TRIBUNALS
Política31/01/2015

El fiscal proposa l’expulsió del jutge Vidal

Li atribueix dues faltes molt greus per la seva “persistència” a defensar una Constitució catalana

ángeles Vázquez
i ángeles Vázquez

MadridL’escenari no és esperançador per al jutge Santiago Vidal. El tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, ha demanat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que l’expulsi de la carrera judicial per la seva “persistència” a defensar el seu esborrany de Constitució catalana, cosa que en la seva opinió és constitutiu de dues faltes molt greus. L’expulsió és la sanció més dura de les tres que el promotor de l’acció disciplinària del CGPJ, Jesús Fonseca-Herrero, incloïa en el seu plec inicial de càrrecs contra el magistrat.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les al·legacions del ministeri públic apunten que Vidal va formar part d’un “grup de professionals de variada extracció social” que va treballar en l’elaboració d’un text constitucional per a Catalunya que servís de model a les institucions compromeses a “assolir un estat català independent”. A més, Vidal va participar en actes públics en els quals es va mostrar favorable a la independència de Catalunya, va protagonitzar “crides a desobeir la mateixa Constitució i a qüestionar la legitimitat del Tribunal Constitucional” i es va pronunciar “amb imparcialitat” sobre la legalitat del procés obert.

Cargando
No hay anuncios

Els “incompliments” de Vidal

Segons Navajas, com que les seves manifestacions no han sigut aïllades sinó “reiterades i prolongades en el temps” i “fent gala de la seva condició de magistrat” -que és, segons el fiscal, el motiu pel qual se’l convidava a participar en aquests actes-, la conducta de Vidal no pot emparar-se en la llibertat d’expressió al·legada pel jutge i és, en canvi, constitutiva de dues faltes molt greus de l’article 417 de la llei orgànica del poder judicial. La primera -prevista en l’apartat 6- consisteix a exercir “qualsevol de les activitats incompatibles amb el càrrec de jutge o magistrat” establertes en la citada norma. Entre les incompatibilitats i prohibicions previstes figura la de dirigir als poders o autoritats felicitacions o censures pels seus actes, fins i tot en les seves activitats extrajudicials, perquè fer-ho els impedeix preservar la neutralitat i l’aparença exterior d’independència i imparcialitat. Navajas assegura que aquesta “prohibició ha sigut incomplerta de forma flagrant i reiterada pel magistrat Vidal”.

Cargando
No hay anuncios

La segona falta es refereix a la “ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials”. En aquest sentit, la Fiscalia afirma que les activitats de Vidal van constituir “una vulneració flagrant del deure bàsic de fidelitat a la Constitució i a l’ordenament jurídic” que va jurar quan va passar a ser jutge.

Tal com va defensar al mes d’octubre, quan el promotor de l’acció disciplinària va obrir l’expedient a Vidal, el fiscal argumenta que “els ciutadans subjectes a la Constitució i a la llei difícilment poden confiar en l’aplicació imparcial del dret per qui, com el magistrat expedientat, ha qüestionat, de forma notòria i pública, de paraula i d’obra, la legalitat constitucional vigent i el mandat de subjecció” al marc normatiu. El fiscal subratlla en les seves al·legacions la “reiterada activitat de nítid contingut polític” del jutge, “per molt que el protagonista apel·li al caràcter privat d’aquestes manifestacions”.

Cargando
No hay anuncios

El següent pas en el procés correspondrà al promotor de l’acció disciplinària, que va arribar a proposar sense èxit la suspensió cautelar de Vidal. Tot indica que ara plantejarà una sanció en la línia de la Fiscalia. En aquest cas, serà el ple del CGPJ qui tindrà l’última paraula. Segons la llei, Fonseca-Herrera disposa de sis mesos per elevar la seva proposta a la comissió disciplinària. Si per computar el termini es té en compte el moment en què es va obrir l’expedient -i no el de les diligències-, podria endarrerir-lo fins a l’abril. No obstant, fonts del poder judicial han puntualitzat a l’ARA que previsiblement ho farà en les pròximes setmanes.