Cas Begoña Gómez

La fiscalia i la defensa de Begoña Gómez recorren la citació de Pedro Sánchez: "No hi ha cap indici que la justifiqui"

Les dues parts en el procediment tracten d'evitar que el president del govern espanyol hagi de comparèixer com a testimoni dimarts que ve

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, amb la seva dona, Begoña Gómez.

MadridLa fiscalia de Madrid i la defensa de Begoña Gómez han presentat recursos contra la decisió del jutge Juan Carlos Peinado de citar a declarar Pedro Sánchez com a testimoni. L'endemà que es fes públic que convoca el president del govern espanyol dimarts que ve, 30 de juliol, l'advocat de la seva dona i el ministeri públic han carregat contra la iniciativa del titular del jutjat d'instrucció 41 de Madrid. "La diligència no és necessària per als fins de la investigació que se suposa en curs", sosté el fiscal José Manuel San Baldomero, en un escrit en què reivindica que Sánchez, igual que la seva parella, "no ha de veure's abocat a un tractament processal diferent ni més onerós que la resta de ciutadans".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a l'advocat de Gómez, Antonio Camacho, assegura que la fonamentació de Peinado per optar per aquesta citació és "inexistent des d'un punt de vista estrictament jurídic". El lletrat diu no entendre per quina raó vol parlar amb Sánchez de la seva relació amb la investigada quan "és públic, notori i perfectament conegut que ambdós mantenen una relació matrimonial des de fa molts anys". "No hi ha el més mínim indici que justifiqui la citació efectuada més enllà de la voluntat libèrrima del magistrat instructor de prendre la declaració que ha acordat", insisteix Camacho. L'advocat denuncia, un cop més, que es tracta d'una investigació "prospectiva".

Es tracta d'una acusació que el ministeri públic comparteix. En el seu escrit, recorda que en anteriors ocasions ja ha denunciat que la instrucció de Peinado és "prospectiva i carent d'indicis". "La causa continua endavant amb una amplitud clarament desmesurada i carent de qualsevol precisió o definició", sosté el fiscal, que també veu "preocupant" com diversos testimonis —l'empresari Juan Carlos Barrabés i el rector de la Universidad Complutense de Madrid, Joaquín Goyache Goñi— han vist "mutada" la condició processal de testimonis a investigats "sense cap motivació".

En el cas de Sánchez, la fiscalia recorda que els parents d'un investigat quan són citats com a testimoni no tenen obligació de declarar contra el seu familiar. Això fa que "no sigui útil" citar el cap de l'executiu, argumenta. Tal com planteja la defensa, el ministeri públic diu que resulta "senzillament incert" pretendre aclarir la relació del president del govern espanyol amb Gómez quan és "notòria". Davant de la manca de rastres concrets sobre el presumpte tràfic d'influències, a més, la citació s'ha fet sense "ponderar la proporcionalitat d'aquesta, atenent el previsible impacte i repercussió, amb la sabuda i previsible buidor probatòria", afegeix.

D'aquí que el ministeri públic reclami "deixar sense efecte" la citació de Sánchez i, en cas de mantenir-la, permeti que almenys sigui per escrit. Així ho preveu la llei d'enjudiciament criminal quan són fets dels quals un president del govern espanyol ha tingut coneixement per l'exercici del seu càrrec. La fiscalia remarca que per molt que Sánchez els hagi pogut conèixer per "la seva relació personal i familiar", la seva posició en el cas està "estretament vinculada a fets relacionats amb el seu càrrec".

El paper de Vox

La decisió de citar Sánchez presa per Peinado va arribar després que Vox, que exerceix d'acusació popular juntament amb altres partits i entitats d'extrema dreta, demanés aquesta diligència pel fet que Gómez es va acollir al seu dret a no declarar. El partit de Santiago Abascal no podrà exercir el mateix paper en la investigació de la part de la causa, sobre els contractes públics adjudicats a Barrabés, que es va quedar la Fiscalia Europea. L'organisme comunitari ha rebutjat la petició de Vox de ser part en el procediment.

stats