La fiscal general de l'Estat ordena la querella contra Carme Forcadell

Creu que la presidenta del Parlament podria haver comés els delictes de desobediència i prevaricació

Carme Forcadell el dia que va prendre possessió del càrrec de presidenta del Parlament / PERE VIRGILI
Montse Riart
17/10/2016
3 min

BarcelonaLa fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, ha ordenat al fiscal en cap de Catalunya, José Maria Romero de Tejada, que presenti una querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per permetre la votació amb què la cambra catalana va tirar endavant el full de ruta de la desconnexió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat, la Fiscalia explica que la querella contra Forcadell es presentarà pels delictes de desobediència i prevaricació, els mateixos pels quals acusa l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per la consulta del 9-N.

El "deure d'acatar les decisions del Tribunal Constitucional"

El Tribunal Constitucional ja va demanar a la Fiscalia fa unes setmanes que estudiés mesures penals contra Forcadell per haver "incomplert el seu deure d'acatar les decisions del Tribunal i va suspendre les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent de la cambra.

El tribunal de garanties considera que la presidenta del Parlament podria haver-lo desobeït sotmetent a votació dels diputats els punts d'aquesta resolució just després que l'alt tribunal l'hagués advertit expressament que tenia el deure d'"impedir o paralitzar" qualsevol iniciativa que suposés tirar endavant la independència. De fet, la fiscal general de l'Estat ja havia assegurat que estava disposada a querellar-s'hi per desobediència.

Fonts pròximes a la Fiscalia consultades per aquesta redacció ja avançaven que aquest advertiment refermava la possibilitat que es pogués acusar Forcadell d'un delicte de desobediència per desoir l'advertiment del tribunal i hi deixaven més oberta la porta.

El fet que hi hagués un advertiment exprés a Forcadell també possibilita que la Fiscalia hagi decidit finalment querellar-s'hi per prevaricació, ja que sospiten que la presidenta del Parlament va tirar endavant la votació tot i ser conscient de l'avís del Constitucional.

La Fiscalia General de l'Estat només es refereix en el seu comunicat a Forcadell, però això no vol dir que la querella definitiva no es pugui ampliar a més persones. De fet, l'alt tribunal deixava oberta la possibilitat de fer-ho contra qualsevol altre responsable que hagués permès la votació.

Buscant una imatge d'unitat

Després de la controvèrsia per la disparitat de criteris entre la Fiscalia de Catalunya, que inicialment discrepava de la presentació de la querella pel 9-N, i la de l'Estat -partidària des del primer moment de l'acció judicial contra la consulta-, aquesta vegada Madrigal ha optat per emetre un comunitat públic buscant una imatge d'unitat.

Ara la Fiscalia de Catalunya haurà de redactar el text i presentar la querella davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que és al que li correspon decidir si s'ha d'investigar Forcadell, per la seva condició d'aforada al Parlament.

De moment, la fiscal general de l'Estat ja ha definit els dos delictes que podria haver comés, segons el seu criteri, Forcadell, i que són els que haurà d'incloure la demanda judicial: desobediència a la resolució del Constitucional i prevaricació per permetre la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent després que el tribunal de garanties l'advertís que havia de paralitzar qualsevol iniciativa que impliqués avançar cap a la independència.

La resposta de Forcadell

Instants després que transcendís la notícia, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha reaccionat a través del seu compte de Twitter. Forcadell s'ha mostrat convençuda que al Parlament "s'ha de poder parlar de tot", i ha defensat la seva actuació: "Sempre defensaré la llibertat i el dret de participació dels diputats", ha conclòs.

stats