Crisi de la monarquia

El fiscal suís situa els 100 milions de Joan Carles I en el sistema corrupte d'Aràbia Saudita

Bertossa fa una consulta per saber si el govern saudita va cometre "administració deslleial"

MadridEl primer fiscal de Ginebra, Yves Bertossa, ha ampliat la investigació sobre el blanqueig agreujat de capitals dels 100 milions de dòlars transferits pel ministeri de Finances saudita el 2008 a l'aleshores rei Joan Carles I a un cas de corrupció del govern de l'Aràbia Saudita i la seva monarquia.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'agència Bloomberg ha informat avui d'aquest gir, que ja va anticipar l'ARA al gener.

Cargando
No hay anuncios

Bertossa ha enviat en el marc de la seva investigació una consulta a l'Institut Suís d'Estudis Comparats de Lausana (Swiss Institute of Comparative Law) per saber si el pagament dels 100 milions d'euros per part del rei Abdullah constituiria un delicte segons la llei saudita.

Cargando
No hay anuncios

Els 100 milions de dòlars transferits el 2008 (64,8 milions d'euros de l'època) van ser, segons els gestors i advocats suïssos de Joan Carles I, un "simple regal" sense contraprestacions.

Però Bertossa, a la llum de les revelacions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein segons les quals Joan Carles I va cobrar pels seus bons oficis sobre l'obra de construcció del tren AVE Medina-la Meca, projecte que va sortir a concurs en el període 2006-2011, investiga la possible existència d'una comissió. Joan Carles I va ordenar transferir els fons a un compte de la seva examant al banc Gonet de les Bahames el juny del 2012.

Cargando
No hay anuncios

Pena de 10 anys

Segons l'agència Bloomberg, el fiscal assenyala a l'Institut Suís d'Estudis Comparats de Lausana que fins i tot assumint que el pagament dels 100 milions de dòlars al rei Joan Carles I fos un regal planteja la qüestió de si ha estat una "administració deslleial d'interessos públics per part de l'anterior rei de l'Aràbia Saudita", mig germà de l'actual rei, Salman.

Cargando
No hay anuncios

Segons la resposta de l'Institut, l'administració deslleial del Codi Penal suís també està definida com a delicte a l'Aràbia Saudita, on la llei preveu fins a 10 anys de presó.