Judicialització

El fiscal del Suprem desmenteix les pressions per descartar terrorisme a Tsunami Democràtic

Álvaro Redondo, però, confirma que va fer un primer esborrany on avalava la tesi de García-Castellón i després un altre en sentit contrari

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, saludant al president del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castán
05/02/2024
3 min

MadridEl fiscal del Tribunal Suprem Álvaro Redondo desmenteix que hagi rebut pressions del fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, per oposar-se a la imputació de terrorisme al Tsunami Democràtic. Aquest dilluns el diari El Mundo publica que aquest fiscal, encarregat d'elaborar l'informe en què el ministeri públic s'ha de posicionar sobre si el Tribunal Suprem ha d'assumir o no la causa contra Carles Puigdemont, va fer un primer text en què avalava la tesi del jutge Manuel García-Castellón. I que després, arran d'una conversa amb García Ortiz, va canviar de criteri. Redondo explica que va fer un primer esborrany el 24 de gener i que al cap d'uns dies en va fer un altre en què descartava que es pogués atribuir terrorisme al Tsunami Democràtic. Tot això abans de veure's amb el fiscal general de l'Estat, rebutjant així que l'hagin pressionat. En concret, Redondo relata en un escrit enviat als mitjans de comunicació: "Dimarts 30 de gener, a primera hora del matí, vaig acudir a una audiència amb el fiscal general, en la qual li vaig avançar el sentit de l'esborrany de la ponència. Es va donar per assabentat verbalment, sense donar-me cap instrucció, i no va considerar necessari rebre, tal com li vaig oferir, una còpia de l'esmentat esborrany".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia, també s'ha pronunciat el fiscal general, Álvaro García Ortiz. Ha fet un comunicat en què assegura que "ha respectat i respecta absolutament la llibertat de criteri del fiscal Álvaro Redondo" i, per tant, "nega taxativament les informacions que afirmen que ha influït en la seva decisió". "Rebutja amb tota rotunditat qualsevol insinuació que qüestioni la professionalitat i honorabilitat dels dos fiscals que, tant a l'Audiència Nacional com al Tribunal Suprem, han informat sobre aquesta causa", afegeix. El fiscal de l'Audiència Nacional al qual fa referència és Miguel Ángel Carballo, que també s'oposa a investigar per terrorisme els fets atribuïts al Tsunami Democràtic. A més, García Ortiz demanarà als mitjans que han difós informacions sobre les suposades pressions a Redondo "que rectifiquin immediatament", i es planteja també emprendre accions legals.

Aquest dimarts està prevista la celebració d'una junta de fiscals del Suprem en la qual Redondo elevarà formalment la seva ponència. Al comunicat d'aquest dimarts diu que, en la reunió que va tenir lloc dimarts passat d'aquesta junta, el mateix dia que es va reunir amb García Ortiz, ja va compartir informalment a alguns dels col·legues la seva impressió sobre el cas Tsunami Democràtic. Ara bé, segons El Mundo, quan això va passar alguns fiscals ja havien llegit el primer document en què sí que avalava les tesis de terrorisme i estava d'acord que el Suprem assumís el cas que ara pilota García-Castellón. És per aquest motiu, sempre segons aquest diari, que els va sorprendre que després canviés d'opinió. Caldrà veure si alguns dels fiscals més bel·ligerants, com Consuelo Madrigal i Javier Zaragoza, protagonistes del judici del Procés, aixecaran la veu en la reunió de la junta d'aquest dimarts. I és que l'informe de Redondo ha de ser aprovat per la majoria de la junta de fiscals abans d'enviar-lo a la sala penal del Suprem.

Marchena decidirà

De moment, el que defensa Redondo és que no troba una "conducta concreta" o algun "indici o principi de prova que pugui servir a aquesta imputació" contra Puigdemont per terrorisme. El fiscal també destaca que perquè hi hagi hagut terrorisme cal que s'hagi comès un delicte greu contra la llibertat, cosa que no creu que succeís en els fets de l'aeroport del Prat. Redondo remarca que no hi va haver "cap detenció il·legal" i que, "en tot cas", es podria parlar d'algun delicte de coaccions.

Sigui com sigui, aquest informe de la Fiscalia no vincula a la sala segona del Tribunal Suprem que presideix Manuel Marchena. Serà la sala, de fet, qui tindrà l'última paraula: el Suprem decidirà si es queda la causa per terrorisme que ara instrueix l'Audiència Nacional i, per tant, si és dirigent contra Puigdemont, que és aforat.

stats