La fiscalia vigila diàriament les accions del procés sobiranista que fan el Govern i el Parlament
El ministeri públic també ha demanat dades a les empreses que ha contractat l'executiu català per tirar endavant les estructures d'estat. El fiscal general de l'Estat ha confirmat implícitament aquestes informacions
BarcelonaLa fiscalia vigila de més a prop les mesures relacionades amb el procés sobiranista que el Govern i el Parlament tiren endavant. Segons 'La Vanguardia', l'objectiu és impedir qualsevol iniciativa que impliqui fer avançar el procés sobiranista. El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, és al capdavant del grup de fiscals que analitza diàriament la informació disponible sobre els moviments del Govern i el Parlament. El mateix Maza ha confirmat implícitament aquestes informacions en afirmar, en declaracions davant dels periodistes, que és un "assumpte que està en curs". De totes maneres, el fiscal general de l'Estat no ha volgut donar més explicacions i ha volgut aclarir que la fiscalia treballa perquè "es compleixi la llei".
Fins ara, la fiscalia havia esperat que el Tribunal Constitucional (TC) actués abans d'emprendre accions legals relacionades amb presumptes delictes de desobediència. Ara, la instrucció amb la qual treballen els fiscals és que s'ha obert una fase més executiva i que han d'actuar per defensar la legalitat. De fet, la nova estratègia implica que ja no calgui esperar les resolucions del TC per impulsar l'obertura de diligències contra els que promoguin accions relacionades amb el procés sobiranista. Un exemple va ser la investigació que va obrir la mateixa fiscalia sobre la publicitat institucional i els anuncis sobre el registre de catalans residents a l'exterior.
En aquest sentit, segons publica 'El País', la fiscalia ha començat a demanar dades a totes les empreses contractades pel Govern per tirar endavant la desconnexió. Així, divendres va enviar la Guàrdia Civil perquè exigissin a una vintena d'empreses tecnològiques, consultores i de ciberseguretat, informació sobre els contractes amb la Generalitat per construir dues estructures d'Estat: els serveis d'intel·ligència i l'Agència Tributària.
Ara, aquestes empreses tenen vuit dies per lliurar a la Guàrdia Civil tota la informació que tinguin sobre les adjudicacions fetes per la Generalitat. Si no ho fan, podrien incórrer en delictes de desobediència i malversació de cabals públics. El ministeri públic els demana que identifiquin les persones de la seva companyia que hi estan involucrades, a més del responsable de la Generalitat que els va contractar i els possibles funcionaris de la Generalitat que van supervisar els contractes. La fiscalia també reclama a les empreses que concretin els costos inicials, finals i de posada en marxa de les aplicacions informàtiques o informes de consultoria contractats pel Govern.