El finançament opac de la Fira d’Abril esquitxa el Consell del Barcelonès
L’empresa pública Regesa ordenava a constructores amb qui treballava que paguessin factures de la festa
BarcelonaL’opacitat del finançament de la Fira d’Abril de Catalunya durant anys ha posat en dificultats ara el Consell Comarcal del Barcelonès. Una dotzena de constructores que havien treballat amb l’empresa pública Regesa van pagar factures de la Fira d’Abril per ordre d’aquesta promotora. Regesa és propietat de l’ens comarcal i està dedicada a la construcció d’habitatge públic i aparcament.
Així es desprèn de la correspondència i les factures sota sospita a què ha tingut accés l’ARA. Segons aquesta documentació, el que va ser conseller delegat de l’empresa fins al 2011 i exregidor del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, Ferran Julian, feia d’intermediari entre l’entitat privada que promou la Fira d’Abril -la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC)- i les constructores -una de les quals vinculada a la trama corrupta Pretòria- per instar-les a pagar les factures de la fira. A canvi de què? Un interrogant encara per resoldre, i que fa planar de nou l’ombra de la sospita sobre el finançament d’aquesta activitat.
En una de les comunicacions que el 2008 va dirigir a Ferran Julian via fax un assessor de l’expresident de la FECAC -l’ara imputat Francisco García Prieto-, i “seguint les instruccions” rebudes pel mateix Julián en una “conversa” del mes d’abril, es facilita a l’exconseller delegat de Regesa la llista d’entitats que van participar en la Fira “a l’espera de rebre el nom de les empreses i contacte per emetre les factures corresponents”. Les empreses van resultar ser constructores amb qui Regesa havia treballat. Entre aquestes empreses hi ha Proinosa, implicada en el cas Pretòria, que el 2009 va acabar amb la carrera política de l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, el socialista Bartomeu Muñoz. En aquella operació també van detenir el seu regidor d’Urbanisme, Manuel Dobarco, i els ex alts càrrecs de la Generalitat en època de Jordi Pujol Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, i l’exdiputat del PSC i empresari Luis García Sáez, Luigi, suposat cervell de la trama corrupta, entre d’altres. Es dóna el cas que Julian va haver de declarar el 2010 davant del llavors jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón en qualitat de testimoni de la trama Pretòria.
Però l’antiga Proinosa no és l’única constructora a qui la FECAC, via Regesa, va facturar despeses. Segons la documentació a què ha tingut accés l’ARA, l’entitat promotora de la Fira d’Abril de Catalunya va emetre factures per valor d’entre 6.000 i 30.000 euros entre el 2006 i el 2009-de manera que en cas d’existir delicte ja hauria prescrit- en concepte de “col·laboració comercial”. Segons fonts coneixedores de les investigacions, no es coneix cap relació entre aquestes empreses i la Fira d’Abril. Les factures segellades per la FECAC anaven dirigides a Copisa, Sather Hermanos S.A., Construcciones Edisan i fins i tot els ajuntaments de Badalona, governat llavors pel PSC, i de l’Hospitalet de Llobregat, també en mans del PSC, i d’on és assessor des del 2009 Daniel Salinero, que el 2013 va prendre el relleu al capdavant de la FECAC a García Prieto. Segons fonts de l’Ajuntament de l’Hospitalet, la factura per valor de 20.227 euros a nom del consistori no només no hi ha constància que es pagués mai, sinó que ni tan sols existeix.
Consultat ahir per l’ARA, el president de la FECAC, que en el moment dels fets, ara sota sospita, era vocal de joventut de l’entitat presidida amb mà de ferro per García Prieto, va assegurar desconèixer el cas de les factures dubtoses i va reiterar el seu oferiment a seguir col·laborant amb la justícia en la causa que té oberta contra l’antiga cúpula de l’entitat per les irregularitats en la gestió d’abundants subvencions públiques. Però si bé l’Ajuntament de l’Hospitalet negava ahir taxativament que existís la suposada factura, Salinero l’atribuïa a les despeses de construcció de la llotja que alguns consistoris metropolitans instal·laven a la fira. En qualsevol cas, Salinero afirma que desconeixia tot el que estava relacionat amb la facturació, que estava sota control de García Prieto. Insistia, això sí, que, com en el cas contra l’antiga direcció de la FECAC, està a disposició de la Fiscalia per aportar la informació que calgui.
Però ¿què en treien les constructores de pagar, suposadament, les factures emeses per la FECAC? Cap de les institucions, empreses i entitats implicades consultades per l’ARA saben donar-hi resposta.
Investigació a Regesa i el Consell
Fonts de Regesa mostraven ahir “sorpresa” davant les informacions sobre el cas i van assegurar que estan recollint informació per saber què va passar. Sigui com sigui, segons ha pogut saber aquest diari, el grup d’ERC al Consell Comarcal del Barcelonès, governat pel PSC en minoria, instarà l’ens comarcal a investigar els fets. Argumenten que cal esclarir-ho per garantir la sostenibilitat i continuïtat de la Fira d’Abril. També Esquerra de l’Hospitalet va exigir ahir al govern del PSC que faci públiques les subvencions atorgades a la FECAC i les entitats vinculades a la fira i quin paper hi ha jugat Salinero per aclarir si el seu càrrec d’assessor municipal és incompatible amb el de president de la promotora de la Fira d’Abril, receptora de subvencions públiques. Un nou capítol de la trama del cas FECAC.
L’antiga cúpula impulsora de la Fira, a judici
La trama de suposat finançament irregular de la Fira d’Abril durant els anys que la va controlar Francisco García Prieto arribarà a judici finalment la primera quinzena de novembre. Els acusats, entre ells el mateix García Prieto i set dels integrants de la seva antiga cúpula a la FECAC, estan acusats d’haver-se apropiat de beneficis de la Fira d’Abril i de subvencions públiques que l’associació rebia. Entre els denunciats hi figura Miguel Terrino, un dels exdirigents que van promoure la investigació de la Fiscalia per les suposades irregularitats de García Prieto, a més dels dos fills de l’expresident de la FECAC, i tres empresaris que suposadament haurien participat en la conxorxa. Unes irregularitats que van dinamitar l’associació FECAC i van generar un enfrontament obert que encara es manté amb la Fundació FECAC, on ara s’atrinxeren els exdirigents crítics que van posar en coneixement de la Fiscalia les suposades males praxis. Segons el fiscal, García Prieto va executar un “pla preconcebut” per embutxacar-se prop de 2 milions d’euros via acords empresarials d’exclusivitat o desviaments de diners de la FECAC en comptes bancaris de la família, que havia construït un monopoli al voltant de la Fira d’Abril catalana. També parla de facturació fraudulenta que li va permetre rebre més de 600.000 euros en subvencions.