La Fiscalia no veu indicis de delicte en el cas Fernández Díaz

Les converses amb De Alfonso no tindran conseqüències judicials

Daniel de Alfonso i Jorge Fernández Díaz
Laia Vicens
14/07/2016
2 min

MadridLa conspiració contra polítics independentistes no tindrà, de moment, conseqüències judicials. La Fiscalia del Tribunal Suprem considera que no hi ha prou indicis per investigar el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, per les converses que va mantenir amb el ja exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, en què discutien la manera de fer emergir draps bruts contra els partits independentistes per torpedinar el procés sobiranista. Les gravacions, publicades pel diari Público durant la campanya electoral del 26-J, evidenciaven que tant Fernández Díaz com De Alfonso plantejaven fabricar casos de corrupció que afectessin dirigents d’ERC i CDC, la formació que ara ha pres el nom de Partit Demòcrata Català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant la dimensió de l’escàndol -que evidenciava la guerra bruta contra el sobiranisme-, ERC va fer el primer pas i va presentar una denúncia a la Fiscalia de Barcelona perquè investigués Fernández Díaz i De Alfonso per possibles delictes de prevaricació, revelació de secrets i tràfic d’influències. Fa tot just uns dies, però, la Fiscalia de Barcelona va inhibir-se i va enviar el cas a la Fiscalia del Suprem -el dirigent del PP és aforat per la seva condició de ministre en funcions-. La Fiscalia del Suprem ha conclòs ara que no hi ha prou proves per iniciar una investigació penal, però ha remès les actuacions a la Fiscalia de Madrid perquè estudiï si De Alfonso va cometre un delicte de revelació de secrets, i a la de Barcelona per si el magistrat hauria pogut incórrer en malversació de fons públics. A banda de la denúncia d’ERC, el PSC i Catalunya Sí que es Pot en van presentar una altra en què denunciaven que el ministre era “cooperador necessari” dels fets, mentre que a De Alfonso l’acusaven d’un delicte de prevaricació administrativa. El Partit Demòcrata Català va anunciar en el seu moment que també denunciaria els fets, però encara no ho ha concretat.

ERC: “No ho deixarem aquí”

Coneguda la decisió de la Fiscalia, ERC no es quedarà de braços plegats. En declaracions a l’ARA, el portaveu republicà, Sergi Sabrià, va assegurar que el partit “persistirà fins a les últimes conseqüències” perquè el cas tingui recorregut judicial. “No ho deixarem aquí, és un escàndol”, va afirmar. Els republicans consultaran ara amb el seu equip d’advocats la via per forçar que el cas tingui conseqüències judicials. Així, no descarten formalitzar una querella en un jutjat d’instrucció o portar el cas al Tribunal d’Estrasburg. “És un atemptat contra els drets humans i si les instàncies judicials espanyoles estan polititzades farem el possible perquè es jutgi el cas en tribunals que no ho estiguin”, va afirmar Sabrià.

Si per la via judicial el cas sembla encallat, la polèmica per les gravacions ja ha tingut efectes polítics. De Alfonso va ser apartat del seu càrrec perquè així ho va decidir el Parlament. Una altra cosa és el futur polític de Fernández Díaz, que de moment no ha dimitit. Per mostrar la decepció independentista pel fet que segueixi com a ministre, els diputats d’ERC Gabriel Rufián i Joan Tardà van entregar un llapis de memòria a Mariano Rajoy amb totes les gravacions publicades.

stats