Política14/09/2020

La Fiscalia demana arxivar totes les querelles contra el govern espanyol per la gestió del coronavirus

Moltes organitzacions, com Vox, han presentat accions penals per homicidi i prevaricació al Suprem

Ara
i Ara

MadridLa Fiscalia del Tribunal Suprem demana que no s'admeti cap de les querelles que s'han presentat contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i diversos ministres per la gestió del coronavirus. Fa setmanes que s'acumulen i que el ministeri públic tenia pendent pronunciar-se, però va decidir fer-ne una anàlisi conjunta i emetre un veredicte que ha arribat aquest dilluns. En un informe de 310 pàgines, el tinent fiscal del Suprem, Luis Navajas, aborda de manera individual una vintena de querelles, però proposa acumular-ne diverses i que es desestimin totes.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les havien impulsat Vox, l'organització homòfoba HazteOír, associacions de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional o la policia municipal de Madrid, la Central Sindical Independent de Funcionaris (CESIF) i l'Associació d'Advocats Cristians, entre d'altres, per delictes com prevaricació administrativa, homicidi i lesions imprudents, omissió del deure de socors i contra la seguretat i la higiene. Els principals assenyalats eren Sánchez, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el d'Interior, Fernando Grande-Marlaska. En alguna querella presentada pel partit presidit per Santiago Abascal també es demanen responsabilitats a altres ministres com la vicepresidenta primera, Carmen Calvo; el vicepresident segon, Pablo Iglesias; la ministra de Defensa, Margarita Robles, o el de Transports, José Luis Ábalos.

Cargando
No hay anuncios

En una d'elles, dirigida a Sánchez i altres ministres pel delicte d'omissió del deure de socors, el ministeri públic raona que es tracta d'un delicte només atribuïble a qui estigués en condicions materials d'actuar davant una persona en perill. "Només pot erigir-se en autor del delicte aquella persona que, d'alguna manera, directe o indirecte, entri en contacte amb qui necessita socors. En definitiva, només aquest es trobarà en disposició efectiva de prestar l'auxili que imposa el tipus", diu el tinent fiscal. "En realitat, el querellant [l'Associació d'Advocats Cristians] es limita a firmar que els querellats van gestionar de manera poc diligent els serveis sanitaris, supòsit que no reuneix cap dels elements objectius i/o subjectius exigits", afegeix.

El ministeri públic també rebutja la comissió del delicte de prevaricació administrativa, que castiga el fet d'haver firmat resolucions il·legals i/o a consciència que no s'ajustaven a dret. Considera que no és atribuïble als ministres del govern espanyol, tampoc en la modalitat de prevaricació per omissió. En relació als delictes d'homicidi, la Fiscalia tampoc aprecia capacitat dels querellats per actuar ni haver pres cap decisió que estigui lligada a la lesió causada.

Cargando
No hay anuncios

La Fiscalia també té previst pronunciar-se sobre les denúncies que s'han presentat, però primer ho ha fet sobre les querelles. Caldrà veure què decideixen els jutges, que són els que hauran de decidir si hi donen recorregut o no, més enllà del que hagi sol·licitat la Fiscalia. De moment, l'únic tribunal que havia iniciat una investigació va ser la jutge Carmen Rodríguez Medel, en la causa contra el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per la manifestació del 8-M. El líder socialista a la capital espanyola va haver d'anar a declarar, però la magistrada va arxivar provisionalment el cas. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, també ha estat diana de diverses iniciatives judicials. De moment, però, no està investigat enlloc.