Parlament

Fins a 78.449,35 euros l’any: el Parlament apuja el sou dels alts càrrecs dels grups

La cambra crea una nova categoria d'assessors pels partits amb un nou salari màxim

El president del Parlament, Josep Rull, després de ser elegit en el primer ple. 

3 min

BarcelonaEl futur de la legislatura encara és incert, però al Parlament ja s’arremanguen per deixar organitzats els grups i les cúpules parlamentàries abans de les vacances. La mesa ampliada, on tenen presència tots els partits, ha fixat aquesta setmana les normes que regularan les retribucions dels assessors dels grups parlamentaris –càrrecs de confiança que cobren del Parlament– i de les direccions de cada formació a dins de la cambra catalana. La principal novetat és que s'apuja el sou màxim que pot tenir un assessor: abans era de 69.922,125 euros l'any i ara és de 78.449,35 euros –5.603,525 euros en catorze pagues– perquè s’hi ha incorporat una categoria més pel tram alt de la taula retributiva, segons es desprèn dels acords de la mesa ampliada del 2023 i el 2024 consultats per l'ARA. Està per veure, però, si algun dels grups fitxa algú per aquest preu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En total, el Parlament dedica un pressupost de 3.812.638 euros a pagar els assessors dels grups, que fan tasques de suport i assistència als diputats, i des del 2021 són personal a sou de la cambra sense ser funcionaris –abans els contractaven directament els partits polítics fent ús de les subvencions que rebien–. El juliol del 2023 el pressupost destinat a aquesta partida es va incrementar en 850.000 euros, una pujada que va aixecar polseguera perquè suposava un increment d'un 30% dels recursos per contractar càrrecs de confiança. Ara s’ha incrementat en uns 29.000 euros més respecte de la despesa fixada l'any passat, tot i que, segons fonts parlamentàries consultades per l'ARA, aquesta pujada correspon a l'actualització dels sous a l'IPC.

Els partits reben més o menys diners per contractar assessors en funció dels diputats que tenen, i són lliures de triar com els distribueixen: és a dir, si prefereix tenir més assessors i que cobrin en el tram baix de la taula (el sou més baix és de 31.376 euros bruts l’any, uns 300 euros més que la passada legislatura), o menys i que cobrin les retribucions màximes. D’acord amb els estatuts del règim i el govern intern de la cambra, els càrrecs de confiança no tenen dret a indemnització si són cessats i el temps que estan a sou del Parlament no pot ser tingut en compte com a mèrit en un concurs públic per després ser funcionari. Una altra novetat d'aquesta legislatura és que els partits que tinguin algun diputat que necessiti una assistència especial –per exemple per dispacitat– poden demanar contractar un assessor més.

Quant cobren els assessors dels grups al Parlament?
Dades en euros anuals bruts
Quants diners té cada grup per fitxar assessors?
Dades en euros

Canvis a la cúpula dels grups

D'altra banda, la cúpula dels diputats dels nous grups parlamentaris costarà 38.354 euros més a les arques del Parlament que en la legislatura anterior. Des d’un punt de vista retributiu no hi ha canvis: els presidents de grup seguiran cobrant un complement de 2.936 euros; els portaveus, de 2.803 euros; els portaveus adjunts, de 1.847 euros, i els diputats que formin part de la direcció del grup parlamentari, de 1.369 euros. Són retribucions que s’afegeixen al sou base de 2.921,82 euros que perceben els diputats, i que encara es pot enfilar més pels complements que cobren els membres de la mesa i els portaveus de les comissions, que oscil·len entre els 390 i els 730 euros, i les dietes.

L'increment en la despesa total a compte de les noves direccions parlamentàries es produeix perquè els grups de més de 30 escons, el PSC (42) i Junts (35), veuen ampliats el nombre de diputats que poden nomenar amb funció de direcció o de portaveu, que passen dels vuit de la legislatura anterior als 10 a l’actual. ERC en tindrà set (abans en tenia vuit): només en perd un gràcies a la nova distribució de càrrecs, que introdueix una nova escala per als grups amb entre 16 i 30 diputats, abans inexistent. El PP, Vox i els comuns només tindran un president de grup, un portaveu i un portaveu adjunt, i la nova distribució deixa Aliança Catalana i la CUP sense aquests càrrecs (amb l’anterior sistema haurien tingut dret a un portaveu).

Dietes, l’assignatura pendent

Més enllà dels sous d’assessors i de les cúpules dels nous grups, una de les assignatures que s’arrosseguen des de la legislatura anterior són les dietes dels diputats, que estan exemptes de tributació. Sobre el paper, són indemnitzacions que perceben per afrontar les despeses derivades de les seves funcions. Van des dels 14.264 euros anuals extres per als que viuen a l’àrea metropolitana fins als 20.078,52 per als que viuen a més de 191 quilòmetres de Barcelona.

A la pràctica, però, és un complement que es cobra s'acreditin desplaçaments o no, i també a l'agost, quan els diputats estan de vacances (també el van cobrar a la pandèmia, quan els plens eren telemàtics i hi havia confinament). El 2021, quan Laura Borràs presidia el Parlament, els grups van arribar a un compromís per reformar aquest sistema, però no es va aconseguir res més que fer passar a tributar una petita part de les dietes. El president del Parlament, Josep Rull, s'ha compromès en una entrevista a l'ARA a resoldre-ho ja.

stats