Política10/11/2020

La Fiscalia investiga la filtració de converses del cas Volhov després de la denúncia de Rufián

ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu, el BNG i Unides Podem impulsen una comissió d'investigació al Congrés

Quim Bertomeu
i Quim Bertomeu

BarcelonaLa Fiscalia investigarà si la filtració als mitjans de comunicació de converses privades gravades en el marc de l'operació Volhov és delicte. Almenys n'investigarà una, la que afecta el líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que va ser gravada per la Guàrdia Civil i filtrada posteriorment malgrat que no tenia res a veure amb la causa judicial oberta. Rufián va presentar una denúncia aquest dilluns per una vulneració de la seva intimitat i aquest dimarts, segons fonts del ministeri fiscal citades per Efe, la Fiscalia de Barcelona ha ordenat obrir diligències.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió no pressuposa que els fets acabin jutjats, però és un primer pas en la batalla que disputa ERC i la resta de l'independentisme en contra que sortissin a la llum pública gravacions i escoltes telefòniques que no tenien a veure amb el que s'està investigant en aquesta causa judicial, que són fets relatius al Procés i a un presumpte tràfic d'influències. Altres converses filtrades als mitjans sí que tenen a veure amb els fets investigats. ERC, de moment, només ha denunciat la de Rufián, en un moviment que busca desacreditar el conjunt de l'operació.

Cargando
No hay anuncios

En concret, en la conversa de Rufián, el líder d'ERC a Madrid parlava amb l'exconseller d'ERC i empresari Xavier Vendrell –i altres persones– sobre l'estratègia electoral d'Esquerra i analitzava la situació política del moment i els punts dèbils que, al seu parer, presentava el lideratge de Pere Aragonès en les pròximes eleccions al Parlament. Vendrell és un dels investigats i llavors era objecte dels seguiments policials. Malgrat que la conversa amb Rufián no tenia vincles amb la investigació, va acabar sent recollida i posteriorment filtrada.

Ofensiva al Congrés

Els republicans també han portat la seva batalla contra l'operació Volhov al terreny polític. Aquest dimarts, juntament amb JxCat, la CUP, Unides Podem, EH Bildu i el BNG, han registrat la proposta de crear una comissió d'investigació per aclarir qui hi ha darrere d'aquestes filtracions. Els grups sospiten que podrien ser de nou "les clavegueres d'Interior" maniobrant per "perseguir la dissidència política". Perquè la iniciativa prosperi es necessitaran els vots del PSOE i per ara els socialistes no han donat cap senyal d'estar disposats a donar-los. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, fins ara sempre ha tancat files amb el paper de la Guàrdia Civil.

Cargando
No hay anuncios

El partit d'Oriol Junqueras també ha presentat una bateria de preguntes al govern espanyol perquè aclareixi alguns dels elements més polèmics que han envoltat l'operació Volhov. Per exemple, si creu que s'hauria d'expedientar el jutge del cas, Joaquín Aguirre, i rellevar el cap de la unitat judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena. Els republicans tampoc desaprofiten l'ocasió per intentar burxar en la hilaritat que va provocar que els atestats policials i el jutge donessin versemblança a un suposat pla perquè 10.000 soldats russos es desplacessin a Catalunya per defensar la independència. ERC vol saber si el govern espanyol creu que això és possible o si ho veu un "deliri nostàlgic".

Cs promou un ple

Mentre Esquerra presenta iniciatives per intentar desacreditar l'operació Volhov, Cs n'impulsa en la direcció contrària, informa Anna Mascaró. Aquest dimarts ha sol·licitat al Parlament la celebració d'un ple específic sobre el tema, ja que considera que aquesta investigació de la Guàrdia Civil és un exemple més de la corrupció política "estructural, institucionalitzada i sistèmica" que hi ha a Catalunya. S'haurà de celebrar abans que acabi l'any.