El fiscal demana 19 anys i mig de presó per a Urdangarin i una multa de 3,5 milions

Exculpa la infanta però li reclama una fiança de 587.413 euros com a responsable civil a títol lucratiu

SOTA SOSPITA Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina, imputats tots dos, a la sortida d’una visita a l’hospital que van fer al rei Joan Carles  el 2012.
Efe
09/12/2014
3 min

PalmaEl fiscal d'Anticorrupció Pedro Horrach demana una condemna de 19 anys i 6 mesos de presó per a Iñaki Urdangarin pel cas Nóos i que pagui 3,5 milions d'euros de multa pel desviament de fons públics mitjançant diversos presumptes delictes de corrupció, frau fiscal i blanqueig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'escrit de qualificació de 576 pàgines que ha lliurat avui dimarts al jutge José Castro, el fiscal sol·licita que es jutgin pel cas Nóos catorze persones, començant pels dos principals socis de l'Instituto Nóos, Urdangarin i Diego Torres; l'esposa del segon, Ana María Tejeiro, responsable de personal de l'entitat, i un germà d'aquesta, Marco Antonio Tejeiro, que va ser comptable.

Per a Urdangarin demana 6 anys de presó per malversació en concurs medial amb delictes continuats de prevaricació i falsedat en documents públics i mercantils, 2 per frau a l'administració, 3,5 per estafa en concurs amb falsedat, 6 per delictes contra Hisenda i 2 per blanqueig.

Fiança de 587.413 euros per a la infanta Cristina

Per altra banda, Horrach ha sol·licitat al jutge Castro que arxivi la causa respecte a la infanta Cristina per inexistència d'indicis racionals de criminalitat, tot i que demana que la consideri responsable civil a títol lucratiu per haver-se beneficiat de 587.413 euros.

Aquesta quantitat és la meitat dels fons que, segons el fiscal, va ingressar de forma il·lícita l'empresa Aizoon, propietat dels ducs de Palma al 50%, i que van destinar a pagar despeses personals.

La infanta testificarà en el judici, de la mateixa manera que Ana María Tejeiro, l'esposa de l'exsoci d'Urdangarin, Diego Torres, com a responsable civil a títol lucratiu –figura recollida a l'article 122 del Codi Penal–, igual que nou responsables civils més, si el jutge inclou aquesta petició d'interrogatori feta pel fiscal en l'acte d'obertura de judici oral que dictarà properament.

El fiscal sosté que Urdangarin va crear l'empresa Aizoon al 50% amb la infanta Cristina el 2003 i que la va utilitzar com a societat interposada per percebre rendes derivades de la seva pròpia activitat personal.

Ho va fer, segons Horrach, per aprofitar-se de cotitzar mitjançant l'impost de societats, encara que Aizoon no tenia activitat, i per deduir despeses personals.

El fiscal considera que la presència de la infanta Cristina a Aizoon no és casual, sinó que funciona "com a cobertura de bloqueig davant qualsevol incidència futura".

La infanta "va accedir a participar a la societat atesa la garantia i la confiança que li oferien el seu cònjuge i el seu assessor fiscal [Miguel Tejeiro], sense ser conscient de l'objectiu últim de la seva presència", assegura l'acusador públic.

Horrach sosté que Urdangarin va defraudar a Hisenda 182.005 euros d'IRPF en l'exercici del 2007 i 155.138 en el del 2008, utilitzant Aizoon com a societat pantalla interposada. A més, l'empresa va ingressar 837.638 euros d'origen il·lícit procedents de l'apropiació de cabals públics des de l'Instituto Nóos.

Les tres quantitats es van utilitzar en despeses de caràcter personal i familiar que van repercutir en benefici dels dos socis, de manera que la responsabilitat de la infanta arriba a un 50% de la suma.

El fiscal considera que la infanta, tot i desconèixer l'origen il·lícit de part dels fons dels quals es nodria Aizoon, "se'n va beneficiar", perquè Urdangarin els va destinar a abonar serveis i subministraments de tipus personal o familiar.

Horrach demana també el sobreseïment provisional de la causa per a Ana María Tejeiro per inexistència d'indicis racionals de criminalitat respecte a tots els fets delictius excepte el de blanqueig de capitals. Per aquest delicte demana que sigui condemnada a dos anys de presó i a pagar 961.666 euros de multa.

Com a responsable civil a títol lucratiu, Tejeiro respondrà conjuntament i solidàriament amb Torres fins a la quantia d'1.144.240 euros.

El fiscal demana, també, l'arxivament de la causa per falta d'indicis de criminalitat per al vicealcalde de València, Alfonso Grau; el secretari de l'Instituto Nóos, Miguel Tejeiro; l'assessor fiscal Salvador Trinxet; l'exdirector general de la Fundació Madrid 2016, Miguel Ángel de la Villa, i el seu exdirector financer, Gerardo Corral.

stats