Política10/07/2013

El sistema de finançament torna a deixar Catalunya per sota de la mitjana

La liquidació de 2011 demostra que Catalunya és la tercera comunitat autònoma que més aporta, però passa a ser la desena a l'hora de rebre

Ara
i Ara

BarcelonaLa liquidació del model de finançament de 2011 situa Catalunya com la tercera comunitat que més recursos per càpita aporta, després de Madrid i les Balears, però la desena a l'hora de rebre'n. Així consta a les dades oficials que el ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha tramès al departament d'Economia i Coneixement. En total l'any 2011 Catalunya va rebre en concepte de finançament autonòmic 16.912 milions, un 3% menys que l'any anterior.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'hora de pagar impostos Catalunya, amb un índex de capital inicial del 119,1%, se situa 19 punts per sobre de la mitjana de les comunitats de règim comú –Madrid, 34 punts més, i les Balears, 21–, mentre que en la redistribució dels recursos se situa sis dècimes per sota de la mitjana, amb un índex dels recursos finals del 99,4%. El País Valencià, que ocupa la novena posició (amb un índex del 93,7) a l'hora d'aportar, passa a la tretzena a l'hora de rebre (93,6). Les Illes Balears, que són la segona que més aporta (índex 121,7), baixen fins a la novena posició, encara que almenys se situen per sobre de la mitjana (100,8).

Cargando
No hay anuncios

Aquesta situació ja es va donar amb la liquidació de 2010, quan Catalunya va caure de la tercera a la desena posició. El 2009 va ser l'únic any en què Catalunya es va situar per damunt de la mitjana en recursos per càpita.

"Repartiment arbitrari"

Cargando
No hay anuncios

Segons el departament d'Economia les dades "posen de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza l'estat espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos". Això és així, afegeix, perquè Catalunya, amb un creixement del PIB superior a la mitjana (2,9%), "rep un finançament que creix a un ritme menor (1,7%) que al conjunt de comunitats autònomes (7,5%)". Mentre que aquest any Catalunya perd set posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana han rebut més recursos per càpita que Catalunya.

D'altra banda, els resultats confirmen que l'evolució dels recursos de cada comunitat autònoma no té cap relació amb el comportament de la seva economia. En els tres anys d'aplicació del model, s'observa que Catalunya, amb un creixement del PIB (2,9%) superior a la mitjana (1,4%), rep un finançament que creix a un ritme menor (1,7%) que al conjunt de comunitats autònomes (7,5%).

Cargando
No hay anuncios

Una revisió del model ajornada

L'actual model de finançament va ser acordat l'any 2009 amb l'objectiu que fos revisat a finals d'aquest any. Tot i això, el govern de Mariano Rajoy ha decidit no obrir enguany una nova batalla territorial i ha ajornat aquesta revisió un any més. I és que el líder del PP ja ha comprovat aquest any les dificultats que està suposant acordar amb les autonomies un objectiu de dèficit asimètric. A més, Catalunya, juntament amb altres comunitats, no ha deixat de denunciar impagaments de l'Estat.