La nova legislatura catalana

El finançament, l'últim escull per investir Illa a l'espera de les bases d'ERC

Socialistes i republicans ultimen converses per tancar un acord imminent

4 min
El líder del PSC, Salvador Illa, al ple de dimecres al Parlament.

BarcelonaEl termini que va fixar Esquerra per decidir sobre la investidura de Salvador Illa, el 31 de juliol, s'està a punt d'esgotar. Les negociacions entre els republicans i els socialistes han continuat tot el cap de setmana, però tres dies abans d'arribar a la data límit encara no s'han tancat tots els aspectes perquè les dues parts firmin un preacord, tot i haver-lo previst per a aquest dilluns. El finançament ha centrat les converses d'aquest últim tram de negociació, però la direcció d'ERC no vol firmar un pacte descafeïnat, tenint en compte que el grau d'exigència de les bases és alt i que la crisi interna que viu el partit ha fet créixer el desencís cap a la direcció, cosa que fa que ara mateix sigui una incògnita el veredicte final dels militants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les últimes hores, a més, s'hi ha afegit un altre factor de pressió que pot condicionar la decisió de la militància d'ERC: el retorn de Carles Puigdemont si hi ha debat d'investidura. Si hi ha pacte entre ERC i el PSC, les bases republicanes hauran de decidir si l'avalen mentre l'expresident torna a trepitjar Catalunya i és detingut.

L'única manera, explicava la mateixa Rovira aquest diumenge en una entrevista a El País, que el retorn de Puigdemont no impacti en la decisió de les bases d'ERC és que "realment hi hagi un bon acord per al país". ERC exigeix un model similar al concert econòmic basc –afegint-hi una quota de solidaritat a l'Estat–, mentre el PSC el rebutja i només s'avé a desenvolupar el consorci tributari que recull l'Estatut. Segons els socialistes, aquest mecanisme permetria recaptar tots els impostos que es paguen a Catalunya a través d'un ens participat per la Generalitat i el govern espanyol, però Rovira s'hi ha tornat a oposar i ha demanat una "relació bilateral".

La mare dels ous és quina recaptació aconseguirà arrencar ERC als socialistes. La dirigent republicana ha admès que seria un "salt molt important" que una agència tributària catalana recaptés un impost com l'IRPF. Ara la Generalitat el té cedit en un 50%, però és l'Estat qui el recapta. Ara bé, Esquerra també exigeix als socialistes una fórmula per blindar el pacte perquè no sigui modificable en funció de qui governi a Madrid. "Garantir que l'acord és sostenible en el temps, que un eventual canvi de govern no implicarà que es desmunti", ha defensat Rovira. Fonts coneixedores de la negociació apunten que, precisament, aquestes "garanties" són les que encara no s'han tancat. Amb tot, ERC podria convocar igualment una executiva en les pròximes hores.

Tot i ser optimistes, a finals de la setmana passada els socialistes encara receptaven prudència per a un pacte que són conscients que es podria torçar si ERC endureix la posició a última hora. Des del principi el PSC ha abordat la negociació amb un alt nivell d'hermetisme i, de fet, ni tan sols ha volgut compartir detalls de les converses amb altres dirigents de la formació.

Esquerra també ha reservat la informació exclusivament entre els principals negociadors i les bases estan a l'espera de veure el contingut del possible acord. La direcció republicana admet que la crisi interna que viu el partit –després de la patacada del 12-M i de la posterior pugna pel lideratge de la formació– no és la situació idònia per afrontar una consulta com aquesta. La gestió de l'escàndol dels cartells dels Maragall també podria influir-hi i propiciar que una part de la militància emetés un vot de càstig.

Fonts de les files socialistes coincideixen, malgrat tot, que des del principi Salvador Illa s'ha mostrat confiat a arribar a un acord amb ERC tot i qualificar la negociació de "molt complicada": cal encaixar les aspiracions dels republicans amb un model de finançament autonòmic que pugui defensar també el PSOE, després del gir amb l'amnistia i després d'uns mals resultats d'ERC que han tensionat el partit.

Per altra banda, l'aposta de Junts perquè Carles Puigdemont continuï en primera línia aquesta legislatura ha dinamitat la possibilitat d'una entesa sociovergent, que alguns dirigents del PSC veien amb bons ulls abans de les eleccions. Ara les distàncies s'han eixamplat, no només perquè Puigdemont vol fer saltar pels aires la investidura d'Illa amb el seu retorn exigint a ERC recuperar la unitat independentista, sinó per la pressió que els juntaires estan exercint sobre el govern espanyol. Per exemple, tombant la reforma de la llei d'estrangeria o la senda d'estabilitat, primer pas per a uns pressupostos estatals que ja han advertit que no avalaran si l'Estat no concedeix el concert econòmic a Catalunya.

I l'acord amb els comuns?

Les negociacions del PSC amb els comuns també avancen i l'acord podria arribar aquesta setmana. Fonts dels comuns subratllen que tot dependrà de si els socialistes es mouen en la carpeta d'habitatge, una matèria que els de Jéssica Albiach han situat com a "prioritària", després que a la negociació de pressupostos amb el govern d'Aragonès posessin com a línia vermella aturar el macroprojecte del Hard Rock. Els comuns han posat sobre la taula la regulació del lloguer de temporada ―que el PSC va tombar amb Junts―, incrementar el parc de lloguer públic, abordar la crisi dels desnonaments i impulsar la llei de barris verds. En què s'han de moure els socialistes? "En tot", subratllen fonts de la negociació. Fins que no hi hagi un acord, els comuns no decidiran si pressionen el PSC per intentar entrar al govern d'Illa, tal com aspiren a fer.

El calendari

Si Illa aconsegueix els suports d'ERC i dels comuns, el líder dels socialistes haurà de traslladar al president del Parlament, Josep Rull, que està en disposició de sotmetre's a un debat d'investidura amb la incògnita de si Puigdemont també ho farà. El ple per investir-lo podria ser la setmana del 5 d'agost, malgrat que el termini per a la repetició electoral no acaba fins al 26 d'agost. En cas de fracassar algun dels pactes, Illa podria fer igualment un pas endavant, però els socialistes catalans han mantingut fins ara que la seva intenció és presentar-se ja davant l'hemicicle amb una majoria a la butxaca.

També caldrà veure quins són els passos que fa ERC en cas que l'entesa amb els socialistes faci fallida abans del 31 de juliol o que les bases tombin un eventual preacord. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, va admetre fa pocs dies que si abans del 31 de juliol no hi havia preacord, s'aixecarien de la taula de negociació. En funció de com acabin les converses amb els socialistes, falta veure si el partit trenca de forma definitiva amb el PSC o no.

stats