels funcionaris marroquins mentre intentaven escalar la tanca de filferro espinós, d'entre sis i deu metres d'alçada, que separa el Marroc de Melilla", diu el comunicat d'aquest dimarts. L'organisme reclama al Marroc i a Espanya que "garanteixin el respecte dels drets humans dels migrants a la seva frontera conjunta i, en particular, que els seus agents fronterers s'abstinguin de qualsevol ús excessiu de la força contra els migrants".

El Marroc rebutja les acusacions

D'altra banda, el règim marroquí ha rebutjat les acusacions de vulneracions de drets dels migrants davant la publicació d'imatges de persones tirades per terra, algunes ferides, en ple sol. De fet, ha desviat l'atenció acusant el seu arxienemic, Algèria, d'haver obert les portes de la seva frontera occidental a líders "aguerrits i entrenats amb perfil de milicians experimentats en zones de conflicte". En un comunicat, l'ambaixada marroquina a Madrid assegura que els migrants "anaven armats amb pals, matxets, pedres i ganivets" i que 140 agents van resultar ferits, un dels quals continua hospitalitzat.

Com es podia esperar, tot i la duresa de les imatges que van poder publicar entitats locals defensores dels drets humans, Rabat assegura que "les forces de l'ordre van mostrar un alt sentit de control i professionalisme". El comunicat justifica els fets al·legant que al punt del salt hi havia quatre corredors estrets, on haurien quedat atrapades les víctimes.

El Marroc exhibeix múscul en la seva gestió de les fronteres per la qual rep ajudes del govern espanyol i de la UE i assegura que ha desmantellat 1.300 xarxes de tràfic en cinc anys i 100 aquest 2022 i que ha avortat 360.000 intents d'entrades a territori espanyol. Rabat es compromet a "reforçar la seva cooperació amb els seus socis en el marc de la responsabilitat compartida i la seva important contribució a la seguretat nacional". Com el govern espanyol, el Marroc també s'excusa en "la pressió migratòria orquestrada per les màfies". Aquest és precisament l'argument que la part socialista del govern espanyol esgrimeix encara per descartar qualsevol tipus d'investigació, malgrat que les pressions ja arribin des d'organismes internacionals.

stats