Tribunals
Política29/11/2022

La Fiscalia demana gairebé 10 anys de presó per a Gonzalo Boye

L'advocat de Puigdemont està processat per blanqueig en un cas vinculat al narcotràfic

MadridLa Fiscalia sol·licita per a Gonzalo Boye cinc anys i nou mesos de presó per blanqueig de capitals i quatre anys per falsificació continuada de documents. A més, una multa de 3,1 milions d'euros. Aquest és el càstig que el ministeri públic demana de manera provisional per a l'advocat de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que està implicat en una causa vinculada al narcotràfic liderada per José Ramón Prado Bugallo, més conegut com a Sito Miñanco. Hi ha una cinquantena de processats que l'Audiència Nacional va decidir enviar a judici el 18 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre el 2016 i el 2018, tot i estar en una presó d'Algesires complint condemna, Miñanco va continuar dirigint operacions per introduir droga a Espanya provinent de l'Amèrica del Sud. La Fiscalia subratlla que mantenia els seus contactes i la confiança amb organitzacions subministradores, així com logística material per fer-ho. El ministeri públic anota que el principal encausat disposava d'una "infraestructura personal necessària", amb una "plèiade d'individus que havien acumulat experiència criminal significativa en el negoci del narcotràfic, disposats a participar en aquestes operacions executant de manera gairebé reverencial qualsevol activitat que ell demanés".

Cargando
No hay anuncios

Miñanco tenia com a col·laboradors més propers Luis Enrique García Arango i Juan Antonio Fernández, tots tres condemnats ja per un altre cas el 2006. La Fiscalia demana 31 anys i mig de presó per a Miñanco pels delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals i falsificació documental, i una multa global de 950 milions d'euros. Per a García Arango, 22 anys de presó, i per a Fernández, 17 anys i tres mesos. La investigació va detectar dues operacions concretes en què es pretenia introduir grans quantitats de cocaïna a l'Estat: un l'octubre del 2017 a través d'un vaixell anomenat Thoran que en transportava 3,3 tones –es van detenir els set tripulants–, i la segona el novembre del mateix any amb la intervenció d'un contenidor a Holanda que ocultava 615 quilos de la mateixa droga.

La implicació de Boye

Una de les parts de l'entramat té a veure amb l'aprehensió de gairebé 900.000 euros d'origen suposadament il·lícit a l'aeroport de Barajas el 6 de febrer del 2017. Els transportava l'acusat Manuel González Rubio, però eren propietat de Miñanco. La implicació de Boye –que exercia d'advocat de Miñanco– que descriu la Fiscalia té a veure amb les maniobres per intentar fer passar aquests diners com a legals davant la secretaria general del Tresor i Política Financera. Es tractava de confeccionar uns contractes ficticis de compravenda de lletres de canvi segons els quals González Rubio les hauria venut a tercers uns dies abans de la detenció amb els diners a Barajas. La Fiscalia assenyala, però, que el suposat negoci "no presentava lògica comercial", atès que els préstecs que donaven origen a les lletres estaven cancel·lats perquè ja s'havia satisfet el deute prèviament. Al seu escrit, el ministeri públic recorda que el Sepblac va subratllar la "falta de coherència" de les operacions i que la secretaria general del Tresor va multar els implicats l'octubre del 2017. 

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, una part del sobiranisme ha expressat la seva solidaritat amb l'advocat i ha circumscrit la causa en una "venjança" pel paper que Boye desenvolupa amb els investigats pel Procés, en paraules de Puigdemont. "És un acarnissament fruit de la impotència. Perquè els ha derrotat", ha piulat l'eurodiputat de Junts. En la mateixa línia, el cap de files d'En Comú Podem a Madrid, Jaume Asens, ha qualificat "d'atemptat greu a l'estat de dret" demanar gairebé 10 anys de presó a un advocat "per qui són els seus clients". "No ens cansarem de repetir-ho", ha piulat.