El PSOE resol el debat del finançament amb un text ambigu que no amenaça l'acord PSC-ERC
El partit defensa un nou model que s'aprovi "multilateralment, sens perjudici de la relació bilateral de l'Estat amb les comunitats"
Sevilla / BarcelonaEl PSOE ha trobat una fórmula prou ambigua sobre el nou model de finançament que poguessin acceptar els crítics i que no amenaci l'acord entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa. Han quedat satisfets els uns i els altres, encara que el text definitiu a l'ideari del partit no dista gaire del que es plantejava en la ponència. "El model serà aprovat de manera multilateral en el si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), sens perjudici de la relació bilateral de l'Estat amb cada comunitat autònoma en funció del que es recull en els diferents estatuts". La principal novetat és que s'expliciti que s'haurà d'aprovar al CPFF, cosa que la Moncloa ja assumia i on el govern espanyol compta amb el 50% de la representació. Per tant, sumant-hi la Generalitat ja hi ha majoria. Consultats per l'ARA, perfils teòricament distanciats en aquest assumpte com el president d'Astúries, Adrián Barbón, i l'expresident Valencià Ximo Puig, accepten el redactat final. "Hi cabem tots", anota Barbón.
Més enllà de la commoció que ha causat entre els socialistes el cas Lobato i l'últim gir de la trama Koldo amb Víctor de Aldama, el finançament autonòmic era un dels punts calents del conclave davant la incomoditat que havia generat en algunes agrupacions socialistes l’acord per al finançament singular entre Esquerra i el PSC. La ponència del PSOE no recollia explícitament l’aval al model del PSC ni tampoc el text final. Tanmateix, fonts socialistes subratllen que no era el seu objectiu i que el compromís que Illa i Pedro Sánchez tenen per tirar endavant el pacte no està vinculat al pronunciament que pogués quedar al document congressual del partit, sempre que no s'hi expressés un veto.
Els socialistes catalans consideren que l’aposta per la "federalització" de la direcció de l’Agència Tributària i el reconeixement de "singularitats" al nou full de ruta del PSOE és una picada d’ullet al model que Illa ha promès defensar amb dents i ungles per poder tirar endavant la legislatura catalana. "Els socialistes complim amb els compromisos de solidaritat amb tots els territoris i els ciutadans espanyols", havia assegurat Illa aquest dissabte al matí en la seva arribada al conclave, davant el debat que s'havia d'obrir. A la comissió on es discutia el finançament han arribat 88 esmenes vives i s'ha acabat arribant a una solució aprovada per unanimitat. "Ens deixa les mans lliures per desplegar l'acord amb ERC", apunten des del PSC. El document inclou també que el nou model "garanteixi la igualtat de drets en l'accés als serveis públics independentment del territori en què es visqui" i també aposta per un sistema que "es dirigeixi cap a un model de finançament federal".
L'ariet d'Aragó
Amb Javier Lambán encara al capdavant, Aragó era un dels territoris que plantaven cara a les tesis oficialistes sobre el finançament. Una de les esmenes crítiques la presentava l’agrupació socialista de Terol: "El finançament acordat en marcs bilaterals vulnera irremeiablement la igualtat i la cohesió", deia l’esmena. És a dir, volia tancar la porta a la bilateralitat, que s'ha mantingut. Des de Castella i Lleó i Astúries també s'havien alçat veus contra el finançament singular i, fins i tot, el principi d'ordinalitat –que el PSC ja abraçava obertament abans del pacte amb ERC–. Aquest concepte, però, ja no apareixia a la ponència ni queda reflectit al document final. Des de Castella-la Manxa celebren que el text és un "cafè per a tots".
Des de Pallars s'emplacen a fer "pedagogia" sobre un model que, arribat el cas, podria obrir-se a altres comunitats autònomes. Fonts dels socialistes catalans sostenen que, malgrat que el pacte entre PSC i ERC no agradi arreu, és un consens a tots els territoris que cal obrir el meló d’un sistema de finançament que fa 10 anys que està caducat i que no subministra prou recursos a les comunitats autònomes per pagar els serveis públics, amb Madrid, les Balears i Catalunya com a autonomies més perjudicades. Ara bé, les mateixes fonts assumeixen que l’ofensiva del PP contra Sánchez fa difícil que es pugui materialitzar un acord amb la resta de comunitats autònomes.
El PSC ha picat pedra
Fa dies que el PSC pica pedra per llimar asprors amb altres federacions socialistes, que abans del finançament singular ja van haver-se d'empassar el gripau de l'amnistia. El president del grup parlamentari, Ferran Pedret, va proposar per carta als seus homòlegs socialistes una ronda de contactes per estretir-hi relacions, i ja s’ha vist amb representants del PSPV, dels socialistes de Ceuta i del País Basc. La previsió és continuar la ronda de reunions amb les Canàries i Galícia. A més, el mateix Salvador Illa també ha anunciat que el 2025 vol fer un tour per Espanya per "desmuntar mites i tòpics" sobre Catalunya. Si el Govern compleix, a principis d'any ja hauria de tenir sobre la taula un calendari detallat del finançament singular, en què ara treballa un grup d'experts. "Fins que no es concreti el finançament singular, és normal que hi hagi qui estigui a l'expectativa", comenta un dirigent del partit.